Vitamine D tekort door een gebrek aan zonlicht

Wil je zonder griep, verkoudheid of winterdip de winter doorkomen? Denk dan aan vitamine D. Deze vitamine is namelijk heel erg belangrijk voor een goede weerstand en kan depressieve gevoelens voorkomen of tegen gaan. Daarnaast heeft vitamine D talloze andere functies in ons lichaam waardoor een tekort aan deze vitamine voorkomen dient te worden. Helaas heeft een groot deel van de bevolking in Nederland een tekort aan vitamine D. Dit komt met name door de ligging van ons land en het feit dat we te weinig zonlicht op onze huid krijgen waardoor we niet genoeg vitamine D aanmaken.

Slechts een klein percentage van het gehalte vitamine D in ons lichaam krijgen we via de voeding binnen. Met name vette vissoorten zoals zalm, makreel, tonijn, haring en paling bevatten relatief veel vitamine D, maar verreweg het grootste gedeelte maken we zelf aan onder invloed van zonlicht (ultra violet straling). Met name UV-B straling is verantwoordelijk voor de aanmaak van vitamine D. Om vitamine D aan te kunnen maken dient de zonkracht hoger te zijn dan factor 3. Helaas is dit in Nederland slechts in de maanden mei t/m september het geval. En dan nog is er in deze periode vaak te veel bewolking, of we dragen te veel kleding die het contact van de zon op de huid belemmert. Ook zonnebrandcrèmes kunnen de aanmaak van vitamine D tegen gaan. Het aanbrengen van een zonnebrandcrème met factor 8 kan de aanmaak van vitamine D voor meer dan 95% doen afnemen. Wanneer we op een onbewolkte zomerdag onbedekt in de zon verblijven maken we in 10 minuten zo’n 25 µg (1000 IE) vitamine D aan. Mensen met een donkere huidskleur maken, doordat ze meer melanine in de huid hebben, minder vitamine D aan. Deze mensen lopen een verhoogd risico op een vitamine D tekort.

Vitamine D voor ouderen

Nadat het lichaam vitamine D heeft aangemaakt wordt dit in de lever en de nieren omgezet in de actieve vorm van vitamine D, genaamd calcitrol. Calcitrol zorgt ervoor dat calcium beter in de darmen kan worden opgenomen waardoor het een versterkende werking heeft op de botdichtheid. Hierdoor kan het de kans op botbreuken verminderen. Ook heeft calcitrol een positieve invloed op de spieren en op het evenwichtsgevoel waardoor de kans op valpartijen minder wordt. Dit is de reden waarom ouderen altijd geadviseerd wordt om extra vitamine D te nemen.

Vitamine D en de weerstand

Om de weerstand een flinke boost te geven is in tegenstelling wat veel mensen denken niet vitamine C maar vitamine D de belangrijkste vitamine. Een tekort aan vitamine D maakt het lichaam veel vatbaarder voor een griep of verkoudheid. Vitamine D helpt virussen en bacteriën onschadelijk te maken waardoor je minder snel griep of een verkoudheid oploopt als er voldoende van deze vitamine in het lichaam aanwezig is. Dit is de reden waarom we in de zomermaanden veel minder vaak ziek zijn omdat dan de aanmaak van vitamine D hoger is dan in de wintermaanden.

Vitamine D als voedingssupplement

In de maanden oktober t/m april is de zonkracht niet sterk genoeg om voldoende vitamine D aan te maken. Aanvulling van vitamine D middels een voedingssupplement is dan sterk aan te bevelen. Maar ook in de zomermaanden is het aan te raden om dagelijks vitamine D te nemen. Er zijn twee soorten vitamine D verkrijgbaar. Ergocalciferol (vitamine D2) en cholecalciferol (vitamine D3). Ergocalciferol is de plantaardige vorm van vitamine D. Cholecalciferol is de dierlijke vorm van vitamine D. Vitamine D3 is een zeer goede vorm als voedingssupplement omdat dit ook de vorm van vitamine D is die het lichaam zelf aanmaakt onder invloed van zonlicht. Ik werk bij mijn klanten vaak met Vitamine D3 van het merk Nutrivian. Deze bevat per capsule 25 µg (1000 IE) vitamine D3 (cholecalciferol), wat ongeveer overeenkomt met 10 minuten op een onbewolkte dag zonnebaden met onbedekte huid. 100 capsules kosten € 12,95. Iedere dag één capsule is een uitstekende manier om het gehalte vitamine D in het lichaam op peil te houden. Een verpakking gaat dus ruim drie maanden mee. Kijk voor meer informatie op de website van nutrivian.

kirsten

5 Reacties

 1. Hallo Kirsten,

  Hartelijk dank voor je duidelijke antwoord. Ik heb het destijds inderdaad in het buitenland gezien. Mocht ik meer informatie hebben dan zal ik hier een berichtje plaatsen.

  Met vriendelijke groeten,

  Rob

 2. Beste Rob,

  Deze struik staat bekend onder de naam Banaba, ik kom het nergens op Nederlandse websites tegen, alleen op de buitenlandse websites. Ook bij de groothandel waar ik bestel is het niet verkrijgbaar. Het lijkt erop dat het alleen in het buitenland verkrijgbaar is.
  Als er verder nog vragen zijn dan hoor ik het graag.

  Met vriendelijke groet,

  Kirsten

 3. Hallo Saskia,

  Rode gist rijst werkt inderdaad echt heel goed tegen een te hoog cholesterol gehalte. Het bevat de stof monacolin K waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat het helpt om het cholesterolgehalte te verlagen (bij inname van 10 mg per dag). Het nadeel van reguliere cholesterolverlagers (statines) is dat ze de productie van de lichaamseigen stof Q10 verhinderen. Q10 is aanwezig in iedere lichaamscel en is belangrijk voor de energieproductie, de spieren en het hart. Gebruikers van reguliere cholesterolverlagers kunnen hierdoor klachten geven zoals vermoeidheid en pijnlijke spieren. Rode gist rijst heeft deze bijwerkingen niet en voor zover ik weet kan het ook in combinatie met vitamine B12, omega vetzuren, calcium en vitamine D en -K worden genomen.

  Wat voor vorm van vitamine B12 gebruikt u? Ik adviseer meestal de biologisch actieve vorm van vitamine B12 als methylcobalamine 3 mg in zuigtablet. Deze schijnt beter te werken dan cyanocobalamine.

  Ik adviseer ook meestal alleen omega-3, omdat we vaak een tekort hebben aan EPA en DHA. Pas wanneer iemand huidproblemen heeft of hormoonspiegels die uit balans zijn adviseer ik omega-6 er bij. Ik werk dan vaak met borageolie 1000 mg. Borageolie is rijk aan het omega-6 vetzuur GLA, dat herstellend werkt op de darmslijmvliezen (en hiermee de huid herstelt) en de hormoonspiegels in balans brengt.

  Calcium + D + K is uitstekend gebruikt u waarschijnlijk voor de botten? Dat is prima. Welke vorm van calcium gebruikt u? Calcium citraat wordt beter opgenomen dan bijvoorbeeld calcium carbonaat. Ik adviseer vaak om bij calcium suppletie ook magnesium te nemen. Het liefst in de verhouding van 2:1 (2x zo veel magnesium dan calcium). Calcium en magnesium hebben elkaar nodig om opgenomen te worden. Heeft u geen last van de spieren of van spierkrampen? Magnesium citraat kan dan een oplossing bieden.

  Het verhaal over de Q10 voor een betere opname vind ik niet heel logisch klinken. Volgens mij heeft het geen effect op de opname van rode gist rijst. Wel kan Q10 helpen bij mensen die dus statines gebruiken. Ik adviseer dan vaak 1 capsule met Q10 100 mg.

  U geeft aan 1/2 aspirine per dag te slikken. Dit is wel een belasting voor de lever en lijkt me niet gezond. Ik vind het lastig om zomaar te adviseren om hiermee te stoppen. Wellicht heeft u dit van iemand geadviseerd gekregen. Ik zou aanraden om dit toch even met uw arts te overleggen.

  Volgens mij bent u al wel heel goed bezig en is alleen het cholesterolgehalte wat aan de hoge kant. Hebben ze bij de cholesterolmeting trouwens ook de verhouding LDL en HDL gemeten? Als het LDL gehalte te hoog is dient u dit inderdaad wat te verlagen. Rode gist rijst werkt daar dus vaak uitstekend voor.

  Mocht u verder nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

  Met vriendelijke groet,

  Kirsten

 4. Ik heb een vraag over voedingssupplementen,

  Ik slik B12, visolie -3 en -6, calcium +D+K, en een half pilletje asperine 100mg (preventief om mijn bloed wat dun te houden het lijkt mij niks om een hersenbloeding te krijgen).

  Ik ben 52 ,geen overgewicht maat 38, 40, pas bij een huisartsen coach geweest en die adviseerde mij een Rode Rijst Gist aan om mijn cholesterol 6,1 wat naar beneden te krijgen op een natuurlijke wijze. Daar ben ik wel voor in maar vraag mij af of dit kan met de supplementen die ik al slik. Van de winkel De Tuinen wordt bij de Rode Rijst Gist capsules Q10 geadviseerd voor een betere opname. Is dat zo, en moet ik dan bijvoorbeeld de asperine of andere supplementen niet meer nemen?

  Ik hoop dat je mij antwoord kan geven.

  Onzettend bedankt.

  Groeten Saskia

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in