De gemakkelijkste manier om af te vallen: verander één gewoonte tegelijkertijd.

Er zijn ontelbaar veel manieren om af te vallen…

Je kent vast het gezegde wel: “Er zijn vele wegen die naar Rome leiden”, het betekent dat je je doel kan bereiken op verschillende manieren.

Als je wilt afvallen bijvoorbeeld, dan kan je ervoor kiezen om minder te snoepen, minder vet te eten, gezonder te eten, of meer te gaan sporten. Of je kiest een combinatie van dat alles omdat je dan meer resultaat verwacht, nietwaar?

Dat laatste klopt in theorie weliswaar, maar als het betekent dat je daardoor je hele leefpatroon omgooit, dan maak je het jezelf in praktijk wel erg moeilijk. Op een gegeven moment kosten al die veranderingen je teveel energie en moeite en keer je weer terug naar je oude gewoontes en dus ook naar je oude gewicht. Bij nader inzien toch geen slimme weg naar Rome.

Kies je voor een van de Populaire Diëten?

Je kan ook besluiten tot een van de vele populaire diëten: Dr. Frank, Atkins, South Beach, Paleo, Maaltijdshakes, allemaal beloven ze je kilo’s verlies in korte tijd. Het enige wat jij hoeft te doen, is hun regels te volgen.

Simpel toch?

Je kan het volgen van een dieet vergelijken met het instappen in een vliegtuig naar Rome. Eenmaal ingestapt in het vliegtuig van de maatschappij naar keuze, hoef je over de route niet meer na te denken. Je komt gewoon aan op je bestemming zonder te weten hoe je daar nu eigenlijk bent gekomen. Na een paar weken, of maanden, wil je eigenlijk wel weer naar huis: je spreekt de taal niet, kent de weg niet en je dagelijkse eten regelen kost veel meer tijd en moeite dan je zou willen en dan je gewend was. Bij een dieet ga je meestal heel anders eten dan je gewend bent en zoals hierboven ook al genoemd is, kost dat veel moeite en energie. Wanneer het dan ook nog eens een eetpatroon is met regels die jij niet zelf hebt bedacht, dan is het logisch dat je na een tijdje je dieet opgeeft en weer terugkeert naar je oude gewoontes en je oude gewicht.

Val gemakkelijk en blijvend af met één verandering tegelijkertijd

Dit artikel gaat over afvallen door één gewoonte te veranderen tegelijkertijd,  omdat dit op de lange termijn de beste en zelfs de gemakkelijkste weg is naar een blijvend slank en gezond lichaam. Waarom maar één gewoonte tegelijkertijd? Omdat als je meer wilt veranderen je in elk geval tegen twee knelpunten aanloopt:

Knelpunt 1 bij alles tegelijk willen doen: je weet niet aan welke gewoonte je je kiloverlies hebt te danken

Het is niet voor niets zo dat in wetenschappelijke onderzoeken altijd gewerkt wordt met één variabele; je verandert één ding en houdt de rest gelijk. Zo kan je meten welk effect die ene verandering heeft. Stel je gaat vanaf morgen elke dag 20 minuten wandelen en je besluit ook om geen koekjes meer te nemen bij de koffie. Na een maand ben je twee kilo kwijt, maar welke verandering heeft nu het meeste effect gehad? Dat weet je niet. Door één ding tegelijkertijd te veranderen, kom je erachter wat het beste voor jouw lichaam werkt.

Knelpunt 2 bij van alles tegelijk willen doen: het kost teveel tijd en energie om meerdere gewoontes tegelijkertijd te veranderen waardoor de kans groot is dat je opgeeft voordat je je doel bereikt hebt

 

Omdat we zulke gewoontedieren zijn en omdat onze gewoontes zo’n krachtige invloed hebben op ons gedrag, is het erg moeilijk om ze te veranderen. Veranderen kost aandacht en dat kost energie en discipline en het levert altijd wat ongemak op. Sommige mensen gaan gemakkelijker om met het ongemak dat bij veranderingen hoort, dan anderen. Wil je hier meer over weten, lees dan mijn artikel over lage frustratie tolerantie. Hoe meer je wilt veranderen, hoe meer moeite en aandacht het kost. Eén gewoonte tegelijkertijd de aandacht geven, dat lukt in onze drukke levens vaak nog wel.

Je leert jezelf een nieuwe gewoonte gemiddeld in 21 dagen

Uit onderzoek blijkt dat je voor het veranderen van een dagelijkse gewoonte ongeveer drie weken nodig hebt. Drie weken waarin je je nieuwe gewoonte elke dag echte aandacht geeft. Na 21 dagen heb je er dan een gezonde routine bij, die je bijna gedachteloos en moeiteloos kan doen. Je kan daarna besluiten welke volgende gewoonteverandering voor jou de moeite waard is. En daarna nog één en nog één en voor je het weet, heb je je eigen route naar Rome gemaakt. Je bent afgevallen en je weet waaraan je je kiloverlies te danken hebt. Sterker nog: je blijft met gemak op gewicht omdat je zelf je eigen gezonde gewoontes hebt bedacht die jou resultaat geven en die passen bij jouw leven.

Wil je tips en inspiratie om voor jou passende gewoontes te verzinnen en om de eerste stap te zetten op je eigen route naar minder kilo’s? Lees dan mijn artikel over gemakkelijk gezonde gewoontes.

 

Tot de volgende keer en een gezonde groet!

Isabelle Blaes

3 Reacties

  1. Heel goed zo ben ik ook begonnen dat werkt echt het best.Niet alles tegelijkmaar iedere keer wat. Kokos olie werkt ook heel goed om af te vallen .Kokos olie wonder boek heel veel goede informatie .Als je alle vetten vervangrt door kokos olie val jeooknog af. PROBEER HET ECHT DE MOEITE WAARD.

  2. Wat een leuk artikel Isabelle. Helemaal mee eens dat gezonde gewoontes aanleren stap voor stap gaat, ook al willen we dat vaak anders:-)

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in