Voor veel mensen zijn het financieel zware tijden. Iedereen kent wel iemand in zijn of haar omgeving die werkeloos is. Vooral als je een langere periode gewend bent geweest om niet echt op je uitgaven te letten is het voor veel mensen moeilijk om rond te komen. Vind je het ook moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen? Dan wil ik je graag een aantal tips geven om geld te besparen.

Een instabiele of negatief banksaldo is slecht voor je gezondheid. Het lijkt misschien makkelijk, maar in de praktijk blijkt het lastig om te besparen op je uitgaven. Met een stappenplan kun je je in en uitgaven in kaart brengen. Je kunt om meer dingen besparen dan je denkt. Ook is de kans groot dat je geld laat liggen. Verderop in dit artikel zal ik hier meer over vertellen.

Inkomen en Uitgaven

Stap 1 is je inkomen en uitgaven in kaart te brengen. Pak een A4-tje of maak een tekstdocument op je computer en zet al je inkomsten onder elkaar. Gebruik bij voorkeur Excel zodat je de bedragen automatisch bij elkaar kunt op laten tellen.

Vervolgens maak je een tabel met alle uitgaven, en dan bedoel ik ook alle uitgaven. Kijk bij voorkeur je afschriften na van de afgelopen maanden en zet de maandelijks terugkerende kosten in de tabel. Denk hierbij aan de volgende dingen:

 • Hypotheek / Huur
 • Verzekeringen
 • Energiekosten
 • Waterkosten
 • Gemeentekosten
 • Telefoonkosten
 • Internet
 • Televisie

Maar ook de kosten die niet direct verband hebben met je huisvesting zoals:

 • Autokosten
 • Kapper
 • Kleding
 • Sportschool
 • Verenigingen
 • Krant
 • Tijdschriften
 • Boodschappen

Heb je geen exact bedrag voor bijvoorbeeld je boodschappen? Probeer dan een goede schatting te maken. Als je de inkomsten en uitgaventabel naast (of onder) elkaar heb staan. Trek dan de totale uitgaven af van de inkomsten of laat dit door Excel uitrekenen. Onder de streep staat het bedrag wat je per maand ‘over’ zou moeten hebben. Is dit bedrag positief, dan kunnen we proberen om dit bedrag nog groter te maken. Is dit bedrag negatief, dan hebben we een uitdaging!

Wat zijn je uitgaven?

In beide gevallen is het aan te raden om je uitgaventabel goed onder de loep te nemen. Kijk kritisch naar alle uitgaven en bedenk je of je het echt nodig hebt. Uiteindelijk hou je een lijst over met uitgaven die noodzakelijk zijn.

Tips om Geld te Besparen

Nu we je inkomsten en uitgavenpatroon in kaart hebben gebracht is de volgende stap om deze uitgaven te reduceren. De volgende tips helpen je hierbij:

Tip 1. Bezuinigen op Boodschappen

 • Koop alleen huismerken en aanbiedingen.
 • Neem een boodschappenlijstje mee en houd je aan deze lijst
 • Ga nog maar 1 keer per week boodschappen doen.

Tip 2. Bespaar op dure dure 0900-nummers

Soms ontkom je er niet aan, het bellen van (dure) 0900 nummers. Een telefoontje naar je bank of internetprovider loopt al snel in de papieren. Niet nodig! Met deze lijst van 0900 alternatieven kun je eenvoudig geld besparen.

Tip 3. Controleer je WOZ Waarde

Bezit je een eigen woning? Dan is het raadzaam om je WOZ waarde te controleren. De waarde van je woning wordt bepaald door de gemeente waar het huis staat en is gebaseerd op een taxatie of computermodel. Omdat de huizenprijzen dalen komt het steeds vaker voor dat de WOZ waarde niet in verhouding staat met de werkelijke waarde. Over de WOZ waarde betaal je belasting, dus door een te hoge WOZ waarde betaal je teveel belasting. Is dit bij jou het geval, dan adviseer ik je om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde. Dit bezwaar dient binnen zes weken na dagtekening van de WOZ-beschikking te worden ingediend bij de gemeente die de beschikking heeft genomen.

Tip 4. Probeer te Sparen

Ben je in de luxe positie dat je meer inkomsten hebt dan uitgaven? Probeer dan zoveel mogelijk te sparen. Een spaarrekening geeft niet alleen een buffer voor als het financieel wat minder gaat, het geeft je ook mentaal rust. Open een spaarrekening, stel een spaardoel en bouw aan je mentale vrijheidsbuffer!

Tip 5. Meer voor Minder

Stel je eisenpakket bij. Hoe minder je wilt, hoe meer je bespaart. Als je met minder tevreden kunt zijn, bespaar je veel geld. Dit geld kun je vervolgens gebruiken om te sparen. Heb je echt dat dure sportschool abonnement nodig? Je kunt er ook voor kiezen om lekker in de buitenlucht te sporten. Heb je moeite om hiermee te starten? Volg dan deze tips.

Hier volgen nog een aantal bespaar suggesties:

 • Je autoverzekering kan ongetwijfeld goedkoper
 • Heb je echt een vaste telefoonlijn nodig?
 • Stop met alle loterijen, de kans dat je wint is extreem klein
 • Is je internetaansluiting goedkoper bij de concurrent?
 • Kijk goed welke verzekeringen je hebt en of je hierop kunt besparen
 • Vergelijk energieaanbieders

Tip 6. Bespaar op je Zorgverzekering

Ieder jaar kun je overstappen op een andere zorgverzekering. Overstappen kan vaak veel geld besparen. Denk hierbij aan enkele tientjes per maand. In veel gevallen is overstappen echter helemaal niet nodig. Neem je huidige zorgverzekeringspakket maar eens onder de loep. Weet je waar je allemaal voor verzekerd bent? Veel mensen zonder (jonge) kinderen zijn onnodig verzekerd tegen kosten van orthodontisten, steunzolen en logopedie. Zelfs de bijdrage die je voor een bril krijgt vallen weg tegen de enorme premie die hier tegenover staat. Veel mensen zijn zich er niet van bewust dan een basisverzekering in de meeste situaties al volstaat. Zoals de naam al zegt ben je met een basisverzekering prima verzekerd tegen alle basis kosten zoals dokter en ziekenhuisbezoek.

Tip 7. Laat geen Toeslagen Liggen

Weet je op welke toeslagen je recht hebt? Veel mensen laten iedere maand geld liggen, geld waar ze recht op hebben. Je bent zelf verantwoordelijk voor het aanvragen van deze toeslagen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de volgende toeslagen:

 • Zorgtoeslag
 • Kindgebonden budget
 • Huurtoeslag
 • Kinderopvangtoeslag

Voor een compleet overzicht, en het aanvragen van toeslagen kun te terecht op de website van de belastingdienst.

Tip 8: Verkoop Overtollige Spullen

Marktplaats is je vriend in tijden van crisis. Trek alle kasten open, strip je huis van boven tot beneden en maak een foto van alles wat je niet (meer) nodig hebt en verkoopbaar is. Je zult versteld staan van het resultaat. Ook al verkoop je sommige spullen maar voor een paar tientjes, bij elkaar opgeteld kan het flink in de papieren lopen. Let er wel op dat je het verdiende geld netjes op je spaarrekening zet.

Jouw Bespaartips

Heb jij ook bespaartips? Dan zou ik het leuk vinden als je een reactie achterlaat om op die manier andere bezoekers een steuntje in de rug te geven.

Dank je wel en bespaar ze!

natascha

3 Reacties

 1. verzekeringen vergelijken is een goede tip, dat kan met alle verzekeringen en overigens ook met al je abonnementen. Je kunt elk jaar overstappen en daarmee flink besparen op je vaste lasten. Toeslagen hebben we helaas niet allemaal recht op. Cashback shoppen vind ik zelf ook een goede manier van besparen. Kijk maar op http://www.goednieuws.com

 2. Bespaartips o.a. Korting 35 % in de supermarkt op produkten die je dezelfde dag klaarmaakt, ook bij de Hema korting na 18.00 uur. 2 e handskleding een uitdaging en rommelmarkt voor kado,s en vintage. Drogisterijen 1+1 gratis, inslaan.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in