6 tips om snel en gezond te koken

Wat een werk! Daar heb ik geen tijd voor ! Ik ga echt niet apart koken ! Wat een gedoe !

Geregeld hoor ik om me heen deze uitspraken als ik wel eens vertel dat ik gewoon voor mezelf apart kook en daarnaast voor mijn gezin kook. Vaak krijg ik dan de reacties dat het wel veel werk is en of ik dan ook gelijk aan tafel zit met hun ,of hoe ik dat doe en waarom. De meest gehoorde uitspraak is dat mensen er geen zin in hebben nog eens apart te koken maar ik ben van mening dat als je iets graag wilt ,je er ook moeite voor moet doen. Wil je afvallen zul je andere keuzes moeten maken en de maaltijden iets aanpassen.

In mijn gezin eten we zoveel mogelijk bewust en gezond. Ik kook vrijwel zonder e-nummers en zorg voor voldoende variatie. Zelf ontdek ik vaak en graag nieuwe producten die ze in mijn gezin niet lekker vinden. Logisch ook als je al jaren iets gewend bent , kun je dat niet zomaar veranderen. In de loop der tijd ben ik er zelf achter gekomen dat de gezonde voeding voor mij beter is. Ik voel mij veel beter en merk het meteen als er iets in het eten zit , wat ik normaal niet gewend ben. Omdat ik veel hardloop is het voor mezelf ook erg belangrijk dat ik de juiste voeding eet want dat merk ik meteen aan mijn prestaties.

Ik kook  vrijwel altijd voor mij apart. Met een goede planning is dat goed te doen en het voordeel is dat je vaak voor 2 dagen klaar bent als je bijvoorbeeld een ovenschotel maakt. Omdat ik meestal alles zelf kook heb ik geen aparte plek voor mijn ingrediënten die de rest niet graag eet maar als je partner ook kookt zorg dan dat er duidelijk op staat wat het is en gebruik bijvoorbeeld 1 keukenkastje voor je “ eigen” spulletjes.

Je krijgt wel eens reacties uit je omgeving mensen die het allemaal maar “ onnozel ” vinden en het “ smerig “ vinden wat je eet  en daar weer allemaal theorieën op los laten maar ik laat ze dan maar vertellen en denk er het mijne van. Je staat zelf voor je gezonde voeding en wat anderen doen moeten ze zelf weten.

Om je op weg te helpen heb ik een aantal handige tips voor je waarmee je goed kunt plannen en makkelijk en snel je eigen potje kunt klaar maken.

Lekker Wokken

Er is niets zo gemakkelijk als een wok, vlees erin ,groenten erin en wokken maar. Je kunt eindeloos variëren en bent snel klaar.

Het is belangrijk dat je een beeld hebt van je week , dus dat je goed kunt plannen. Je hebt iets meer tijd nodig in de voorbereiding zoals de groenten schoonmaken en snijden. Zelf begin ik aan mijn eten als de aardappelen voor de rest van het gezin op staan. Dan snijd ik de groenten en andere dingen. In de wok is alles snel klaar en dan moet je even afstemmen op de rest wat je kookt dat je ongeveer gelijk klaar bent. Met ovengerechten en andere maaltijden geldt dat natuurlijk ook.

Snijd groenten voor 2 dagen voor ( als de soort het toe laat ) zo heb je de tweede dag iets minder werk. Je kunt ook voor kiezen voor de groentemixen die al voorgesneden zijn maar dat is in verhouding duurder.

Doe aan meal prepping , dat is je maaltijden voorbereiden en invriezen. Je haalt dan je maaltijd s’ morgens uit de vriezer haalt en warmt het  s’ avonds op. Dat geldt ook voor je lunch . Vaak is er wel 1 dag in de week waarop je grotere porties kunt koken en dan kunt invriezen.

Heb je een vriendin die ook zo bewust leeft en kookt , dan is het een leuk idee als jullie in de buurt wonen, om de beurt te  koken. Zo is het voor beide steeds een verassing wat je eet en wellicht leer je zo nog meer andere producten kennen.

Plan een kookdag . In het weekend op zaterdag of zondag ben ik altijd in de weer dan maak ik mueslikoeken of reepjes , broodjes en bereid ik eten voor zoveel als het gaat. Ik merk het meteen als ik geen tijd heb gehad want dat mis ik de tussendoortjes in de loop van de week. Dit los ik dan meestal op door noten te nemen of gedroogd fruit. Heb je geen enkele mogelijkheid om een kookdag in te plannen ,kun je in plaats van voor de tv of tablet, laptop te hangen s avonds nog een uurtje lekker bezig zijn in de keuken en voorbereidingen treffen voor de dag erna.

Met dit artikel wil ik niet aangeven dat je voor jezelf apart moet koken als je gezond wilt leven. Ook met normale ,onbewerkte voeding kun je gezond en verantwoord leven. Het is de keuze aan jezelf en ik hoop je met deze tips een beetje te hebben kunnen overtuigen dat apart koken helemaal geen gedoe is.

Gezonde Groeten,

nicole

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in