Veel mensen hebben in meer of mindere mate last van faalangst. Dat begint al op de basisschool bij een spreekbeurt bijvoorbeeld. Faalangst is een type angst waarbij je bang bent om te falen. Bang dat je iets niet goed doet en dat andere je misschien zelfs uit zullen lachen. Vele mensen kennen dit gevoel wel en hebben het zelf wel eens ervaren. In welke situatie en in welke mate dat verschil van persoon tot persoon.

Mensen hebben angst nodig

Ieder mens heeft angst nodig. Angst is namelijk een soort van overlevingsmechanisme dat in de mens zit ingebakken. Angst waarschuwt ons namelijk voor gevaar, angst voorkomt daar we al te grote risico’s nemen, angst zorgt er zelfs voor dat we in kritieke situaties pijlsnel kunnen handelen. Angst is een bepaald gevoel dat in je hoofd zit, maar het heeft ook lichamelijke reacties tot gevolg. Faalangst is een extreme vorm van angst waarbij alle energie zich richt op het idee dat het zal mislukken. Heb je last van faalangst, dan kun je er alleen nog maar aan denken dat het zal mislukken. Bij kinderen beïnvloedt faalangst zelfs de schoolresultaten, zelfs het leven als leerling in het algemeen, op een negatieve manier wel te verstaan.

Wat is faalangst?

Zoals gezegd is faalangst over het algemeen een ongegronde angst voor mislukkingen op allerlei gebieden. Heel veel mensen hebben in meer of mindere mate regelmatig last van faalangst. Faalangst kan dan ook in diverse situaties voorkomen. Faalangst kan bijvoorbeeld optreden voor een rijexamen, een schoolexamen, een spreekbeurt, een eerste date of een sollicitatiegesprek. Het beste is om (in ieder geval te proberen) die faalangst te overwinnen. Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het is absoluut een lastige opgave, maar het is toch zeker niet onmogelijk. Je kunt verschillende dingen doen om je faalangst geheel of gedeeltelijk te onderdrukken. Hieronder diverse tips die je helpen om te gaan met je faalangst en die je zelfvertrouwen vergroten zodat jij uiteindelijk je faalangst ook kunt overwinnen en het leven met meer zelfvertrouwen tegemoet kunt treden.

Zoek een vertrouwenspersoon

Zoek een geschikte vertrouwenspersoon die je kan helpen om je faalangst te overwinnen. Dit is misschien wel een van de belangrijkste dingen om je faalangst te overwinnen. Je kunt dan met al je vragen of problemen bij deze vertrouwenspersoon terecht. Die persoon zal er tevens voor zorgen dat je op het rechte pad blijft als het onverhoopt mis dreigt te gaan.

Faalangsttrainingen of faalangstcursussen

Er zijn diverse faalangsttrainingen en faalangstcursussen die je kunnen helpen je faalangst te overwinnen. Vele mensen hebben hier al baat bij gehad. Het heeft ze geholpen bij het vinden van een goede coach en bij het omgaan met faalangst.

Zorg voor een goede voorbereiding

Vaak kun je faalangst voor het grootste gedeelte vermijden als je goed voorbereid bent. Als je van te voren alles hebt gedaan wat in jouw macht ligt om zo goed mogelijk voor de dag te komen, dan is het in ieder geval niet aan jou te wijten als het onverhoopt toch nog mis gaat. Je voelt je tevens een stuk zekerder als je goed voorbereid bent.

Denk positief

Blijf altijd positief denken, als is dat in de praktijk soms best wel eens moeilijk. Door negatieve gedachten wordt jouw zelfvertrouwen namelijk danig aangetast en je faalangst wordt daarmee gevoed. Onderdruk je negatieve gedachten en denk alleen aan positieve dingen. Dat is niet altijd even gemakkelijk en vergt veel inzet en zelf een echte gedragsverandering. Probeer het toch, want het resultaat zal er ook naar zijn. Positief denken is de meest effectieve manier om faalangst te bestrijden.

Houdt je successen bij

Houdt al je successen bij in een successen boekje. Dat heeft al veel mensen geholpen bij het overwinnen van hun faalangst. Noteer elke keer als je iets goeds, iets positiefs hebt gedaan in je successen boekje. Dat is goed voor je zelfvertrouwen en bevordert tevens het positieve denken zoals eerder genoemd.

Stel alleen haalbare doelen

Leg de lat voor jezelf niet te hoog. Neem niet teveel hooi op je vork. Stel alleen haalbare doelen. Als iets toch niet binnen jouw bereik ligt heeft het ook geen zin om jezelf daarvoor af te beulen. Ambitieus zijn mag natuurlijk, maar je moet het nou ook weer niet overdrijven. Dat is slechts voor je moraal. Voedt faalangst niet door te hoge doelstellingen. Haal je je doel wel, dan is het juist goed voor je zelfvertrouwen.

Visualiseer je succes

Met name sporten maken regelmatig gebruik van het visualiseren van hun succes. Het help ze om te ontspannen voor een wedstrijd. Dit kan ook voor jou goed werken. Je succes visualiseren kan een belangrijk onderdeel zijn bij een goede voorbereiding en zorgt teven voor een soort mentale ontspanning. Ontspanning zorgt er juist weer voor dat je minder snel zult falen en minder snel een paniekaanval zult krijgen.

Doe ontspanningsoefeningen

Het doen van ontspanningsoefeningen helpen je tegen je faalangsten. Welke oefeningen voor jou het beste werken zal je zelf moeten uitvinden. Dat is per persoon verschillend. De een heeft veel baat bij meditatie of yoga, terwijl de ander juist baat heeft bij een lange, al dan niet intensieve, wandeling. Veel mensen die ook sport als een vorm van ontspanning. Dat wordt dan ook vaak aangewend bij het leren omgaan met faalangst.

Zorg voor een goede nachtrust

Snel nog even dit nakijken. Snel nog even dat inzien. Niet doen! Ga op tijd naar bed. Zorg dat je een goede nachtrust krijgt en je de andere dag weer goed uitgerust aan de slag kunt. Dit is dé sleutel tot succes bij het overwinnen van je faalangst. Iemand die zowel fysiek als mentaal volledig uitgerust is zal namelijk veel minder snel in paniek raken dan iemand die uitgeput is.

Probeer onrustige situaties te vermijden

In stressvolle situaties zal iemand met faalangst onder hoogspanning staan, waardoor je onzekerheid en paniek zal worden getriggerd. Het is daarom belangrijk om deze onrustige, stressvolle situaties (zoveel mogelijk) te vermijden. Vermijdt daarom situaties die onzekerheid en onrust uitstralen.

Besef dat je fouten mag maken

Eén van de meest belangrijke tips tegen faalangst is dat je moet beseffen dat je best fouten mag maken. Iedereen maakt fouten. Van je fouten moet je leveren en door fouten kom je verder in je leven. Zodra je dit hebt beseft heb jij je faalangst overwonnen. Dat is natuurlijk niet gemakkelijk, maar zeker niet onmogelijk.

Geloof in jezelf

Geloof in jezelf! Jij bent niks minder dan een ander! Ook jij kunt jouw doelen halen als je dat zelf ook echt gaat geloven! Wees niet bang en geloof in jezelf, dat is het krachtigste wapen tegen je faalangst.

Gezonde Groeten,

natascha

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in