Verkoudheid, het snotterseizoen is begonnen.
Noot vooraf. Ik ben geen arts. Dit artikel is gebaseerd op ervaring en verkregen kennis door middel van cursussen en opleidingen. Bezoek bij twijfel altijd een arts.
Nu de koudere temperaturen en regenbuien weer in het land zijn, wordt ons immuunsysteem flink op de proef gesteld. We zitten wat meer binnen, warm bij de haard en komen dus minder buiten. De nodige virusjes hangen weer in de lucht en voor je het weet heb je er een te pakken. Vooral verkoudheid is een van de vervelende virusjes. Hoesten, niezen, loopneus, verstopte neus, het hoort er allemaal bij. Tijd om aan je weerstand te werken en als je eenmaal verkouden bent in deze column een aantal (wellicht) handige tips om de klachten te verlichten.
Inhoud van dit artikel
Voorkomen is beter dan genezen
Het beste is natuurlijk om niet verkouden te worden daarom in het kort over hoe je dat kunt proberen. Verkoudheid is een infectie van de luchtwegen, die meestal wordt veroorzaakt door een verkoudheidsvirus. Als je weerstand lager is (door bijvoorbeeld stress, slechte voeding etc.) slaat het virus meestal toe. Je kunt zelfs verkouden worden als het helemaal niet koud is. Vooral schommelingen in temperatuur in het voor- en najaar kunnen vaak net de veroorzaker zijn.
Goede Hygiƫne
Zorg in ieder geval voor goede hygiƫne. Was vaak je handen met lauw water en zeep en raak ogen, mond en neus zo weinig mogelijk aan. Eigenlijk is dat altijd verstandig want er zitten veel bacteriƫn aan je handen. Houd altijd een hand of zakdoek voor je mond als je hoest, want dat is ook een belangrijke oorzaak van verkoudheid. Blijf goed bewegen en ga elke dag minstens een half uurtje naar buiten. Als laatste en net zo belangrijk is je voeding, zorg voor voldoende vitamines en mineralen in je voeding. Verderop in dit artikel kom ik hier op terug.
Tips tegen verkoudheid en griep
Word je dan toch nog verkouden heb ik een aantal tips: Tegen het hoesten helpt vaak hoestdrank maar heb je al eens gedacht aan thee met zoethout of honing? Daarnaast af en toe een laurierdropje kauwen verzacht meteen de keel. Wat ook heel goed helpt is heet water met citroen en kippensoep. Ga ook geregeld naar buiten, vaak is binnen de lucht een stuk droger vooral als er een airco aan is of gerookt wordt. Goed stomen is ook belangrijk. Het helpt om vastzittend slijm los te maken. Ga lekker in de sauna of neem eenvoudig een pannetje kokend water met een handdoek over je hoofd. Doe er een paar druppels pepermuntolie in en stoom alles lekker los. Heb je echt alles goed vast zitten (oren dicht en neus) gebruik dan een neusspray. Ga niet zelf experimenteren met olie in je oren maar raadpleeg liever de KNO arts. Met al die kwaaltjes kan het slecht slapen zijn. Vaak wordt ook het slechte slapen veroorzaakt door vastzittend slijm. Gebruik voor het slapen gaan nog een keer neusspray en leg een uitje doorgesneden in de buurt van je bed.
Neem Rust
Rust is de beste remedie tegen verkoudheid. Als je je goed genoeg voelt mag je wel gewoon blijven sporten. Vaak komt door al dat zweten ook nog eens al het slijm los. Als het echt niet gaat, gun jezelf dan ook een paar dagen rust en let goed op je voeding. Een verkoudheid kan lang duren, wel 10 dagen en als je vatbaar bent, lijkt het wel of je verkouden blijft want er zijn zoveel verschillende verkoudheidsvirussen. Krijg je naast de verkoudheidssymptomen last van koorts , misselijkheid, diarree etc. heb je waarschijnlijk griep. Je kent je eigen lichaam het beste dus voel goed aan of je toch niet even naar de huisarts moet.
Tips om je weerstand te verhogen
Voeding als medicijn.
Ik geef je nu een aantal tips om je weerstand te versterken zodat je sneller fit bent en blijft. Het is sowieso van groot belang dat je veel blijft drinken, water verdunt het slijm en spoelt je lichaam goed door. Thee of kruidenthee is ook een goed alternatief. Sapjes uit het pak bevatten weinig vitamine C en heel veel suiker, laat deze staan en pers zelf. Drink geen alcohol, dit onttrekt vocht uit je lichaam en verzwakt je immuunsysteem. Let ook op met zuiveldrankjes die kunnen ervoor zorgen dat je meer slijm produceert. Houd je darmen fit door regelmatig probiotica te nemen. Als je darm fit is, is je weerstand ook sterker.
Eet Broccoli
Eet broccoli , een echte supergroente boordevol belangrijke vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten. Je kunt er eindeloos mee variƫren door het te roerbakken, koken, soep en wist je dat je de stengel ook gewoon kunt eten? Even schillen en dan kun je hem meekoken of in plakjes bakken.
Champignons
Champignons zijn rijk aan selenium en B-vitaminen die een extra boost aan je immuunsysteem geven. Diverse studies hebben aangetoond dat lage seleniumwaarden het risico op griep verhogen.
Grapefruit
Grapefruit/pompelmoes bevat een flinke portie vitamine C. Studies hebben nog niet aangetoond dat we genoeg vitamine C opnemen uit citrusvruchten maar kwaad kan het in elk geval niet. Lust je geen grapefruit kun je ook mandarijnen en sinaasappels eten.
Bessen
Bessen zoals vlierbessen, acaibessen en blauwe bessen pakken het virus goed aan en kunnen een ontsteking tegen gaan, dit is aangetoond in diverse experimenten.
Amandelen
Amandelen zouden je weerstand behoeden voor de gevolgen van stress. Een handje per dag is al voldoende. Het bevat heel veel vitamine E en ook B-vitamines.
Knoflook
Knoflook zit boordevol antioxidanten die allemaal bijdragen aan een gezonde weerstand. Het reinigt je lichaam en smaakt prima in de diverse maaltijden.
Groenten en Fruit
Als je elke dag al voldoende fruit en groenten eet krijg je voldoende vitamines en mineralen binnen dus in principe hoef je ook niet aan te vullen met preparaten. Mijn advies is om gevarieerd en gezond te eten als je trek hebt. Heb je geen trek in eten, drink dan voldoende en dan kun je wel je vitamines en mineralen aanvullen met preparaten. Blijf evengoed kleine beetjes eten.
Blijf fit en gezond!