Vier je dit jaar carnaval en volg je op dit moment een dieet, of heb je geen zin om na carnaval dagen rond te lopen met een kater? Wil je niet kilo’s aankomen tijdens deze vier feestdagen? Dankzij deze tips kom je verantwoord de carnaval door!

Nog even en dan is het weer zover, in het zuiden van het land barst dan weer de Carnaval los. Van vroeger uit was Carnaval een eetfestijn en was het de laatste kans je vol te eten voordat de vastentijd begon. Dan werd er alleen gegeten wat echt nodig was. Tegenwoordig wordt dit nog maar weinig gedaan. Bij ons thuis eten we door de week geen snoep en koekjes, dat bewaren we voor het weekend. Voor velen is Carnaval 5 dagen doorzakken en eten en natuurlijk van alles veel te veel. Bij Carnaval horen dan ook veel drank en veel vette happen toch? Jammer van al die tijd dat je goed je best doet want in deze dagen heb je er dan ook gauw een paar kilo’s bij ondanks het hossen en het springen. Om de “schade“ te beperken wil ik je een paar tips meegeven alvorens je in het feestgedruis losbarst.

Wat is een kater precies?

De reden dat je je zo slecht voelt na een avondje flink doorzakken is vochtverlies. De alcohol onttrekt vocht aan je lichaam en hierdoor krijg je hoofdpijn. Wanneer de alcohol wordt afgebroken door je lichaam komen er afbraakproducten vrij die je misselijk maken. Het beste middel tegen een kater is dan ook niet drinken. Wil je wel alcohol drinken, maar geen kater? Bedenk dan van tevoren hoeveel je wilt drinken, wellicht kun je je daar makkelijk aan houden. Houd een ruime bodem in je glas, zodat je makkelijker een rondje over kan slaan. Verder is het belangrijk om vochttekort te vermijden. Wissel elk glas alcohol af met een glas water, zodat je vochtbalans op peil blijft. Of drink bij thuiskomst nog flink wat water. Ook de volgende ochtend heb je vaak nog extra drinken nodig.

Waarom kom ik aan tijdens de Carnaval?

Frisdrank en alcohol en alle mixdrankjes bevatten veel calorieën en veel suiker. Vooral de mixdrankjes bevatten vaak meer calorieën dan een normaal biertje. Wissel ook hier goed af met water. Bij frisdrank kun je in de meeste gelegenheden ook voor light kiezen als je niet van spa rood of water houdt.

Na het stappen heb je dan ineens flinke honger dat komt doordat de alcohol ervoor zorgt dat je bloedsuikerspiegel daalt. Dan is de vette hap in de buurt een makkelijke optie want je gaat vrijwel niet tussendoor naar huis om te eten, al zou dat wel de beste oplossing zijn. Daarom een paar tips om zo gezond mogelijk te snacken. Uit onderzoek is gebleken dat de top 3 van carnavalsvoedsel bestaat uit: friet, shoarma en pizza. Weet je eigenlijk wel hoeveel calorieën erin zitten?

  • Een portie friet (150g) bevat 450 calorieën.
  • Een broodje shoarma (zonder saus, per 150g) 480 calorieën.
  • Een gemiddelde halve pizza (200g) 408 calorieën

Vergeet niet dat je dit eet, voordat je naar bed gaat dus je verbrandt het niet meer in principe. Kies bij de snackbar één snack uit. De “magerste” varianten zijn een kroket of een kipcorn. Kies niet voor een vette saus zoals satésaus of mayonaise, maar bijvoorbeeld voor ketchup. Belangrijk is dat je, als je thuis bent, wel gezond eet en je aan je voedingsplan houdt. Als je laat op staat ga dan niet meteen aan de spek met eieren maar eet een normaal ontbijt eventueel aangevuld met fruit.

Drink geen alcohol op een lege maag! Neem voordat je gaat stappen een goede en gezonde maaltijd bijvoorbeeld stamppot met veel groenten dan heb je een betere “bodem“ dan wanneer je een vis neemt aan de viskraam. Bovendien prikkelt alcohol ook de maag. Als je maag leeg is, dan is de kans groter op misselijk worden en overgeven, dan met een gevulde maag.

Tip: maak voordat je op stap gaat vast het eten klaar (bijvoorbeeld een dag van te voren). Een grote pan soep, een stamppot of goed gevulde pasta kan je gemakkelijk invriezen. Zo sta je niet lang in de keuken en hou je genoeg tijd over om te feesten.

Ga onder het feesten ook zo nu en dan eens een frisse neus halen, let wel op dat je niet bezweet de kou in gaat zodat je ziek wordt. Door het onregelmatige leven is je weerstand ook lager en dus ben je vatbaarder voor de virussen om je heen.

After Carnaval Tips

Drink bij thuiskomst een aantal glazen water en neem extra mineralen en vitaminen want die heb je nodig om het tekort door de alcohol aan te vullen. Als je gezond en goed hebt gegeten is dat vaak onnodig.

Zet een paar flesjes water klaar naast je bed zodat je gemakkelijk kunt drinken zonder je bed uit te komen.

Slaap voldoende uit, als je normaal 8 uren slaap nodig hebt, probeer deze dan ook minstens te slapen. Je leeft al onregelmatig en als je dan ook nog te weinig rust neemt voel je je helemaal slecht.

Heb je nog tijd over ga dan een lekkere verfrissende wandeling maken of ga een stuk hardlopen zo heb je weer frisse energie voor een dag hossen en springen en je wordt als het ware gedwongen gezond te eten omdat slechte voeding snel je prestaties verlaagt.

Natuurlijk is Carnaval een feest en heb je zelf in de hand wat je die dagen eet en drinkt. Om je kilo’s kwijt te raken neem je een paar “vastendagen” om zo je extra kilo’s weer kwijt te raken en terug in je dag routine te komen. Vermijd snacks en onnodige tussendoortjes en drink veel water. Eet veel groenten en fruit, beweeg voldoende en net zo belangrijk rust goed uit.

Alaaf !

nicole

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in