Tips voor een Goede Stabiele Relatie

investeer in elkaar

Onze oma’s en opa’s zijn allemaal lang getrouwd en een 40 jarig huwelijksfeest is dan ook een geregeld gevierd feest. Wat is hun geheim? Tegenwoordig lijkt het wel dat mensen om kleine dingen al uit elkaar gaan. Dan vraag ik me af, hoe kan dat? Mijn ouders zijn gescheiden toen ik 16 was, dat was een moeilijke periode waar ik, voor mezelf, een aantal waardevolle lessen van heb geleerd. Inmiddels ben ik ruim 11 jaar gelukkig met mijn man, en een echte ruzie hebben we nog niet gehad. Een meningsverschil natuurlijk wel. Vaak mondt dat bij anderen al uit tot een grote ruzie. Dat is jammer want we zijn allemaal volwassen mensen, dus ik neem aan dat we ook allemaal normaal kunnen communiceren met elkaar.

goede-relatie

Een goede en gezonde relatie krijg je niet cadeau, je moet er iets voor doen. Vanaf het moment dat je verliefd bent ga je met elkaar communiceren en compromissen sluiten (vandaag gaan we met jouw vrienden en morgen met de mijne op stap). Zo leg je alvast een kleine basis.

De Fundamenten van een stabiele relatie

Een aantal belangrijke fundamenten (mijns inziens).

Een van de belangrijkste fundamenten is dat je elkaar vertrouwt. Heb je het idee dat er iets is waardoor je je partner niet vertrouwt, praat er dan over, trek geen voorbarige conclusies. Zeg ook wat je dwars zit en krop het niet op, uiteindelijk leidt het tot een opeenstapeling en barst de bom. Praat op een volwassen manier met elkaar en probeer samen tot een goede oplossing te komen. Luister ook naar elkaar. Luistert je partner niet, wijs hem of haar hierop. Het verwijt “je luistert nooit naar me“ wordt snel gemaakt. Met het fundament vertrouwen is eerlijkheid ook net zo belangrijk. Ben altijd eerlijk tegen elkaar, al is het soms moeilijk en confronterend, maar zo voorkom je vervelende situaties en verwijten.

Komt het dan toch tot een fikse ruzie, blijf dan reëel. Zeg geen dingen die jezelf ook niet wilt horen, haal geen oude koeien uit de sloot, dat heeft geen zin. Praat dingen uit en maak goede afspraken met elkaar. Ga nooit boos van huis om je frustratie bij een vriend of vriendin eruit te gooien. Zodra jullie ruzie is bijgelegd ben jij het vergeten maar die goede vriend of vriendin niet, en is daardoor bevooroordeeld (“ daar heb je die …. “). Hij of zij kan je niet helpen met de oplossing, het is jouw relatie, niet van die vriend(in). Ga nooit boos slapen, als je wakker wordt ben je nog steeds boos en dan begint de dag met irritaties.

Omgaan met irritaties

In een relatie ontstaan geregeld irritaties (laat alweer het dopje van de tandpasta liggen). Spaar je de moeite om er steeds iets van te zeggen, accepteer je partner, houdt van hem of haar ook met die kleine foutjes. Vergeef elkaar na een ruzie, zet er een punt achter en blijf elkaar niet voortdurend met de oude ruzies confronteren. Het komt je relatie niet ten goede. Zijn jullie bij vrienden en je partner gedraagt zich in jouw ogen irritant, bespreek dat thuis met hem/haar, doe het niet in gezelschap want dan ben je vaak jezelf niet en wordt dat kleinigheidje wellicht een groot issue wat helemaal niet nodig is.

In een goede relatie is het ook belangrijk dat je je eigen dingen blijft doen. Blijf je eigen vrienden zien en blijf ook je hobby’s doen. Daarnaast is het ook weer leuk als je allebei een andere hobby hebt, zo kun je van elkaar blijven leren.

Blijf Communiceren

Maak samen plannen voor de toekomst en werk er samen aan. Jullie willen uiteindelijk samen verder en samen oud worden. Verdeel de taken in het huishouden. Ook hier zijn vaak irritaties over dus maak een goed plan om dit te voorkomen. Waar er 2 werken kunnen er ook 2 samen het huishouden doen en blijft er meer tijd over om samen leuke dingen te doen. Door de dagelijkse beslommeringen door werk, gezin etc. ontbreekt vaak de tijd om samen te zijn. Probeer elke dag even met elkaar de dagelijkse dingen door te nemen. Begroet elkaar met een kus en werk samen aan een gezellige sfeer thuis en overal waar jullie samen zijn.

Ben positief over elkaar en met elkaar. Geef elkaar complimentjes dat is goed voor je zelfvertrouwen. Heb je een mindere periode in je relatie, denk dan eens terug aan de tijd dat je elkaar leerde kennen en al die kriebels die je had. Al die romantische momenten samen, heerlijk toch. Steek wat meer energie in je relatie en zorg dat die vonken weer terug komen en blijven. Ga samen eten bij dat ene restaurantje en haal oude herinneringen op. Succes verzekerd.

Blijf communiceren en bouw op elkaar, gooi niet weg wat waardevol is!

nicole

 

p.s. wil je meer columns lezen die ik heb geschreven voor vetvrij.com? Bezoek dan mijn persoonlijke pagina.

1 reactie

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in