Tips voor een Groen Huishouden

Voordat ik bezig was met “natuurlijk eten en leven”, deed ik maar wat op het gebied van huishouden. Kocht voornamelijk spullen die in de aanbieding waren.Dacht er eigenlijk niet zo over na. Totdat ik het boek van Marie-Claire van den berg las. Een erg leuk boek, waarin ze op zoek gaat naar een “groene” manier van leven. Toen werd ik me ineens ook erg bewust van mijn manier van leven, hoe ik ook bezig was met het om zeep helpen van het milieu en mijn gezondheid.

Rigoureus heb ik de boel omgegooid en ben me gaan verdiepen in welke producten ik dan kan gebruiken, die niet schadelijk zijn. Dan kom je al gauw uit bij biologische producten, maar ook daar blijkt vaak uit dat er nog veel onnodige schadelijke ingrediënten in kunnen zitten, als je goed op de verpakking kijkt. Ook zijn de biologische producten schreeuwend duur en daar zat ik nou ook niet op te wachten. Dan blijft over: zelf maken. Wasmiddel, wc reinigers, handzeep zijn makkelijk zelf te maken. En het is nog leuk ook, je krijgt er een gevoel van voldoening van en het gevoel weer terug te gaan in de tijd. Leven zoals onze voorouders het deden. Let wel: ik zou niet mijn wasmachine willen opgeven, moet er niet aan denken alles met de hand te wassen. Ik vind de was nu al veel, voor 2 personen met wasmachine, de gedachte alleen al dat mensen dat vroeger met de hand deden en dan 11 kinderen hadden. Nee, het moet wel leuk blijven. Hieronder dus wat zelf maak huishoud tips.

Groene Schoonmaaktips

Waar wij Hollanders veel gebruik maken van Azijn, gebruiken ze in andere landen Baking Soda. Baking Soda is een natuurlijk mineraal, zonder aluminium. Je kunt het ook vinden onder de volgende namen:

 • zuiveringszout
 • baksoda
 • dubbelkoolzure
 • soda,
 • maagzout
 • broodzout

Het is niet hetzelfde als de soda, die je bij ons in de supermarkt kunt kopen. baking soda kun je vinden bij de meeste toko’s en kost ongeveer 1,75 euro per pakje. Het bespaart je dus een hoop gesjouw met flessen en dat scheelt weer op de grote afval berg en ook zitten er geen schadelijke stoffen in. Het is ook te gebruiken bij lichaamsreiniging, maar daarover een andere keer.

Overweeg jij ook om de Paleo leefwijze na te streven, of heb je twijfels of vragen over Paleo? Raadpleeg dan eens ons nieuwe Paleo Forum. We beantwoorden je Paleo vragen graag en komen er samen wel uit! Tot ziens op het Paleo Forum!

 • Afwasmiddel: doe een beetje afwasmiddel in een fles, wat baking soda erbij en vol laten lopen met water en je hebt weer een volle fles. Pas wel op: het schuimt niet, dus in het begin heb je de neiging meer te gebruiken.
 • De toilet reinigen: baking soda in de pot, wat azijn erbij en het bruist de boel schoon (even in laten trekken en met de borstel erdoor heen).
 • Toiletreiniger: fles vullen met 1/4 deel afwasmiddel, 1/4 schoonmaakazijn en voor de rest water.
 • Bleekmiddel kun je vervangen door: Citroensap.
 • Koelkast: zet een kopje baking soda in de koelkast en het absorbeert alle nare geurtjes.
 • Allesreiniger: Beetje allesreiniger in een sprayflacon, baking soda erbij en vol laten lopen met water en je hebt een hele fles vol.
 • Wasmiddel: Doe wat baking soda bij je was en je was wordt schoner.
 • Ovenreiniger: Doe wat baking soda in de oven, maak het vochtig met een plantenspuit en laat het een nachtje intrekken. De volgende dag is het makkelijk schoon te maken.
 • Vuilnisbak: doe wat baking soda onderin de vuilnisemmer en alle vieze geurtjes verdwijnen.
 • Ontstoppen: Doe wekelijks wat baking soda in het afvoerputje om verstoppingen tegen te gaan.
 • Matrasverfrisser: Strooi wat baking soda op je matras, paar uur laten intrekken en verwijderen met een stofzuiger. Ditzelfde kun je doen met de bank en stoelen.
 • Vlekkenreiniger: wat baking soda op een vlek doen en het even inlaten trekken, daarna gewoon wassen in de wasmachine of met water schoonmaken.
 • Speelgoed schoonmaken: Speelgoed in een bak water met Baking soda doen en even goed laten weken. Wel goed na spoelen met schoon water.
 • Kalk in de wasmachine: dit kun je voorkomen door bij elke wasbeurt een handje gewone keukenzout te doen.
 • Toiletverfrisser: vul een spuitflacon met water en wat druppels etherische olie en spuit dat in de ruimte.
 • Kledingverfrisser: ook hier vul je een spuitflacon met water en wat druppels etherische olie.

Ook kun je gebruik maken van Marseille zeep als ingrediënt in plaats van afwasmiddel en allesreiniger. Deze zeep is “puur natuur” en wordt in Marseille gemaakt. Let op: als er dingen aan toegevoegd zijn, dan heb je niet te maken met de echte “Marseille” zeep. Deze zeep werd vroeger voornamelijk gebruikt om de was te doen, maar je kunt het ook gebruiken om er jezelf mee te wassen. Het is te koop bij de natuurwinkels. Een stuk van 600 gr. kost E 4,25. Tel uit je winst!

Recept wasmiddel (voor 5 liter) paleo-forum

 • 120 gr. Marseille zeep
 • 100 gr. gewone soda (te koop in de supermarkt)
 • 15 druppels etherische olie (optioneel)

Rasp de Marseille zeep en roer het door het door het kokende water. Soda erbij en een nachtje laten staan. De volgende dag is het 1 dikke massa. Even met de staafmixer erdoor heen en je kunt het in flessen gieten. Voor beddengoed, kun je wat druppels eucalyptusolie gebruiken, dit om huismijt tegen te gaan. Voor de andere was doe ik er zelf altijd wat lavendel of sinaasappel olie (etherisch) bij.

Voor het wassen van kleding, zal ik je aanraden de soda weg te laten, aangezien dit enigszins schurend werkt. En heb je nog een oude aluminium wastrommel, dan is dit wasmiddel niet geschikt. Maar tegenwoordig worden die alleen nog maar gemaakt van RVS.

Hopelijk heb ik jullie ook enthousiast kunnen maken en kunnen we met zijn allen die enorme afvalberg laten slinken.

Ik heb deze middeltjes niet zelf bedacht, soms wel wat veranderd, maar in de loop der tijd bij elkaar verzameld. Heb dus geen directe bronverwijzingen, maar op internet kun je ongetwijfeld nog veel meer trucjes vinden.

Tip: leuk idee om het samen met je kids te maken.

Let’s make it green!

 

6 Reacties

 1. Heb een keer een aflevering van kassa groen gezien hierover! Aflevering van 20 december 2013. Erg leuk! Thuis zijn wij nog via een beerput aangesloten op het riool dus ik moet er zelf al erg om denken wat ik voor producten gebruik.
  Erg interessant stuk, dit ga ik onthouden!

  • Ohja en nog een tip om je magnetron schoon te maken.
   Een kopje warm water met een halve citroen erin, enkele minuten aanzetten op 600w. en je kunt hem zo schoonvegen!

  • Makkelijk om aan de binnenkant van je kast te hangen. Heb je het altijd bij de hand. Succes!!!!

 2. Hallo Siggie, ik probeer al sinds lang voordat het een trend was mijn huishouden ‘groener’ te maken. desondanks wist ik niet van het bestaan van bakingsoda. dank je wel voor deze prettig leesbare tips.

  jacky

  • Sorry voor m’n late reactie. Ik zag het nu pas. Fijn dat je er wat aan hebt. Wist je dat je het ook kunt gebruiken om je brood of cake te laten rijzen? Voor het recept kun je op m’n blog kijken, als je het leuk vindt. Succes.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in