Wees positief

Iedereen heeft wel eens een vreselijke baaldag. Op zo’n dag gaat alles mis en je gedachten zijn vooral negatief. Wist je dat negativiteit verslavend is ? Het is gemakkelijk om erin te blijven hangen omdat vaak deze negativiteit een onderliggend probleem heeft waar mensen bang voor zijn dit op te lossen. Je negatieve gedachten komen vanuit je gevoel. Je denkt iets negatiefs bijvoorbeeld (heel herkenbaar voor de dames en wellicht ook heren) ”ik zie er echt niet uit in deze jurk “en voordat je het weet heb je je hele ik negatief benoemd, je zit in een negatieve spiraal. Denk je bijvoorbeeld als je je jurk niet mooi vindt dat wel je haren goed zitten heb je alweer een positieve gedacht en voel je je beter.

Negatief denken is gemakkelijk, er gaan veel dingen “mis” in het leven.  Dus velen geeft dit een gevoel van controle “het gaat toch nooit lukken”, aan die gedachte vasthouden is simpeler dan ervoor te gaan.

In deze column geef ik je een aantal tips om je negatieve gedachten om te zetten naar positieve gedachten. Positief denken maakt je gelukkiger, succesvoller, vrolijker en socialer. Het helpt je gemakkelijker door het leven te glijden en er meer van te genieten. Het is niet de oplossing voor al je problemen maar het zal je uiteindelijk meer rust in je hoofd geven.

Negatieve gedachten zijn niet slecht maar ze helpen je niet om gelukkig te zijn. Door je negatieve gedachten positief te benaderen kun je je gedachtepatroon veranderen. Door anders te denken zul je anders gaan leven. Met meer vertrouwen, rust, positiviteit en liefde. Dit komt ook ten goede aan je gezondheid.

Maak van elke gedachte uiteindelijk iets positiefs. Het makkelijkste voorbeeld is het weer. Natuurlijk regent het vaak in ons land maar ook als het regent kun je er iets leuks van maken door gezellig naar een knus cafeetje te gaan of het thuis gezellig te maken.

Leer te relativeren en hou het leven luchtig. Probeer je niet druk te maken over zaken waar jezelf geen invloed op kunt uitoefenen. Dat ruimt al een heleboel op in je hoofd. Dat jij je druk maakt over je werk in je eigen tijd merkt jouw baas niets van dus je kunt het beter bespreken en het negatieve oplossen.

Sluit elke dag positief af al was je dag nog zo slecht er is altijd wel iets goeds geweest. Voel je op dat moment dankbaar en tevreden. In het begin is het lastig maar uiteindelijk merk je dat het steeds makkelijker wordt. Een lekker kopje thee op de bank is al een heerlijk relax momentje waar je positieve energie uit kunt halen.

Laat de woorden goed en slecht los. Goed en slecht bestaan niet. Er bestaat alleen wat wenselijk en onwenselijk is of wat ons dient en wat ons niet dient. En dit is voor ieder mens anders. Zwart/wit (goed/slecht) denken helpt je niet verder. Alles heeft twee kanten, soms heeft een gebeurtenis wel meerdere kanten. Wie bepaalt wat goed is en wat slecht is? Alleen jij kunt dat bepalen. Wat voor de een goed is , kun jij anders zien en andersom.

Laat je niet meeslepen door anderen die in gesprekken vaak negatief zijn. Probeer ook niet je mening op dat moment te geven of met voorbeelden te komen. Op zo’n moment wil die ander alleen maar zijn of haar verhaal kwijt. Hou je vast aan je positieve mind set en desnoods ,als je niet in actief in het gesprek deelneemt,laat je je gedachten even dwalen naar leuke dingen. Uiteindelijk krijg je toch de kans om erover mee te praten.

Ook lelijke dingen zijn mooi. Leer je omgeving te accepteren en zaken die je normaal vervelend ,saai of lelijk vindt , mooi te vinden. Alles heeft schoonheid en zoek dit op. Probeer het maar eens met een simpele boswandeling.

Je gevoel kun je niet uitzetten omdat je gedachten je gevoel sturen. Voel je je niet fijn, probeer dan je gedachten te veranderen en denk terug naar een moment waar je je wel heel fijn voelde en hou dat gevoel vast.

Besef dat je problemen kunt hebben en toch positief kunt zijn. Dat je op sterven kunt liggen, en tóch positief kunt zijn. Zodra je echt beseft dat negatief denken je niet dient heb je geen reden meer om eraan mee te doen. Ongeacht in welke situatie je je bevindt.

Plan tijd voor jezelf. We hebben het allemaal “druk” maar heb je het wel druk of kan dat ene klusje ook blijven liggen? Mensen vergeten zichzelf ,bijvoorbeeld moeders. Je bent moeder van je kinderen,Vrouw van je man of vrouw ,maar vergeet je je eigen ik niet?

Het leven is niet zo ellendig als je brein je soms wil doen geloven. Het leven is wat jij ervan maakt. Tijd dus om er iets moois van te maken.

Enjoy the Simple Things

Gezonde Groeten,

nicole

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in