Tips voor een slank 2009

Een gelukkig en gezond 2009 van de redactie van vetvrij.com

Stoppen met roken en wat kilo’s eraf: dat zijn de twee meest gemaakte goede voornemens voor het nieuwe jaar. Start jij ieder jaar opnieuw met een heel streng dieet, om zo snel mogelijk die kilo’s kwijt te raken? Pak het nu eens anders aan!

Strenge afslankkuren werken niet, daar zijn de geleerden het zo langzamerhand wel over eens. Hongeren geeft je stofwisseling een flinke oplawaai, zodat je kans loopt op het beruchte jojo-effect. Bovendien zorgt streng lijnen ervoor dat er ook spierweefsel wordt afgebroken en dat is nou net niet de bedoeling. En: een dieet is gewoon niet leuk en niet lang vol te houden. Voor je het weet, kruipen de kilo’s er weer aan en ben je net zo zwaar of misschien wel zwaarder dan toen je zo optimistisch begon met lijnen.
Neem in 2009 daarom eens rustig de tijd om af te slanken. Zet jezelf niet op dieet, maar verander wat kleine dingen in je gewoontes. Juist die veranderingen zetten op de lange duur echt zoden aan de dijk!

6 tips voor slank succes

Les je dorst zonder calorieën
Weinig mensen staan er bij stil dat een ‘gezond’ glas vruchtensap je aardig wat calorieën levert. En dat ook een blikje frisdrank of een latte macchiato behoorlijk aantikt. Daarbij komt dat je van de calorieën uit dranken niet snel een vol gevoel krijgt. Goed voornemen numero uno: les in 2009 je dorst uitsluitend met dranken die calorie-arm zijn. Denk aan water, thee, kruidenthee, koffie, bouillon of light frisdrank.

Stil je honger met eiwit
Eiwitten zijn de voedingsstoffen die je lichaam de hoogste verzadiging geven. Zet daarom regelmatig mager vlees, vis, eieren en zuivel op het menu. Een
schaaltje magere kwark tussendoor geeft meer verzadiging dan een plak ontbijtkoek!

Activeer je lunch
Beweging is cruciaal in de strijd tegen kilo’s. Zoek in 2009 elke dag een moment waarop je je lijf extra in beweging zet. Een korte, stevige wandeling in de lunchpauze is daarvoor uitstekend geschikt. Of fiets voortaan naar je werk, of doe tien keer de Zonnegroet in de ochtend… als het maar iets is dat je echt elke dag kunt doen en dat je leuk en gemakkelijk genoeg vindt om vol te houden.

Stel een alcoholbudget in
Alcohol is funest voor een goed figuur. Niet alleen levert het ongemerkt flink wat calorieën, je krijgt er ook nog eens lekkere trek van. Voor je het weet is dat schaaltje met nootjes leeg of haal je na het stappen nog een ‘vette bek’. Bezuinig in 2009 daarom op alcohol. Stel minstens vier alcoholvrije dagen per week in en drink matig op de dagen dat je wel mag drinken.

Herken je gevoelens
Veel mensen gebruiken eten als emotionele Haarlemmer olie. Ze snoepen tegen boosheid. Start in 2009 een eetdagboek en wees compleet eerlijk tegen-over jezelf. Noteer elk hapje en beschrijf ook je gevoelens. Blijkt uit je dagboek dat ook jij een emotionele eter bent? Zoek andere manieren om je emoties te bedwingen, zoals sporten of mediteren. Of zoek hulp bij een therapeut.

Eet vaker
Regelmatig eten is een van de succesfactoren voor een slanke lijn. Zorg dat je minstens zes keer per dag iets eet: drie
maaltijden (sla het ontbijt niet over) en drie gezonde tussendoortjes. Zo voorkom je lekkere trek en snoepbuien.

bron: metro

3 Reacties

  1. Oké: die tip van de magere kwark: dat vind ik een hele goeie! En die ga ik dan ook zeker opvolgen want inderdaad je hebt gelijk: die ontbijtkoek… is wel lekkerrrrrrr maar vult van geen kant!

    Bedankt voor de tip!

    En iedereen succes dit jaar met afvallen!

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in