Zelfvertrouwen maakt het leven een stuk eenvoudiger. Veel mensen hebben moeite met zelfvertrouwen en missen hierdoor onnodig kansen. Dankzij de tips die ik je in dit artikel geef kun je jouw zelfvertrouwen verbeteren en meer uit het leven halen!

Zelfvertrouwen is aangeboren. Als baby doen we dingen zonder erbij na te denken. Door verschillende ervaringen die we in ons leven opdoen kan je zelfvertrouwen veranderen. Door positieve ervaringen zoals complimenten of een examen wat je met goed resultaat hebt afgerond krijg je meer zelfvertrouwen. Helaas kan je zelfvertrouwen ook een deuk oplopen, bijvoorbeeld omdat dingen niet goed gaan of zelfs mislukken. Het is een mentale kwestie en met hulp van een aantal tips kan je werken aan meer zelfvertrouwen waardoor dagelijkse dingen een stuk eenvoudiger worden en je energieker kunt genieten van het leven.

Zelfvertrouwen maakt gelukkig

Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe gelukkiger je bent. Zelfvertrouwen geeft je een goed gevoel en je kunt meer bereiken in het leven. Je bent aardiger tegen de mensen om je heen en hebt meer veerkracht. Je zult merken dat je meer grip krijgt op dagelijkse dingen en dingen kan bereiken die voorheen onmogelijk leken. Probeer niet om alle tips in dit artikel in een keer op te volgen, maar werk in kleine stappen aan je zelfvertrouwen. Gun je lichaam en geest de tijd om te wennen aan je nieuwe manier van leven.

Trots zijn op jezelf

Als je niet van jezelf houdt, dan kan je ook niet van anderen houden. Het is belangrijk dat je trots bent op jezelf. Probeer eerst de volgende oefening: Ga voor de spiegel staan en kijk jezelf recht aan. Zeg vervolgens tegen je spiegelbeeld: “Je bent mooi en ik hou van je”. En, vind je het moeilijk om te zeggen? Herhaal deze oefening iedere dag. Het is belangrijk dat je woorden recht uit je hart komen en niet vlak worden uitgesproken. Zorg ervoor dat er ‘kracht’ achter zit en dat je het meent. Als jij het gelooft, dan straal je dit ook uit en za je merken dat anderen ook positiever naar je kijken. Het resultaat? Meer zelfvertrouwen!

Het begin is er, en nu doorzetten. De volgende tip.

Humor en Houding

Het klinkt misschien vreemd, maar door veel te lachen groeit je zelfvertrouwen. Lach niet ingehouden maar voluit. Door te lachen maakt je lichaam serotonine aan, een geluksstofje waardoor je jezelf goed voelt en je zelfvertrouwen groeit. Ook je houding heeft veel invloed op je zelfvertrouwen. Loop met een rechte rug en kijk recht naar voren. Laat je schouders niet hangen en glimlach zoveel mogelijk. Een correcte houding en een vrolijk gezicht heeft een positieve werking op je omgeving waardoor je meer kan bereiken en meer zelfvertrouwen krijgt.

Ga er 100% voor!

Hoe vaak denk jij voordat je iets gaat doen “wat zou hij of zij ervan vinden?” Veel mensen houden rekening met de reacties of gedachten van anderen als ze iets ondernemen. Niet doen! De kans is groot dat je hierdoor gaat twijfelen en dingen hierdoor mislukken, of erger nog dan je er helemaal vanaf ziet. Ga honderd procent voor alles en trek je niets aan van wat anderen hiervan denken. Je zult merken dat mensen trots op je zijn. De mensen die niets zeggen of negatief reageren zijn ongetwijfeld jaloers omdat jij het wel aandurft.

Gezond en Verzorgd

Zorg ervoor dat je er goed verzorgt  uitziet. Douche regelmatig, poets je tanden twee keer per dag, knip je nagels als ze te lang zijn en ga op tijd naar de kapper. Doe dagelijks schone kleren aan en zorg ervoor dat je lekker fris ruikt. Voeding is erg belangrijk om je goed te voelen. Heb je moeite met een regelmatig en verantwoord eetpatroon? Deze gratis weekmenu’s helpen je om structuur in je eetpatroon aan te brengen. Door de juiste voeding en een verzorgd uiterlijk voel je jezelf beter en krijg je automatisch meer zelfvertrouwen. Naast uiterlijke verzorging is het ook van belang dat je omgeving er schoon en opgeruimd uitziet. Ruim je kamer of huis regelmatig op en zorg ervoor dat er geen rommel blijft rondslingeren. Een opgeruimde omgeving helpt je om jezelf goed te voelen.

Leer omgaan met Fouten

Iedereen maakt vergissingen of fouten. Blijf niet te lang stilstaan bij deze momenten en schaam je niet voor dingen die mis gaan. Leer van je fouten en ga weer door. Heb je iets meegemaakt dat je niet los kunt laten? Schrijf het dan van je af of bespreek het met je partner of een vriend / vriendin. Door te praten maak je je hoofd leeg en heb je meer plek voor positieve dingen. Ben je neerslachtig? Volg dan deze tips om je weer goed te voelen. Maak een lijstje met punten waar je trots op bent, dit lijstje zal je helpen op momenten dat je het nodig hebt.

Complimenten

Iedereen krijgt graag een compliment, dus waar wacht je op? Probeer vaker een compliment aan de mensen om je heen te geven. Complimenten geven is niet moeilijk, een compliment ontvangen daarentegen, is voor veel mensen wel moeilijk. Als je een complimentje krijgt, accepteer het dan. Bedank degene die je een compliment geeft en zwak het compliment niet af met woorden als “ach, het was geen moeite”. Steek het compliment in je zak en ben er trots op, je zelfvertrouwen krijgt hierdoor een enorme boost!

Uitstraling

Eerder heb ik het over je houding gehad. Je uitstraling is minstens zo belangrijk. Vind je het moeilijk om kennis te maken met nieuwe mensen, oefen dit dan. Geef een stevige handdruk en stel je luid en duidelijk voor. Kijk mensen recht in hun ogen aan en praat niet teveel. Door onnodig veel te praten kun je juist onzeker en verwarrend overkomen. Houd altijd het overzicht en blijf rustig ademhalen. Praat met mensen, maar nooit over mensen. Roddelen is ‘not done’ en slecht voor je zelfvertrouwen.

Leer Luisteren

Luisteren is minstens zo belangrijk als praten. Vertellen mensen iets aan je, luister dan aandachtig. Dezelfde techniek die we bij het praten gebruiken kun je ook nu weer toepassen. Kijk je gesprekspartner recht aan en laat hem of haar rustig uitspreken. Onderbreek het verhaal niet en straal begrip uit.

Bewegen

Door regelmatig te bewegen groeit je zelfvertrouwen. Ook al heb je geen zin om te gaan sporten, dan adviseer ik je om het wel te gaan. Sporten geeft je meer energie en zelfvertrouwen. Houd je van individuele sporten zoals hardlopen of fietsen? Ga dan bij voorkeur met een groepje zodat je werkt aan je sociale contacten. Wil je beginnen met sporten maar weet je niet hoe? Volg dan deze tips.

Blijf werken aan je Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is een werkwoord. Ben je regelmatig onzeker in je werk of privéleven? Maak je je druk wat anderen van je denken? Heb jij last van onzekerheid of verlegenheid? Veel mensen zijn vergeten wat het is om te leven vanuit hun eigen kracht. Ze twijfelen aan zichzelf en missen het geloof in eigen kunnen. Ze zijn vaak te kritisch en hebben te hoge verwachtingen van zichzelf. Ben je ook moe van die zelfkritiek en faalangst? Heb je het idee dat die onzekerheid je belemmert de dingen te doen die je graag wilt? Wil je weer geloven in jezelf en niet meer twijfelen? Dat is logisch, want zelfvertrouwen is de basis voor een gelukkig en succesvol leven. Lees hier meer over zelfvertrouwen.

Als je vragen hebt, of je hebt zelf tips waardoor je meer zelfvertrouwen krijgt, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie achterlaat.

natascha

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in