Tips voor Slanke Paasdagen

Verantwoord en lekker eten tijdens de paasdagen!

Het is alweer april. De paasdagen komen er aan. En tegenwoordig kun je geen Pasen meer vieren zonder paaseitjes! Ze bestaan in alle soorten en maten, met en zonder vulling. Daarnaast zijn de paasdagen voor veel mensen ook familiedagen. Gezellig met z’n allen brunchen, lunchen, dineren. En daar wordt, net als rond de kerstdagen, door de supermarkten enthousiast op in gesprongen, door dit steeds meer te promoten met allerlei lekkernijen, die op tafel “moeten” komen. Maar dan komt ook natuurlijk ook de vraag boven: hoe overleef ik de paasdagen, zonder al te veel aan te komen?

pasen-paaseieren

Lekker en Gezond

Lekker en gezond eten wil niet zeggen, dat je niets lekkers mag. Bij een gewoon eetpatroon is er ruimte voor tussendoortjes. En normaal gesproken is het verstandig om er op te letten, dat deze tussendoortjes voeding zijn, in plaats van vulling, zoals snoep, koek en chips. Maar als je even vooraf nadenkt over hoe je dag er uit gaat zien, is het best mogelijk om ruimte in te bouwen voor een keertje ‘vulling’, oftewel een paar chocolade eitjes!

Een gezond eetpatroon bestaat in Nederland bij de meeste mensen uit 3 hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch en avondmaaltijd) en daarnaast 2 of 3 tussendoortjes. Tijdens de feestdagen zie je vaak dat mensen uitslapen en dan het ontbijt en de lunch samenvoegen tot brunch. Daar is niets mis mee, maar houd er dan wel rekening mee, dat je het ochtendtussendoortje kunt laten vervallen!

Paasbrunch

En hoe kun je nu bij het ontbijt, de brunch en / of de lunch toch genieten van iets extra’s, zonder je te overeten? Voor de broodliefhebbers zijn er talloze broodvarianten, die geserveerd kunnen worden. Kies wel voor een basis van volkorenmeel, spelt of zuurdesembrood. Dit kan worden belegd met diverse soorten magere vleeswaren en kaas. Kook voor iedereen lekker een eitje en voeg een verse fruitsalade toe aan de maaltijd. Bij een brunch of lunch kun je ook prima een salade serveren!

Het grootste gevaar bij dit soort gelegenheden is dat men meer eet, dan nodig. Dus luister naar je lichaam en blijf niet dooreten, omdat het zo lekker is. Als je op deze manier een relatief gezonde start maakt, kun je gerust ’s middags lekker een paar chocolade eitjes eten. Maar ook hier is de kunst: stop op tijd en overeet jezelf niet!

Paassnacks Calorieënlijst

En welke keus maak je dan? Misschien dat dit overzicht je kan helpen.

Calorieën
Paaseitje (8 gram) witte / melk chocolade 45
Paaseitje pure chocolade (8 gram) 40
Paaseitje gevuld (lichte vulling, likeur) (8 gram) – 37 kcal 37
Paaseitje gevuld (zware vulling, noot/praline) (8 gram) – 52 kcal 52
Paaseieren melkchocolade (50 gram)- 270 kcal 270
Middelgroot figuur melkchocolade (150 gram) 800 kcal 800
Groot figuur melkchocolade (200 gram) – 1100 kcal 1100
Palmpaashaantjes (50 gram) – 148 kcal 148
Paasstol (1 snee, 55 gram) – 167 kcal 167
Gekookt ei 75
Gebakken ei 110
Gevuld ei traditioneel (met mayonaise) 210
Gevuld ei met zure room en ketchup 95
Roerei van 2 eieren 200
Uitsmijter ham / kaas met 2 eieren 580

Paasrecept Gevulde eieren met zure room en ketchup

  • Kook de eieren hard
  • Halveer de gekookte eieren in de lengte
  • Lepel het eigeel voorzichtig uit het eiwit
  • Meng het eigeel met een een schepje zure room en een tomatenketchup naar smaak
  • Voeg naar smaak eventueel wat paprikapoeder toe
  • Spuit het eigeelmengsel op het eiwit
  • Garneer de eieren met een beetje bieslook.

Fijne Pasen!

irma

Namens Ammerlaan Praktijk
www.gewoonetendieet.nl

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in