Hoe kun je het beste Tomaten bewaren?

Wanneer de boodschappen voor de maand of de week worden gehaald, zit van alles erbij. De voeding, schoonmaakmiddelen en noem maar op. Tussen alle producten zitten zeker wat tomaten! Deze stoppen wij vanzelf in de boodschappentas met de overige groenten en vruchten. Het lastige is dat de tomaten binnen de kortste tijd hun aroma verliezen en er ook droog uitzien. Maar hoe kan dat? De koelkast zou toch de beste opslagplaats voor tomaten moeten zijn? Helaas is dat niet het geval. Om te weten hoe je tomaten het beste kunt bewaren, dien je wel te weten wat een tomaat eigenlijk is.

Wat zijn tomaten?

Een tomaat is niks anders dan een rood bolvormige vrucht dat groeit uit de tomatenplant. Het komt ook in meerdere kleuren voor. Tomaat behoort tot de bedektzadige planten. Er zijn verschillende typen van tomaat. De bekende typen zijn:

  • Ronde tomaten: de ronde tomaten zijn het meest bekende type van alle tomaten. Deze staan vaker in de keuken en worden dagelijks gebruikt bij het koken, vooral als het gaat om soep en sauzen.
  • Trostomaten: deze doen hun naam eer aan doordat zij ook inderdaad in een tros groeien. Deze tomaten hebben ook een betere tomatensmaak dan de andere tomaten, omdat zij een week langer aan de plant hangen. Ze zijn te vinden in de kleuren rood, oranje en geel, vandaar zij ook vaker in salades worden gebruikt of op een broodje!
  • Cherrytomaten: deze kleine zoete tomaten zijn er allerlei kleuren. Iedere kleur heeft zijn eigen smaak. Hoe roder de tomaat is, des te zoeter hij proeft! Ze zitten ook vaker in een salade.
  • Vleestomaten: deze is een van de grote tomaten. Vanwege de grootte heeft hij veel vruchtvlees, vandaar het vaker in salades zit. Behalve dat deze tomaten veel vruchtvlees bevatten, hebben zij ook minder pitjes en vocht. Hierdoor zijn ze geliefd in de Spaanse en Italiaanse keuken.
  • Pruimtomaten: deze tomaat heeft zijn naam te danken aan zijn vorm. Het heeft de vorm van een pruim, langwerpig en ovaal van buiten. Deze zijn als de overige tomaten ook zoet en kruidig. Hierdoor kan hij gebruikt worden voor haast elk gerecht.
  • Coeur de boeuf tomaten: deze Franse naam betekent ‘ossenhart’. Deze naam heeft het vanwege zijn grote, onregelmatige vorm met dikke ribbels. Deze is een veelzijdige tomaat die vooral geschikt is voor gerechten met kaas zoals mozzarella en ricotta.

Hoe kun je tomaten het beste bewaren?

Tomaten bewaren doet met meestal op de verkeerde manier. Uit ervaring hebben we gemerkt dat de koelkast niet de geschikte plek is voor de tomaat. Door de lage temperatuur bederven ze sneller. Daarnaast zullen de tomaten flauwer gaan smaken. De voedingsstoffen nemen eveneens af naarmate de tomaten langer in de koelkast liggen. Maar wat is nou de beste plek? Tomaten dien je als aardappelen te bewaren. Tomaten blijven even lekker en even stevig wanneer zij bewaard worden op een plek met kamertemperatuur (12 – 16 ℃). Bovenal behouden zij op deze manier ook hun voedingsstoffen. Gebruik tomaten liever op kamertemperatuur. Zo ben je zeker dat je alle voedingsstoffen van de tomaat naar binnen krijgt! De kelder is een ideale opslagplaats voor je tomaten.

Wat kan er gebeuren als ik een bedorven tomaat eet?

Als bedorven tomaten genuttigd worden, kunnen er wel wat complicaties optreden in je maagdarmkanaal. Dan wordt er meteen gedacht aan overgeven en constante waterige ontlasting. Die twee complicaties gaan altijd gepaard met buikpijn en vochtverlies (uitdroging). In dit geval dien je vooral veel te drinken en niet te vergeten je arts te raadplegen!

Maar ja, dit alles kan natuurlijk voorkomen worden als je de tomaten goed bewaard he?

Let wel! Niet in de koelkast!

Gezonde Groet,

mark

[thrive_leads id=’46006′]

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in