Tomatenketchup 300 gram suiker?!

We weten allemaal wel dat we teveel suiker eten of onbewust binnenkrijgen. Ook al letten we misschien op de koekjes en frisdranken, onbewust eten we nog steeds te veel suikers. De World Health Organisation zegt het, ik zie het als ik rondloop en lees het overal in de kranten. Mensen klagen nogal eens tegen me dat het absurd is dat er bijvoorbeeld in mayonaise of tomatenketchup zoveel suiker zit. Tomatenketchup is dan altijd hét voorbeeld van een product met teveel suikers. Ik adviseer in mijn presentaties wel eens rode sauzen want deze hebben minder calorieën dan witte. Dus ketchup bij je eten geeft je veel minder energie dan wanneer je mayo gebruikt. Toch zit er veel energie in ketchup omdat er nog zoveel suikers in zitten. Tja, wat doe je eraan? Niks, blijf je een klaagaap zonder actie, of ga je iets doen?

Andere producten kopen

Ik heb een vrouw ontmoet in Schijndel die een gezond bedrijf is gestart in normale voedingsproducten als dipsausjes, gedroogd fruit en koeken. Ze kiest producten uit die minder of geen suikers en onnodige toegevoegde ingrediënten bevatten en verkoopt deze via haar webshop. Ze twijfelt over alternatieven voor tomatenketchup omdat er zit nog steeds veel agavesiroop of rietsuiker in zit. Ze is zich heel bewust van producten die ze inkoopt en haar klanten zijn er (on)bewust ook mee bezig alleen al omdat ze kiezen voor de producten die door een bewuste vrouw uitgekozen zijn. Mooi!

Alternatieven maken

Tot nu toe heb ik niks met mijn tomatenketchupwetenschap gedaan behalve dat ik het steeds kocht in de supermarkt. Maar… ik heb afgelopen maand voor het eerst in mijn leven zelf Ay-Lin-fotoblog-tomatenketchup tomatenketchup gemaakt en daar werk ik blij van, en ook gezond! In het recept – dat kwam uit een gezond kookboek (Spice Wise van meesterchef Michel Hanssen) – stond dat ik 300 gram suiker moest toevoegen (voor twee flessen tomaten ketchup). Nou mijn gebit viel zowat op de grond toen ik dit las. Zal ik dit halveren, dacht ik? Nee! Niet halveren dat is nog steeds te veel. Ik begon met 50 gram en proefde wat. Ik heb om de mening van mijn bezoek gevraagd ter bevestiging en heb het daarbij gelaten, meer dan zat suiker proefde ik. De typische zure smaak die een tomaat heeft komt nu heerlijk naar voren. Nu ik dit heb geprobeerd komt er geen fles gekochte tomatenketchup meer in mijn koelkast terecht.

Gewoon doen!

Zou je dit nu ook doen? Ik begrijp best dat je er niet aan begint. Geen haar op mijn hoofd die dacht zal ik zelf tomatenketchup zou maken. Toen ik student was had ik mijn tijd nodig voor andere dingen en als ik nu na werk snel iets moet koken dan is zelf maken van tomatenketchup ook echt niet iets wat op mijn prioriteitenlijstje staat. Maar omdat ik nu erg bewust ben van mijn gezondheid, de tijd wel neem in het weekend en het recept toevallig in het kookboek stond waar ik een recensie over had geschreven, kwam het op mijn pad. Ook kwam het goed samen met een feestje waar ik een lekker broodje bockwurst met zelfgemaakte sauerkraut aan mijn gasten wilde geven en daar kon zelfgemaakte tomatenketchup natuurlijk niet ontbreken.

Recept: Tomatenketchup zonder Suiker

Dit heb je nodig

 • 2 uien
 • ½ theelepel venkelzaad
 • ½ eetlepel korianderzaad
 • 4 eetlepel roomboter of kokosolie
 • 1 eetlepel tomatenpuree
 • 3 teentjes knoflook
 • stukje gember
 • 3 stengels bleekselderij
 • 1 ½ kilo  goede tomaten
 • 125 ml rodewijnazijn
 • zout en peper naar smaak

bereiden

Hak de knoflook en gember fijn en  snijd de bleekselderij in kleine stukjes. Pel en snijd de uien in stukjes, Verhit de olie of boter in een grote pan, bak hierin de knoflook, gember, bleekselderij, venkelzaad ui en korianderzaad gedurende 5 minuten. Snijd vervolgens de tomaten in stukjes. Voeg de tomaten, tomatenpuree, rodewijnazijn, zout en peper toe en laat het geheel ongeveer 40 minuten zonder deksel zachtjes pruttelen, wel af  en toe roeren. Pureer het geheel en laat het afkoelen. Omdat er geen conserveermiddelen (lees suiker) in deze ketchup zit is het beperkt houdbaar. In de koelkast maximaal een week, maar je kunt het ook invriezen.

Tomatenketchup maken is zo makkelijk, neemt weinig tijd in beslag en nu denk ik zoals wel vaker: had ik dat maar eerder gedaan!

Gezonde Groeten,

aylin

Auteur : Ir. Ay Lin Kho, schrijver van het boek Gezond & Blij zonder diëten
Meer voorbeelden en tips om gezond en onbewust meer of minder te eten kun je vinden in het boek Gezond & Blij zonder diëten of bezoek de website van Ay Lin Kho

 

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in