Top 5 Meest Gezonde Noten

Top 5 meest gezonde noten

Noten zijn uitstekende bronnen van gezonde vetten, vitaminen en voedingsvezels. Alhoewel de meeste noten veel calorieën bevatten, zijn ze toch goede tussendoortjes voor personen die gezond willen eten. Verder hebben noten gezondheidsvoordelen zoals het verbeteren van de concentratievermogen en de weerstand tegen griep en verkoudheid, het verminderen van het risico op hartziektes en het verhogen van de energieniveau. Eerder schreef mijn collega Mark een goed artikel met als onderwerp: ‘zijn noten gezond of ongezond

In dit artikel ga ik dieper in op de top 5 van meest gezonde noten van het moment. Ben je benieuwd naar de gezondheidsvoordelen van deze noten? Lees dan verder.

Amandelen

Deze noten komen uit de amandelboom. In 30 gram amandelen zit ongeveer 161 aan kcal en 14 gram vet. Deze noten hebben 6 gram aan eiwitten, 6 gram koolhydraten en 3.5 gram aan voedingsvezels. Verder zijn amandelen een goede bron van vitamine E en Magnesium. In 30 gram amandelen vind je 37% van de ADH vitamine E.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van amandelen?

Amandelen kunnen een gunstige werking hebben op het cholesterolniveau. Dit is meerdere keren onderzocht en de resultaten zijn helaas niet doorslaand. Toch kunnen amandelen, wanneer die onderdeel uitmaken van calorie-arm dieet, je helpen afslanken en je bloeddruk verlagen.

Pistachenoten

Pistachenoten, ook bekend als pimpernoten, bevatten de meeste fytonutriënten van alle noten. In 30 gram pistachenoten zit ongeveer 156 kcal, 12.5 gram vet en 6 gram aan eiwitten. Verder zit er in zo een portie 8 gram aan koolhydraten en 3 gram voedingsvezels. Ook Pistachenoten zijn een goede bron van vitamine E en Magnesium.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van pistachenoten?

Net als amandelen hebben pistachenoten een gunstige werking op risicofactoren voor hartziektes. Ze verbeteren je cholesterolgehalte, bloeddruk en helpen je gewicht op een gezond niveau houden. Daarnaast houden pistachenoten je bloedsuikerspiegel stabiel houden.

Walnoten

Deze noten worden vaak gegeten en zijn een geweldige bron van alfa-linoleenzuur, een omega 3-vetzuur.

In een portie van 30 gram walnoten zit ongeveer 182 kcal en 18 gram vet. Aan eiwitten kun je 4 gram verwachten en ook 4 gram koolhydraten. Voedingsvezels, vitamine E en Magnesium bevat het ook.

Ook walnoten zijn goed voor je hart. Ze zijn rijk aan ALA welke een gunstige werking hebben op de risicofactoren voor hartziekten. Daarnaast zijn ze goed voor een gezonde bloeddruk en werken ze ontstekingsremmend. Verder is het bewezen dat ze een gunstig effect hebben op de hersenen.

Cashewnoten

Cashewnoten zijn rijk aan vitaminen en mineralen. In een portie van 30 gram cashewnoten zit ongeveer 155 kcal, 12 gram vet, 5 gram eiwitten en 9 gram koolhydraten. Cashewnoten bevatten minder voedingsvezels en vitamine E, als je ze vergelijkt met de eerder genoemde noten. Verder vind je best veel Magnesium in cashewnoten.

Mensen met metabool syndroom kunnen de bloeddruk verbeteren door cashewnoten te eten. Los van het feit dat cashewnoten veel belangrijke voedingsstoffen bevatten, hebben ze ook een gunstige werking op de bloeddruk.

Pecannoten

Deze voedzame noten vind je vaak in desserts. In een portie van 30 gram pecannoten zit ongeveer 193 kcal, 20 gram vet, 3 gram eiwitten en 4 gram koolhydraten. Daarnaast zijn pecannoten ook goede bronnen van voedingsvezels, vitamine E en Magnesium.

Pecannoten hebben ook een gunstige werking op je cholesterolniveau. Verder bevatten deze noten de antioxidant polyfenol.

Noten hebben dus belangrijke gezondheidsvoordelen. Het zijn daarom zeer gezonde snacks die je zeker in je dieet moet opnemen. Let wel op welke noten je aanschaft. De noten die je in de winkel haalt bevatten veel zout of onnatuurlijke smaakstoffen. Onbewerkte noten zijn veel gezonder. Zonder de extra smaakstoffen zijn noten ook al heel lekker. Verder zit er geen bereidingstijd aan verbonden. Ben je op zoek naar een gezonde en eenvoudige snack? Pak dan je favoriete (onbewerkte) noten.

Gezonde Groeten,

natascha

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in