Trage Stofwisseling door Leptine Tekort

Wanneer je vaak gelijnd hebt of een periode weinig hebt gegeten, dan val je af. Je stofwisseling gaat door te weinig calorieën te eten op een lager pitje staan. Vaak na een tijdje schreeuwt het lichaam om eten en de hele dag denk je alleen nog maar aan eten en vooral lekkers.

actief

Je wordt boos op jezelf dat je de discipline niet meer hebt om het allemaal te laten staan, je weet dat je moet gaan sporten maar de zin heb je gewoon niet meer en je geeft het maar weer op en snel weeg je weer wat je woog en vaak een beetje erbij. Dan wacht je een tijdje tot je alle moed weer verzameld hebt en je begint weer een nieuwe poging. Bekend  verhaal?

Vele zeggen stop met diëten je wordt er dikker van, en weet je ze hebben gelijk maar men legt niet uit hoe dat komt. Dat zal ik in dit stuk uitleggen zodat je eens en voor altijd stopt met diëten en gewoon gezond gaat eten.

Insuline en Leptine

Er zijn een paar hormonen die in het proces van afvallen beïnvloeden. Ze zorgen voor een hongergevoel en de behoefte om te snoepen. Deze hormonen heten insuline en leptine.

Leptine regelt de vetconcentratie in het lichaam en je vetstofwisseling.
Wanneer je eet wordt leptine vrijgemaakt uit het vetweefsel, het komt in je bloedbaan en vertelt de hersenen wanneer je verzadigd bent en de hoeveelheid energie die er in je lichaam zit. Het hormoon regelt dus als het ware je vetgehalte. Een tekort aan leptine zorgt ervoor dat je continue trek hebt in van alles. Je ziet dat vaak aan snaaigedrag of misschien ben je een stiekeme eter die af en toe lekkers in de mond stopt. Het lijkt niet veel wat je eet maar als je alle hapjes op een dag bij elkaar telt, is het toch schrikken en dan heb ik het niet over gezonde dingen zoals een stuk fruit of groente maar dan heb ik natuurlijk over een koekje, een stukje chocolade, stukje kaas en dergelijke.

reset-2014-small In het e-book dat ik geschreven heb ‘reset je lichaam voor een gezonde nieuwe start’ kun je lezen hoe je het lichaam ontgift, je ontspanning kunt verhogen en je lichamelijke activiteiten kunt verbeteren. Maar ook hoe en met welke voeding je het leptinegehalte in je lichaam kan beïnvloeden.

Wanneer de leptine stijgt vermindert juist je eetlust en heb je geen snaaizin meer, je stofwisseling verhoogt de vetverbranding, komt beter op gang en het leptine gehalte zakt weer langzaam naar een normale waarde, en dan krijg je weer honger omdat de hersenen te weinig leptine meten in het bloed. Wanneer je op dieet gaat of je eet minder omdat je kilo’s wilt verliezen, maakt het lichaam minder leptine aan en dat gaat een paar dagen goed en je valt af (ongeveer 7 dagen) maar op een gegeven moment heb je alleen nog maar trek omdat het leptine niveau steeds minder en minder aangemaakt wordt.

Koolhydraten Verslaving

Wanneer je gaat lijnen duurt het vaak een paar dagen voordat de koolhydraten verslaving overwonnen is en vraagt je lichaam niet continue meer om koolhydraten. Ook de suikerspiegelschommelingen en de insuline zullen stabieler worden. Maar dan krijg je opeens een paar dagen daarna toch weer veel honger en heb je trek in van alles. Je denkt de hele dag aan eten en het grappige is alles smaakt opeens ook veel lekkerder en dat komt doordat de leptine enorm aan het zakken is en dat wil het lichaam niet dus vandaar dat je smaak beter wordt. Je stofwisseling gaat automatisch omlaag want het lichaam denkt dat het hongersnood is en om te overleven moet hij zuinig omgaan met het vet dat opgeslagen zit in het lichaam.

Om voldoende leptine aan te maken heeft het lichaam voldoende gezonde vetten nodig. Eet je voldoende ben je verzadigd, eet je te weinig gezonde vetten dan krijg je snaaizin.

Wanneer je overgewicht hebt en je valt slecht af dan kun je er bijna zeker van zijn dat je een insuline resistentie en een leptineresistentie hebt. Dat komt omdat de hersenen door de hoge mate van leptine uit het bloed dit niet meer kan herkennen, dus ook al is er veel leptine in het bloed en is er teveel vet aanwezig in het lichaam toch denken de hersenen dat er te weinig is omdat ze niet meer in staat zijn goed te kunnen meten. Dus gaan de hersenen meer honger impulsen geven zodat je eet want ze denken immers dat er hongersnood is.

Bloedsuikerspiegel

Dat zie je vaak gebeuren bij mensen die een hele erge vorm van obesitas hebben en gewoon niet meer kunnen lijnen. Vrouwen zijn hier ook gevoeliger voor dan mannen. Vaak komt er nog bij dat het lichaam ook aan insulineresistentie lijdt wat inhoudt dat doordat er steeds veel snelle koolhydraten zijn gegeten de bloedsuikerspiegel zo onstabiel is geworden dat er continue het hormoon insuline in het bloed rond sluist zodat ook hierop het lichaam niet meer reageert. Een teveel aan insuline in het bloed is voor het lichaam een seintje om vet aan te maken. Als dit samen gaat met de leptine intolerantie kun je wel voorstellen wat er gebeurt in het lichaam.

Dan is er nog een bijkomstigheid en dat is het hormoon ghreline, dat aangemaakt wordt in de maag ook nog eens enorm uit balans is geraakt. Dit hormoon zorgt ervoor dat je ook honger ervaart. Voordat je gaat eten is hij hoog (veel honger) na het eten zakt hij (honger verdwijnt) wanneer dit hormoon ook uit balans is voel je een continue hongerig gevoel in de maag.

Er zijn veel afslankmiddelen, pillen en dieetsnacks op de markt. De meeste hebben geen of nauwelijks effect. Het kan zijn dat je vocht vasthoudt en dit verliest door een pil en je meteen 3 kilo afvalt maar dan is het geen vet. Kan zijn dat je lever uit balans is en doordat de pil de lever positief beïnvloedt kun je ook wat afvallen maar dat is te verwaarlozen. Uiteindelijk gaat het toch om het samenspel van hormonen die in balans moeten komen en dat gaat alleen door je manier van leven en eten aan te pakken.

Wat moet je gaan doen? Ik heb een aantal tips voor je.

Tips om je hormonen in balans te brengen

1. Neem een stevig ontbijt zonder granen.
2. Laat tussen elke maaltijd minimaal 4 uur tussenruimte.
3. Geen tussendoortjes nemen.
4. Niet meer dan 50 gram koolhydraten per dag eten.
5. De koolhydraten bestaan niet uit suiker en witte bloem die zijn echt uit den boze.
6. Eet 3 uur voor het slapen gaan niks meer.
7. Probeer rond 10 uur naar bed te gaan zodat je hormoonhuishouding tot rust kan komen.
8. Hard sporten is niet verstandig, elke dag een uur flink wandelen en fietsen is het beste en moet jeook gaan doen wil je de stofwisseling verhogen. Je moet een beetje doorlopen maar zo dat je net nog kan zingen zonder ademnood.

In het e-book dat ik geschreven heb ‘reset je lichaam voor een gezonde nieuwe start’ kun je lezen hoe je het lichaam ontgift, je ontspanning kunt verhogen en je activiteit, maar ook hoe je en met welke voeding je het leptinegehalte in je lichaam kan beïnvloeden.

Meer informatie kun je lezen in mijn boeken

1) Een mooie en vitale huid (hierin staat een darmprotocol hoe je de darmen gezond krijgt)
2) Koken met Irene Dit is een kookboek vol gezonde gerechten (150)
3) Reset je lichaam voor een gezonde nieuwe start om je lichaam eens even helemaal op te ruimen
4) Een gezonde eter voelt zich beter (om meer inzicht te krijgen in wat gezonde voeding is)

Vriendelijke Groeten,

irene

2 Reacties

 1. Hoi Irene, is lees net jou pagina over leptine enz, en zou graag een vraag willen stellen, het artikel over honger enz is zo herkenbaar voor mij, ik heb hier namelijk al bijna 40 jaar last van, ben nu 58, ik heb heel veel onderzoek gehad in verleden, maar alles zonder resultaat, ik heb altijd een hongergevoel, ik ben er elke dag ziek van, ik eet supergezond, ben geen obesitaspatient, suiker waardes zijn altijd perfect, maar toch altijd ziek van de honger, het is zoveel om te vertellen, dus hoop ik snel eens van je te horen! Vast bedankt voor je tijd, gr. Joke van den Berg

 2. hallo Irena,
  heb veel aan jou twee boeken
  werk goed aan alles, maar val niet af
  ik denk dat het komt door het vele jojo en door de jaren heen
  Dit met leptine heb ik goed gelezen
  kan ik dit ook als capsule/tablet slikken …?
  Ik eet graag havermout pap met een appel en kaneel als ontbijt, aangemaakt met amandelmelk
  is dit niet goed …?
  hoor het graag van jou
  heb vertrouwen in jou

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in