Tros Radar pakt Farmaceutische Industrie aan

Onlangs werd bekend dat 1 op de 4 Nederlanders last heeft van winderigheid. Dit is aangetoond door een onderzoek van TNS NIPO. Veel media namen de conclusies over en wij hebben het artikel hier voor je gepubliceerd.   Vandaag bleek echter dat dit onderzoek een stunt was van Tros Radar. Door het publiceren van dit onderzoek wil Tros Radar de macht van de farmaceutische industrie aantonen. Onder aan deze pagina stat een link waar je de uitzending van Tros Radar terug kunt kijken. scheetsite

Hoe probeert de farmaceutische industrie ons allen tot patiënt te maken? In een speciale uitzending gaat Radar in op de methoden die deze industrie toepast om zoveel mogelijk medicijnen te verkopen, en op de rol van de media hierin.

Medicijnfabrikanten spannen de media voor hun karretje om zoveel mogelijk pillen te verkopen. Journalisten prikken te weinig door hun campagnes heen en werken zo (onbedoeld) aan de praktijken mee. Dat heeft Tros Radar aangetoond.

Farmaceuten mogen geen reclame maken voor geneesmiddelen die alleen op doktersrecept verkrijgbaar zijn. Ze lanceren daarom regelmatig campagnes die gericht zijn op de medische kwaal zelf, bijvoorbeeld erectieproblemen, schimmelnagels en maagzuur. In de campagnes zit vaak het advies verstopt om met dergelijke klachten naar de huisarts te gaan. Die kan dan specifieke medicijnen voorschrijven.

TROS Radar heeft zelf een campagne verzonnen over winderigheid om aan te tonen hoe gemakkelijk de media persberichten overnemen. Onderdeel van de campagne waren de resultaten van een onderzoek dat daadwerkelijk is uitgevoerd door onderzoeksbureau TNS NIPO. Het bureau concludeerde dat één op de vier Nederlanders last had van winderigheid. Veel media, waaronder het ANP, namen de conclusies over.

Bestel deze boeken over winderigheid, darmen en gezonde voeding bij bol·com

Het ultieme schetenboek
Het ultieme schetenboek
Bart Lauvrijs

Prikkelbare darm
Prikkelbare darm
W. Kruis

Gezond eten voor je darmen
Gezond eten voor je darmen
Sophie Braimbridge

voor 17.00 besteld, morgen in huis

Op een speciaal hiervoor in het leven geroepen website, www.hetluchtop.nl, konden mensen terecht voor meer informatie. De site is nog steeds in de lucht.

Heb je de uitzending van Tros Radar over de scheet-test gemist dan kun je het volledige verhaal uit deze speciale uitzending over symptoomreclame en hypeziektes hier alsnog bekijken.

bron: trosradar.nl

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in