Tros Radar Test Dr. Frank Dieet

Naar aanleiding van de recente uitspraken van het voedingscentrum over het dr. Frank Dieet heeft Tros Radar aandacht besteed aan het dr. Frank eiwitdieet. Is het dr. Frank Dieet inderdaad een ongezonde hype? Tros Radar zocht het uit.

Afslankhype

Het dieet van dr. Frank is de nieuwste afslankhype. De internist die verbonden is aan de Ziekenhuisgroep Twente beweert dat mensen met zijn eiwitdieet een kilo per week kunnen vermageren. Hij spoort Nederland via zijn website en via zijn boek aan in tien weken tien kilo af te vallen. Het zogenaamde persoonlijke advies dat mensen via de website kunnen krijgen, is helemaal niet persoonlijk. Iedereen krijgt dezelfde recepten.

Wetenschappelijk Onderzoek

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het overgrote deel van de mensen die met een dergelijk dieet afvallen, Slank met dokter Frank binnen een jaar weer terug zijn op het oude gewicht. In het dieet van dr. Frank zit veel verzadigd vet. Het is niet verstandig om veel verzadigd vet te eten. In het dieet van Dr Frank zit 2,5 keer meer verzading vet dan je volgens het voedingscentrum per dag zou mogen eten. Ook zitten er in het dieet veel dierlijke eiwitten. Door veel dierlijke eiwitten te eten verzuurt het lichaam en om dat zure milieu te compenseren gebruikt het lichaam mineralen uit voeding of uit het eigen lichaam, namelijk de botten. Dit verhoogt de kans op botontkalking.

4 uur Dieetadvies vergoed door Basisverzekering

Mensen die willen afvallen kunnen dat het beste onder begeleiding doen. In de basisverzekering zit een vergoeding voor vier uur dieetadvisering. Als u hiervan gebruik wilt maken, moet u een verwijsbrief hebben van uw huisarts.

Tros Radar Test Dr. Frank Dieet Tros radar forum

Reactie van dr. Frank

Wat vindt Frank van Berkum eigenlijk van de kritiek van Tros Radar? Hier zijn reactie: Heb je gisteravond, maandag 26 april, de uitzending van Tros Radar gezien? Het hoofdonderwerp was het dr. Frank-dieet, met als gast dr. Frank.

Hoewel Tros Radar van tevoren had aangekondigd met ‘opmerkelijke conclusies te komen’, bleek de meeste kritiek te gaan over toegang tot het dr. Frank-dieet door minderjarigen en mensen met een te laag BMI, en over de mate waarin de recepten van het dr. Frank-dieet ‘persoonlijk’ zijn.

In hoeverre is jouw dieet-advies persoonlijk?
Zoals je weet, bestaat je dieet-advies uit twee onderdelen: tips en recepten. Beide, zowel de tips als de recepten, zijn afgestemd op een aantal persoonlijke kenmerken. Voorbeelden daarvan zijn:

 • Je eetgedrag (ben je een emotionele eter, een lijn-eter of een externe eter?)
 • Je gewicht (weeg je meer of minder dan honderd kilo?)
 • Of je allergisch bent voor bijvoorbeeld koemelk en kippenei
 • Of je vegetariër bent

Uitzending Tros Radar Bekijken

Heb je de uitzending van Tros Radar over het dr. Frank Dieet gemist? Dan kun je hier alsnog de uitzending bekijken.

Vereniging tegen de Kwakzalverij **

Niet alleen Tros Radar heeft kritiek op het dr. Frank Dieet. Ook de Vereniging tegen de Kwakzalverij is kritisch over zijn dieet en zegt er het volgende over:

Een internist uit Hengelo, dr. Frank van Berkum, maakt via verschillende media uitgebreid reclame voor een revolutionair, eiwitrijk vermageringsdieet met weinig koolhydraten. Een deugdelijk wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van dit dieet ontbreekt. Voedingswetenschappers vinden dit dieet dan ook niet beter dan de vele andere die in omloop zijn. Met zijn misleidende reclame overtreedt van Berkum de gedragsregels van de KNMG.

Waren we net van het dieet van Sonja Bakker af, is er weer een nieuw wonderdieet geïntroduceerd en wel door Frank van Berkum, een internist uit Hengelo. Met de slagzin ‘Gezond slank met dr. Frank’ schreef hij een boek en maakt hij reclame op ten minste twee websites op internet (www.drfrank.nl en www.previtas.nl) en in verschillende andere media voor een revolutionair, eiwitrijk vermageringsdieet, naar zijn zeggen ‘ontwikkeld op basis van ruim zes jaar wetenschappelijk onderzoek’. Van Berkum etaleert zich nadrukkelijk als arts en specialist met veel ervaring op het gebied van gewichtsvermindering. Zijn reclame is zeer effectief. Er hebben zich al ruim een kwart miljoen deelnemers aangemeld op zijn website.

Een grimmig goeroe sprookje

Peter van der Zon schreef onlangs een kritisch artikel over het dr. Frank Dieet met de titel: ‘Eet je slank met dr. Frank. Een grimmig goeroe sprookje’. Dit artikel kun je via deze link downloaden in PDF formaat.

* bron: trosradar.nl
* bron: kwakzalverij.nl

4 Reacties

 1. Als je je bewust bent van hoe je lichaam werkt, ben je je eigen leefstijl guru. Alle benodigde informatie is gratis te vinden op internet.
  Wanneer je je in die situatie bevindt, mag je alles eten en kan je alles eten. Alleen doe het niet (altijd) omdat je je er niet goed bij voelt.

 2. Ik wil weer eens gaan afvallen. Tja voor de zoveelste keer al weer. Ik was een paar jaar geleden keurig op gewicht voor mijn doen dan. Ik was van 103 kg (2001) naar de 79 kg (2005) gegaan. Helaas kwam ik na een paar jaar weer aan. Ik kreeg een lieve vriend en die begon ik te leren koken. De meeste vriendjes wilde me niet dik hebben maar deze lieve schat koos voor het innerlijk. Jammer genoeg ging ik door de uit etentjes en het lekkere koken van mij (elk pondje gaat door het mondje) weer aankomen. Ik weeg nu weer eens 108 kg. Dit woog ik ook in 2001 al eens. Nu heb ik besloten weer eens te gaan afvallen. Ik hoef niet zo nodig kilo’s tegelijk te verliezen, maar heb toch de boeken van Dr. Frank maar gekocht. Ik wil nog een paar andere dieet-boeken ook aanschaffen die meer vertellen over het GI dieet. Wellicht kan ik dan over een paar jaar toch weer slank door het leven. door een zuidelijke bouw weeg ik meer dan de NL. Bij mij geeft de BMI aan dat ik eigenlijk niets meer kan, terwijl ik vrij sportief ben en het mooiste is nog dat de meeste mensen mij veel lager in gewicht inschatten.
  Kortom ik ga proberen af te vallen. Hopelijk lukt het met hulp van wat informatie, want een boek vinden voor mensen die veel (zeg > 20 kg) moeten afvallen is er niet echt. De meeste willen < 10 kg afvallen en dan is een korte periode afvallen met ristricties ook niet zo erg. daarom ook het DR Frank boek want hij werkt met mensen met een behoorlijk overgewicht dus wie weet heb ik er baat bij.
  Wish me luck

 3. na te zijn gesopt met roken ben ik 20 kilo te zwaar. Ben ook naar de dietiste gegaan die mij een sonja achtig dieet voorschreef. Ik verrekte van de honger en snoepte me tevreden. Van een vriendin hoorde ik hetzelfde verhaal en zij was gaan franken, dus dacht ik, ach wie weet, baat het niet schaden zal het zeker niet. De eerste 2 dagen was ik 2 kg kwijt(vocht) en dat gaf de doorslag om door te gaan . inmiddels ben ik na 10 weken 9 kg kwijt en heb soms zondige momenten van een barbecue, een paar koekjes, een ijsje tussendoor of een glaasje drank. dan gaat het maar niet zo snel, ook goed. inmiddels heb ik ook een tevreden internist vanwege cholestorol, ik kan weer normaal lopen i.p.v. te waggelen, m’n teennagels kan ik weer knippen zonder uitgeput te zijn, alleen dat is al een zegen. En ik kan m’n kleren weer aan.

 4. Hoge bomen vangen veel wind.

  Een kritisch consumenten programma die twee kanten van een onderwerp belicht, is alleen toe te juichen voor de burger. Vond dat 26 april 2010 plaats in RADAR met als onderwerp het eiwitrijke dieet van Dr. Frank?

  Het is als programmamaker makkelijk eerst een hele lange intro te doen om vervolgens nauwelijks voldoende tijd aan je gast, Dr. Frank, te geven om tegenargumenten of aanvullingen op de intro te kunnen doen. Immers onmiddellijk wordt de gast, Dr. Frank, aan een spervuur van vragen onderworpen.

  Voorbeelden m.b.t. het programma en de intro met de opmerkingen die mevrouw Antoinette Hertsenberg tussendoor maakte:

  Voorbeeld 1: Dhr. Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid, mocht zonder interrupties aan het woord in het programma. Bracht dhr. Seidell iets vernieuwends m.b.t. Dhr. Banting?

  Als het kookboek Gezond slank met Dr. Frank objectief was doorgenomen dat had mevrouw Antoinette Hertsenberg weldra de naam William Banting tegengekomen op bladzijde 31. De titel van dat hoofdstuk is genoemd: William Banting, een gewichtige man….

  Waarom dan naar Dr. Frank sneren met opmerkingen als: Niet de eerste die dat belooft in korte tijd meer afvallen. Eigenlijk origineel is Dr. Frank niet. Theorie van Dr. Frank niet vernieuwend, enz. enz.

  Waarom niet erbij gezegd, dat Dr. Frank dat reeds aan het begin van zijn kookboek verteld heeft?

  Voorbeeld 2: Het intro filmpje over het te maken ontbijt is misschien leuk bedacht, maar waar is de objectiviteit gebleven? Er staan namelijk ook snelmenu’s in het kookboek van Dr. Frank. Dat werd niet laten zien in dat filmpje.

  Wanneer je niet op dieet bent, heb je toch ook de ene keer meer tijd voor een ontbijt dan de andere keer? Waarom zo’n ridicuul subjectief filmpje?

  Waarom maakte mevrouw Antoinette Hertsenberg de onnodige opmerking: ‘Want een siimpel ontbijtje zit er bij Dr. Frank niet in.’
  Het lijkt er toch echt op dat mevrouw Antoinette Hertsenberg het kookboek niet of nauwelijks heeft doorgenomen. Nogmaals er zitten snelmenu’s in het kookboek van Dr. Frank. Van een objectief programma is geen sprake.

  Voorbeeld 3: De uitzending was zeer gekleurd. We weten allemaal dat mevrouw Antoinette Hertsenberg vegetariër is. Als RADAR een platform geeft aan een diëtiste, waarom geen platform aan iemand die al wekenlang succesvol het eiwitrijke dieet van Dr. Frank volgt?

  Voorbeeld 4: Herhaaldelijke malen werd door mevrouw Antoinette Hertsenberg gezegd: ‘te veel dierlijke eiwitten is slecht’. Maar hoeveel ‘te veel’, dan zou zijn niet. Dhr. Peter Deriemaeker, biometricus, deed wel een uitspraak: ‘Proteïne hoeveelheid die hij (Dr. Frank) aanraadt is wel geen overdreven hoeveelheid, maar wordt een relatief groot aandeel daar hij heel weinig calorieën voorschrijft.’ Dus nogmaals, de eiwitten die worden aangeraden is geen overdreven hoeveelheid. Trouwens uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat gemiddeld genomen er minder dan 200 gram groenten worden gegeten op een dag. Als je dit dieet volgt, eet je gemiddeld het dubbele, 400 gram groenten. Extra groenten brengen eventuele mogelijkheden tot verandering van zuren weer in evenwicht.

  Voorbeeld 5: Dhr. Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid, stelt dat bij nierstoornis niet veel eiwitten gebruik mogen worden. Er wordt in het programma niet vermeld dat bij de intake van eenkiloperweek naar nierstoornis wordt gevraagd.

  Voorbeeld 6: Mevrouw Antoinette Hertsenberg zegt dat Dr. Frank margarine aanprijst, terwijl daarin zoveel verzadigde vetten zit.

  Een goede kijker ziet dat Dr. Frank niet margarine staat aan te prijzen. Het onderwerp waar het overging was dat 30 tot 50% van de mensen te lage vitamine D tot zich nemen.

  De vraag was: Hoe kom je aan vitamine D? Dr. Frank gaf toen als voorbeeld: zonlicht en margarine. Dat is dus een gehele andere voorstelling van zaken dan Mevrouw Antoinette Hertsenberg heeft gedaan. Trouwens, de overheid heeft in margarine vitamine D gestopt.

  Voorbeeld 7: Zo’n tussendoor verwijzing naar de aanklacht die zou zijn ingediend is stemmingmakerij. In Nederland is een ieder onschuldig totdat het tegendeel bewezen is. Zo’n premature zaak, hoort dus niet bij RADAR thuis.

  Voorbeeld 8: Mevrouw Kruger: ‘Bij een diëtiste leer je wat een gezonde voeding is.’

  Zoals gezegd 90% zal naar een jaar weer op oude gewicht terug vallen. Onzin dat het met begeleiding van een diëtiste niet zo zal zijn. Natuurlijk draait het weer om broodnijd. Het gaat inderdaad zoals leden van Dr. Frank kenschetsen om motivatie. Het publiek is mondig genoeg. Op het internet kun je van alles vinden en leren over gezonde voeding. Het gaat erom dat een ieder beseft, dat je absoluut niet in je oude eetgewoonte terug moet vallen. Het gaat om eet- en gedragsverandering waar Dr. Frank en zijn Team, sommige leden waaronder ik, ook op hameren.

  Ging het om waarheidsvinding? Een ieder kan een wetenschapper vinden om zijn kant te belichten. Kijk maar naar de vreselijke foute juridische zaken.

  Ik dacht dat correcte journalistiek hoor en wederhoor was. Vond het ongemanierd er aan toe gaan, maar elke beroepsgroep maakt onderdeel uit van de maatschappij. Geen enkele beroepsgroep, dus ook journalisten, staat buiten de maatschappij, en je weet hoeveel ongemanierdheid in de maatschappij is. De tijd voor Dr. Frank was onevenredig kort.

  Waar mensen werken, kunnen fouten gemaakt worden. Okay, het is goed die op een juiste wijze aan te wijzen. Dr. Frank heeft dat ook bevestigd.

  Heeft het programma RADAR iets bijgedragen tot een groot wereld probleem? Een van de oorzaken van het jojo effect is dat de afvaller continue honger heeft en daarom uiteindelijk vaak vervalt in de oude gewoonte. Nu bij dit eiwitrijke dieet is dat probleem tenminste opgelost. Bovendien is de strengheid van het eiwitrijke dieet slechts van korte duur, daarna ga je beginnen in je opbouw fase.

  Inderdaad geen enkel dieet is een wonder dieet. Maar dit eiwitrijke dieet van Dr. Frank is leuk en je hebt geen honger.

  Trouwens wie heeft ooit zoveel gratis gedaan voor de obesitas problematiek????

  LeeuwenBekje

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in