Trotseer het Weer

Hardlopen in de winter geeft een enorme kick. Alles ziet er anders en lekker fris uit. Het is een enorme “boost” voor je motivatie want in plaats van heerlijk thuis op de bank, trotseer jij heel stoer de vrieskou en sneeuw. Toch is het belangrijk een aantal praktische zaken niet te vergeten. Met de juiste motivatie en juiste uitrusting wordt het namelijk een stuk makkelijker je schema vol te houden ook met dit weertype.

storm

Veiligheid

Allereerst is het belangrijk dat je goed denkt aan je eigen veiligheid want het is al vroeg donker. Kijk bijvoorbeeld eens of je niet toch gewoon overdag kunt lopen. Misschien heb je een loopband ter beschikking dat is natuurlijk anders dan heerlijk buiten maar ook een goed alternatief. Blijf je toch buiten lopen, zoek dan routes uit die goed verlicht zijn. Neem een lampje mee en doe een fluorescerend vestje aan. Ook lichtjes die je om je armen draagt zorgen ervoor dat je gezien wordt. Vertel ook altijd iemand welke route je loopt en neem je mobiele telefoon mee. Ga in het donker ook niet nieuwe routes uit proberen. Je ziet toch minder dan normaal en een ongeluk zit in een klein hoekje.

Kleding en schoenen

Je kleding is erg belangrijk als het buiten zo koud is. Ondanks dat het zo koud is hoef je niet overdreven veel aan te doen. Zorg dat de buitenlaag goed isoleert maar tevens ook ademt. Kies liever geen katoen want dat neem veel zweet op en dat koelt snel af waardoor je het uiteindelijk koud krijgt. Draag speciale hardloopkleding die je transpiratie afvoert en liefst een paar laagjes over elkaar. Draag altijd iets op je hoofd want via je hoofd verlies je de meeste lichaamswarmte. Vergeet ook je handen niet die hebben in principe niet veel te doen onder het rennen en zijn vaak erg koud. Doe dan dunne handschoenen aan. Vooral als er veel wind is wil dit er voor zorgen dat de gevoelstemperatuur flink omlaag gaat en je het wellicht sneller koud krijgt.

Je schoenen hebben nu wat extra aandacht nodig. Zijn ze nat geworden en vies maak ze dan na je training meteen schoon met een doekje. Haal ook de binnenzolen eruit. Zet je schoenen nooit bij de verwarming om te drogen maar doe er, als ze heel erg nat zijn, kranten in zodat het vocht wordt geabsorbeerd. Beter nog is 2 paar schoenen als je budget dat toe laat. Let ook op dat je genoeg profiel hebt om uitglijden te verminderen/voorkomen.

Training en muziek

Als het vriest, ren dan niet te intensief, je spieren zijn toch kouder en geneigd ook weer sneller af te koelen. Neem wat extra tijd voor je warming up. Als je het koude weer trotseert, heb je echt het gevoel dat je iets hebt bereikt. Als je eenmaal thuis bent, kun je lekker ontspannen en bijkomen. En tijdens je volgende training is je lichaam sterker en beter in staat de kou te weerstaan. In de ochtend is het echt heerlijk lopen na een nacht vorst is het dan ideaal een frisse neus te halen en heerlijk nieuwe energie te tanken. Zet je muziek iets zachter of doe 1 oordopje in zodat je alles om je heen hoort. Deze tip is eigenlijk voor het hele jaar vooral als je in een drukkere omgeving rent. De winterwedstrijden/lopen zijn een echte uitdaging. Het weer kan alle kanten op van sneeuw tot flinke vorst. Door juist hier door te zetten en je niet af te laten schrikken door slecht weer blijf je jezelf uitdagen en dat geeft je erna een echte kick. Je hebt het toch maar weer mooi gedaan!

Het weer

De echte “die-hards” gaan door tot het uiterste daar maakt een dik pak sneeuw niets uit. Beoordeel voor jezelf of het veilig is om te gaan rennen of lopen. Het zou jammer zijn als je uitglijdt en de rest van de winter moet herstellen. Hou het weer goed in de gaten en als je rent maak je passen korter en verlaag je snelheid. Als het weer het echt niet toelaat sla dan gerust een keertje over dat is heus geen schande. Wellicht kun je ergens binnen trainen in de sportschool of doe thuis oefeningen om je spieren te versterken.

Tot slot

Wacht na je training niet te lang met douchen. Je koelt sneller af dus doe je natte kleren zo snel mogelijk uit. Smeer je in met een goede bodylotion of kokosvet want door de kou heeft ook je huid flink te lijden dus een beetje extra aandacht kan geen kwaad.

“Zorg dat je kan genieten van het buiten rennen, zeker als het sneeuwt. Het is altijd een magisch moment als je de eerste bent op een besneeuwd pad, nog helemaal vers op de sporen van een wild dier na.”

Groetjes,

nicole

 

 

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in