TV slot tegen dikke kinderen

Een tv-vergrendelaar helpt zwaarlijvige kinderen in de strijd tegen overbodige kilo’s. Een tijdsklok die vanaf een bepaald moment de televisie uitzet, kan kinderen helpen om iets anders te doen. En daarmee verlagen ze ook hun gewicht want Amerikaans onderzoek toont aan dat tv-kijken wel degelijk tot extra kilootjes kan leiden.

Studie
Onderzoekers van de Universiteit van New York volgden twee jaar lang 70 Amerikaanse kinderen tussen 4 en 7 jaar oud met een te hoge BMI. Allen zaten ze meer dan 14 uur per week achter het scherm. Een deel van hen kreeg een vergrendelaar op hun computer en tv. De controlegroep kreeg van hun ouders te horen dat ze het apparaat uit moesten zetten.

Help kinderen met overgewicht en bestel dit boek bij bol·com

Kinderen met overgewicht + Werkboek
Kinderen met overgewicht + Werkboek
Gerbrand van Hout

Help, mijn kind is te dik
Help, mijn kind is te dik
Kurt Widhalm

Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!

De kinderen die een vergrendelaar kregen, keken gemiddeld 17,5 uur per week minder tv en speelden minder op de computer. Hierdoor ging 30 procent van hen naar een normaal gewicht. Ook de kinderen uit de controlegroep verminderden hun schermtijd met zo’n 5,2 uur per week. Voor 18 procent van hen was dat genoeg om ook van hun overgewicht af te komen.

Reclame
Wie dacht dat de kinderen daardoor meer gingen bewegen, heeft het fout. Wel vermoeden de onderzoekers dat tv-reclames aansporen om ongezonde voedingskeuzes te maken. Eten achter het scherm leidt sowieso tot het verorberen van grotere porties, omdat de kleintjes achter het scherm gedachteloos alles nuttigen. (lvl)

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in