Twee voor de prijs van één

Hooikoorts en voedselallergie zijn vormen van allergie. Als je pech hebt, kun je van beide tegelijkertijd last krijgen. Dat komt door de zogenaamde kruisreactie.

De antistoffen in je lichaam die zich op de pollen richten ‘vergissen zich’ en richten zich ook op onderdelen uit je voedsel. Met vervelende extra klachten als gevolg.

Antistoffen aanmaken
Van hooikoorts en voedselallergie heeft iedereen wel gehoord. Als je hooikoorts (ook wel pollenovergevoeligheid of pollinose genoemd) hebt, reageren de slijmvliezen van je neus, keel en ogen allergisch op de pollen van grassen, bomen of bloemen. Je lichaam maakt antistoffen aan tegen de pollen en zo ontstaan klachten.

Vervelende klachten
Ook bij voedselallergie maakt je lichaam antistoffen aan, maar dan tegen bepaalde eiwitten die in je voeding voorkomen. Sommige eiwitten kunnen namelijk tot allergische reacties leiden. Vandaar dat ze ook wel allergenen heten.

Voorbeelden van allergenen in je voedsel zijn eiwitten in (koe)melk en in noten. Ook door voedselallergie krijg je vervelende klachten, zoals maag- of darmklachten, zwelling van je lippen of galbulten

bron: gezondheidsnet.nl

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in