vaginale droogte door droge slijmvliezen

Tijdens de overgang kunnen vrouwen te maken krijgen met vaginale droogte door droge slijmvliezen. In totaal krijgt ongeveer 55% van de vrouwen er mee te maken. Ruim 80% van alle vrouwen boven de 50 jaar heeft last van overgangsklachten. Daaronder vallen onder andere de opvliegers en de vaginale droogte door droge slijmvliezen. Vrouwen kunnen last krijgen van een droge vagina, doordat de oestrogeenproductie is gedaald. De aanmaak van het hormoon oestrogeen neemt namelijk af tijdens de overgang. Veel vrouwen ervaren het als erg vervelend dat zij hiermee te maken krijgen. Je kunt het jezelf vast ook wel voorstellen dat vaginale droogte door droge slijmvliezen erg lastig is. Met name als het jeukt en pijn doet, ook tijdens het plassen kun je er last van hebben. Sommige mensen hebben al voor de overgang last van vaginale droogte door droge slijmvliezen, maar dat kan een andere oorzaak hebben. vaginale droogte door droge slijmvliezen, je kunt er veel last door ervaren. Wat zijn de symptomen en wat kunnen de oorzaken zijn? Daarover vertellen we je nu meer.

Symptomen vaginale droogheid

Als de vagina droog is, dan kunnen er een aantal overgangsklachten ontstaan. Je kunt namelijk last krijgen van jeuk, maar ook van een schrijnend en brandend gevoel. Je kunt ook last krijgen van steken in de schaamstreek. Tijdens de geslachtsgemeenschap kun je ook last krijgen van pijn of zelfs van licht bloedverlies. Tijdens het plassen kun je ook pijn ervaren en je kunt last hebben van een terugkerende blaasontsteking. Ook is er een grotere kans op vaginale infecties. Het is niet te voorkomen, je lichaam komt namelijk in de overgang en daar heb je geen grip op. Er zijn ook vrouwen die geen last krijgen van de vaginale droogte door droge slijmvliezen, maar een overgroot deel wel. Dit kan te maken hebben met het lagere oestrogeengehalte. Daardoor kun je veel klachten krijgen, de een wat meer dan de ander. Voor sommige vrouwen is het goed te verdragen, zij ervaren weinig last van vaginale droogte door droge slijmvliezen. Andere vrouwen daarentegen hebben er erg veel last van. Wat kunnen zij er aan doen om de last, het ongemak en/of de pijn te verminderen?

Oorzaken vaginale droogheid

Een vrouw kan last krijgen van vaginale droogte door droge slijmvliezen door onvoldoende oestrogeen. Je kunt er last van hebben tijdens een aantal momenten van de menstruele cyclus, maar ook tijdens de periode van borstvoeding geven, tijdens en na de overgang en de eerste dagen na een menstruatie, want dan is de hoeveelheid oestrogeen laag. De vagina is daardoor minder snel vochtig. Gedurende de overgang stoppen de eierstokken met werken. Dan stopt ook de productie van oestrogeen. Dit houdt in dat de menstruatie onregelmatig wordt en uiteindelijk ook zal stoppen. Het proces duurt in totaal ongeveer vier jaar. Het hoeft niet zo te zijn dat je gedurende deze vier jaren alle mogelijke ongemakken krijgt en last krijgt van de vaginale droogte door droge slijmvliezen, dit kan op sommige momenten optreden. De een heeft er meer last van dan de ander, maar er zijn wel momenten waarop je er meer last van kunt hebben.

De vaginale droogte door droge slijmvliezen kan ook veroorzaakt worden door een verstoring in het vaginaal milieu. Er bestaat in de vagina namelijk een natuurlijk evenwicht van bacteriën en schimmels. Dit is normaal en het houdt zichzelf in stand. Maar dat evenwicht kan ook verstoord raken door het douchen van de vagina met een inwendige douche, het nemen van een schuimbad, het wassen van de vagina met zeep en door te roken. Let daarom goed op wanneer je hier last van hebt, zodat je maatregelen kunt nemen zodat het wat minder zal worden. Je hebt het niet bij alles in de hand, maar wanneer je bijv. zeep gebruikt of veel rookt, dan kun je daar wel rekening mee houden. Heb je last van vaginale droogte door droge slijmvliezen, kijk dan wat je er zelf aan kunt doen om het te verhelpen of te verminderen.

vaginale droogte door droge slijmvliezen wat nu?

Als je last hebt van vaginale droogte door droge slijmvliezen, dan kan dat dus met de overgang te maken hebben. Was jij je vagina met zeep, dan kun je dat beter niet meer doen, want ook dat kan vaginale droogte door droge slijmvliezen bevorderen. Het is belangrijk dat je bekijkt hoe het was voor de overgang en hoe dat het is tijdens de overgang. Misschien is het bij jou echt het oestrogeengehalte wat hierin een rol speelt, maar wanneer je voorheen ook al klachten had, kun je ook kijken naar je leefpatroon, roken? Veel zeep? Vaak een blaasontsteking? Goed opletten, ken je lichaam, zodat je de oorzaak kunt achterhalen en waar mogelijk ook aan kunt pakken. Hierdoor kun je het voor jezelf prettiger maken tijdens de menopauze. Het is voor veel vrouwen een moeilijke tijd, maar je kunt er gemakkelijker doorheen komen als je sommige gebruiken aanpast (niet roken, geen zeep bijvoorbeeld).

Overwin de overgang!

Jij overwint de overgang nog beter dankzij het programma Overwin je Overgang. Je kunt nu ontdekken hoe je van de overgangsklachten bevrijd kunt worden, waaronder de vaginale droogte door droge slijmvliezen. Binnen 27 dagen weet jij het en ga je weer stralen en genieten van het leven. De overgang is een lastige periode, maar jij kunt je er doorheen slaan. Je leert in welke overgangsfase je zit, hoe je de meest voorkomende lichamelijke klachten kunt elimineren, waarom er een taboe op de overgang rust en nog veel meer! Jij wil de overgang toch ook overwinnen en draaglijker en meer leefbaar maken? Begin dan vandaag nog met mijn e-boek: Overwin je Overgang. Jij kunt de problemen aan en dat ga je jezelf en anderen nu bewijzen. Je gaat jezelf gaat verrassen en de overgang overwinnen! Je kunt zoveel leren, zoveel zelf aanpassen en daardoor wordt het voor jou een heel stuk prettiger tijdens en na de overgang. Deel je positieve verwachtingen met anderen.

Gezonde Groeten,

ria

5 Reacties

 1. Hallo
  Ik ben 59jaar en heb veel last van droge vagina
  Al heel wat middeltjes gebruikt,zonder resultaat.
  Uiteindelijk hormoon pillen genomen.mijn klachten waren draaglijker maar toch niet zoals het hoort. Zo kan ik bv.niet fietsen,wat ik heel jammer vind.ik durf ook geen betrekkingen hebben met m’n man,uit schrik dat ik nog meer last zou hebben.
  Nu ben ik onlangs met vaginale pillen begonnen op aanraden van m’n gyneacoloog.nu 3 weken verder…nog geen resultaat.
  Ik ben teneinde raad.ik wil mijn leven terug .
  K

  • Beste mevrouw, ik ben ook 59j en heb net dezelfde problemen. Ik ben net met voedingsuplementen begonnen en ook een crème voorgeschreven door de gynaecoloog. Het is nog afwachten….

 2. Ik heb enorm veel last van vaginale droogte, verschrikkelijke jeuk & branderig gevoel door de menopauze.
  Op advies van de gynaecologe nam ik Aacifemine ovules gedurende een jaar, maar totaal geen beterschap! De pijnlijke symptomen blijven duren, ook Multi-Gyn Luiquigel geprobeerd, niks helpt!
  Gynaecologe en arts kunnen mij niet helpen, dus ben ten einde raad.

  • Hallo
   Ik ben 59jaar en heb veel last van droge vagina
   Al heel wat middeltjes gebruikt,zonder resultaat.
   Uiteindelijk hormoon pillen genomen.mijn klachten waren draaglijker maar toch niet zoals het hoort. Zo kan ik bv.niet fietsen,wat ik heel jammer vind.ik durf ook geen betrekkingen hebben met m’n man,uit schrik dat ik nog meer last zou hebben.
   Nu ben ik onlangs met vaginale pillen begonnen op aanraden van m’n gyneacoloog.nu 3 weken verder…nog geen resultaat.
   Ik ben teneinde raad.ik wil mijn leven terug .
   K

 3. Ik ben 53 jaar en had weinig energie. Ik sport 4 keer in de week, maar ik had steeds minder puf. Op het werk ging het de laatste weken ook niet zo goed. De cursus Overgangstransformatie bestaat uit ingesproken video’s die je helpen om weer in balans te komen. Ik voel me veel rustiger en minder gestrest.

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in