Val af met de Powerplate

Je kent hem vast wel van de sportschool, de powerplate. Het lijkt op een te groot uitgevallen weegschaal en door er op de meest uiteenlopende vreemde posities op te gaan staan, liggen, hangen krijg je een strakker lichaam. Nu blijkt dat je ook kunt afvallen door de powerplate!

Onderzoek uitgevoerd door Dirk Vissers van de universiteit van Antwerpen heeft aangetoond dat het gebruik van een trilplaat de hoeveelheid buikvet vermindert. powerplate

Dhr Vissers heeft onderzoek gedaan onder 100 deelnemers met overgewicht. De groep is gesplitst. In de eerste groep kreeg men een streng dieet voorgeschreven. De tweede groep kreeg hetzelfde dieet en volgende tevens een klassiek fitnessprogramma. De derde groep volgende geen fitnessprogramma maar ging drie maal per week op een zogenaamde Power Plate. Op de Power Plate werd een bepaalde vaste houding aangenomen.

Het eerste deel van het onderzoek duurde 3 maanden, na deze 3 maanden werden de oefeningen van de derde groep aangepast. De Power Plate groep ging nu dynamische oefeningen doen. Na die eerste zes maanden werden de groepen nog eens zes maanden opgevolgd, waarna hun resultaten werden vergeleken.

Vissers, die eerder sceptisch tegenover de trilplaat stond, was verrast door de resultaten van de derde groep: ‘Dat de proefpersonen door het volgen van een Adverteren bij Daisycondieet en het gebruik van een trilplaat goed waren afgevallen en iets meer gewicht hadden verloren dan alle andere groepen, was op zich al positief, ook al verschilden hun resultaten niet echt significant van wat de fitnessgroep had gepresteerd. Ook zij hadden 5 tot 10 procent gewichtsverlies gerealiseerd. Veel belangrijker was dat zowel de fitness- als de trilplaatgroep erin geslaagd waren dat gewichtsverlies na een jaar te behouden.’

Maar de grootste verrassing was te zien op de CT-scans die Vissers van de buik van de proefpersonen had genomen. De hoeveelheid visceraal vet – het vet tussen de ingewanden in de buik – was bij wie op de Power Plate had gestaan opvallend meer geslonken dan bij wie aan fitness had gedaan of louter een dieet had gevolgd, wat ook duidelijk te merken was aan hun buikomtrek. Een belangrijk resultaat, want eerder was al aangetoond dat net dat viscerale vet het meest ziekteverwekkend is. Het kan zorgen voor een vervetting van de lever en het hart of voor een vetophoping in de bloedvaten.

De onderzoeker concludeert dat de trilplaat een zinvolle toevoeging kan zijn op een bewegingsprogramma en op een gezond eetpatroon. Vissers stelt zijn studieresultaten begin mei voor op het European Congres on Obesity in Amsterdam.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in