Home Dieet, Voeding, Gezondheid, Sport Verantwoorde Hartige en Zoete Snacks

Verantwoorde Hartige en Zoete Snacks

Het laatste onderdeel van de dagindeling zijn de tussendoortjes. Het tussendoortje wordt veelal tussen de hoofdmaaltijden door gegeten. Vaak wordt het tussendoortje gegeten zonder na te denken of uit gewoonte. Ze leveren je vooral energie en dus ook calorieën.

valentijn-header-600

Verleidelijke Tussendoortjes

Het tussendoortje is misschien wel het meest verleidende moment op een dag. Ga maar eens na bij jezelf als je naar de stad gaat en al die geuren die je proberen te verleiden van alles te kopen. Het broodje op de hoek, het patatje met en bij de eerste stralen zonneschijn uiteraard een lekker ijsje. Een dagje uit met het gezin en de bergen snoep die er dan voorbij komen of zomaar een leeg momentje thuis op de bank. Nu ga ik je niet vertellen dat je niet zo af en toe hieraan mag toegeven maar ik wil je wel tips en suggesties meegeven zodat je dat ook als een traktatie kunt zien en je je erna niet schuldig voelt. En net zo belangrijk, ook de verleiding kunt weerstaan.

Tussendoortjes en Calorieën

Bij het maken van een keuze voor een tussendoortje is het belangrijk om goed op te letten hoeveel calorieën en voedingsstoffen ze bevatten. Het is belangrijk dat een tussendoortje met mate wordt gegeten want in principe heb je voldoende aan de 3 hoofdmaaltijden op een dag qua voedingsstoffen. Daarom is het raadzaam bewust voor je tussendoortje te kiezen want dan kunnen ze je nog extra goede voedingsstoffen leveren zonder dat je aankomt.

Tussendoortjes tijdens een Dieet

Wil je, of ben je aan het afvallen adviseer ik bij vrouwen tussen de 100 en 150 calorieën te blijven met je tussendoortje. Voor mannen mag dat iets meer zijn tot een maximum van 250 calorieën. Daarnaast neem je dan 1 keer per dag fruit en 1 keer per dag hartig zoals koek, yoghurt, smoothie , noten etc.

Een gezond tussendoortje geeft je langer een verzadigd gevoel zodat je minder snel iets anders gaat snaaien.

Wat kun je nu het beste nemen als tussendoortje?

Vaak wordt ontbijtkoek genomen maar die raad ik af er zit veel te veel suiker in waardoor je weer heel snel honger en zin krijgt in wat anders.

Fruit Tussendoortjes

Je fruitmoment dat mag van alles zijn (ook rauwkost). Denk bijvoordbeeld aan:

 • appel
 • druiven,
 • aardbeien
 • meloen
 • peer
 • banaan (max. 2 keer per week)
 • tomaatjes
 • komkommer
 • wortelen
 • radijsjes

Je kan er ook een sapje van maken door verschillende vruchten (en groenten) te mixen in de blender. Let op met kant en klaar, lees goed op het etiket wat erin zit.

[quote_box_right]In mijn werkboek “stop met lijnen en begin met gezond leven”. leer je nicole2 gedurende 15 weken hoe je gezond kunt eten zonder te lijnen. Het is een uitgebreid werkboek waarin je ook actief bezig bent met opdrachten en zo inzicht gaat krijgen in je eigen eetgedrag. De volgende onderwerpen komen onder andere aan bod: ontbijt, lunch, diner, weekmenu, etiketten lezen, mindsetting, toevoegingen, recepten en een unieke special over hardlopen.[/quote_box_right]

Hartige Tussendoortjes

Als hartig tussendoortje kun je bijvoorbeeld kiezen voor:

 • evergreen
 • sultana
 • rijstwafels
 • cracker met mager beleg,
 • handje ongezouten noten,
 • schaaltje yoghurt
 • gedroogde vruchten
 • klein stukje pure (minstens 70% cacao) chocolade
 • een kopje verse soep met groenten

Teveel Suiker in Tussendoortjes

Persoonlijk ben ik geen fan van de evergreens, sultana’s en liga’s omdat hier toch veel suiker in zit en veel toevoegingen, maar ik kan me voorstellen dat er toch mensen zijn die het wel als tussendoortje willen nemen. Veel van deze producten worden bestempeld als gezond maar zijn in feite zakkenvullers voor de fabrikanten. Speur eens op het internet naar gezonde mueslirepen of koeken die je zelf kunt maken. Geloof me je zult ze heerlijk vinden en je voelt je langer verzadigd en neigt niet naar andere dingen. Ook de smoothies zijn een super goed alternatief, je kunt eindeloos variëren met de ingrediënten.

Plan je dag !

Als je gaat werken, neem dan je tussendoortjes mee en neem ook altijd iets “reserve” mee bijvoorbeeld een stuk fruit. Je zult maar net in de file komen of over moeten werken en onderweg lokken de billboards je de verkeerde afslag af om even een snelle sandwich of zak snoep te halen. Ook als je iets later thuis bent en je moet nog koken en hebt honger neem dan wat rauwkost of fruit in plaats van die drop, snoep of chocolade.

Tussendoortjes buiten de deur

Ga je naar de stad zorg er dan ook voor dat je altijd iets in je tas hebt zitten. Weet je van de te voren dat je een ijs, latte macchiato, appelgebak of iets anders gaat eten plan dit dan in als je zoete tussendoortje en neem dan niets extra’s meer.

Bij een dagje uit met het gezin is dat weer een heel ander verhaal. Het ontbijt wordt thuis netjes gedaan en de rest van de dag wordt gevuld met ijs, snoep en frietjes. Ga de uitdaging aan en doorbreek het slechte patroon en neem voldoende fruit mee en gezonde tussendoortjes dan is de behoefte aan snoep al gauw minder en is dat ijsje in de middag ook weer een echte traktatie en geen gewoonte.

Samenvatting

Kort samengevat is het eigenlijk zo dat we voldoende hebben aan 3 gezonde maaltijden per dag maar het kan altijd zo zijn dat je extra honger hebt (zwaar werk, sporten etc.) of gewoon zin hebt in iets. Kies dan bewust voor je tussendoortje en zorg dat het verantwoord is, dan kan een enkele uitschieter (lees: ijs, snoep, chocolade, chips etc.) geen kwaad.

nicole

3 Reacties

 1. Ik probeer ook zoetigheid te laten staan en gezond te leven. Ik ben ook helemaal niet dik ik weeg 48 kilo ben 1.58 ik heb een kleine van 18 maanden. Ik had nooit last van mijn buik. Maar nu heb ik echt een buikje. Na mijn zwangerschap gewoon netjes afgevallen zonder iets te doen wel gezond leven en opletten wat ik eet. Buikje blijf ik over houden. Ik wil echt niet afvallen alleen mijn buik wil ik weg. Heb je daar tips voor. Hoek kan ik een plat buik krijgen ik wil niet afvallen zeker niet.

 2. Ik heb een vraag over koolhydraatrijke tussendoortjes.
  Ik sport veel en heb moeite om alle wat ik verbruik weer bij te eten. Ik zoek eigenlijk ‘goede’ tussendoortjes. In dit geval is goed voor mij veel lange koolhydraten (en weinig suikers/korte koolhydraten). De meeste repen die er zijn hebben ook meteen een berg suiker wat slecht is voor tanden en bloedsuiker. Evergreen is zo’n tussendoortje, maar ik ben op zoek naar alternatieven.

  Wat zijn volgens jullie ‘goede’ tussendoortjes in deze context?

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in

We zoeken 5000 personen die gratis afslankproducten willen testen. Meld je aan.

Gratis Afslank

Producten Testen

15987