Vergeten Groenten

Vergeten groenten ,met deze term worden groenten aangeduid die ‘vroeger’ heel normaal waren in het Nederlandse menu maar tegenwoordig vrijwel niet meer voorkomen en zelfs onbekend zijn bij een groot publiek. Het aanbod van groenten in de supermarkt en bij de groenteboer is steeds schaarser geworden. Er liggen wel het hele jaar door sperziebonen, tomaten en bloemkool maar steeds minder groenten die van oudsher in Nederland geteeld werden.

Gelukkig zie je steeds vaker deze vergeten groenten weer in de winkels en op markten liggen en kun je er lekker mee experimenteren.

Ik zal een paar groenten kort toelichten.

Pastinaak

Pastinaak, pinksternakel of witte peen is een inheemse groente die al heel oud is en wordt de laatste tijd opnieuw in ons land verbouwd. Pastinaak is  zeer mineraalrijk en bevat inuline .Dit maakt de groente dus zeer geschikt voor diabetici. Na de oogst wordt de wortel gauw slap. Bewaar pastinaak daarom niet langer dan 3 à 4 dagen en liefst in een geperforeerde plastic zak in de groente-la van de koelkast.
Smaak: De witte wortel is minder zoet dan de gewone wortel, de smaak heeft iets weg van knolselderij.

Schorseneer

Schorseneer is een lange zwarte wortel die van binnen wit is. Het schillen van de wortel kan een beetje lastig zijn omdat er tijdens het schillen een melkachtige kleverige stof wordt afgescheiden. Dit verklaart waarom deze groente ook keukenmeidenverdriet of huisvrouwenleed wordt genoemd.Om verkleuren te voorkomen moeten de geschilde stukken meteen in water met azijn gelegd worden. Het is ook mogelijk om ze in de schil te koken en daarna de schil eraf te schrapen. De smaak en textuur doen denken aan die van de asperge.

Rabarber

Rabarber is een zeer oude groente. Het is verwant aan boekweit. Het geneeskrachtige gebruik en de teelt is in China en Mongolië begonnen. Een ontdekkingsreiziger bracht deze plant honderden jaren geleden mee. Hij trok over land naar het Oosten. Na de Poolse grens begon een onbekend woest land vol wilde stammen en gevaarlijke volkeren, tot aan de Chinese grens aan toe. In dit land van de “Barbaren” langs de rivier de “Rha”, de oude naam van Wolga groeide een voor het Westen onbekende plant. En zo verkreeg deze plant de naam van de vindplaats, “Rha-Barbarum” oftewel Rabarber. De smaak is bitter maar na een goede bereiding is het heerlijk ( bijvoorbeeld crumble)

Brave Hendrik

Brave Hendrik is een zeer oude inheemse groente. De naam ‘Brave Hendrik’ is afgeleid van een plant die bekend staat als ‘Boze Hendrik’. De zaden van de Brave Hendrik worden in Duitsland gebruikt om kippen te mesten, dus daar heet de plant “Fette Henne“. De wortelen worden ook wel gebruikt om aan schapen te voeren die hoesten om hun geneeskrachtige werking.Smaak: de smaak van het blad is mild en zacht. Het puntige blad eten als spinazie, dus koken en afgieten. Serveren met een klontje boter. De jonge scheuten koken als asperges en op dezelfde wijze opdienen. Dit is zonder meer het beste stuk van de Brave Hendrik.

Ook een nieuwe trend zijn de eetbare bloemen. Zelf ben ik fan van de Oostindische kers en hiermee kun je lekkere dingen maken. Een van mijn lievelingsrecepten is Kruidencreme.

Recept: Kruidencreme met eetbare bloemen

recept voor ca 10 personen

Dit heb je nodig : 10 bloemen van de oostindische kers , 3 bloemen goudsbloem ,20 sprieten bieslook,3 sprieten pijplook , 5 venkelbloem of tak , 5 takjes peterselie , 110 gram roomkaas

Bereiding : Let op dat de bloemen en kruiden goed mals zijn ! Hak de bieslook , peterselie , venkel en pijplook fijn.Pluk van de goudsbloem de blaadjes eraf. Meng de kruiden met de roomkaas en meng de hele oostindische kers mee. Voeg peper en zout toe naar smaak, richtlijn is 1 keer draaien per persoon aan de pepermolen. Neem als zout maldonzout.

Tot slot nog een lekker recept van een soepje

Recept: Pastinaak / knolselderij soep

Beetje ongewoon maar wel lekker

Dit heb je nodig :

1 knolselderij , 1 pastinaak , bakje spekjes , kruiden naar smaak zoals peterselie , tijm , zout en peper.

Zo maak je het klaar

Schil en snijd de groenten in blokjes en kook die in een ruime liter gaar ( ongeveer 20 minuutjes). Bak intussen de spekjes uit en maak de verse kruiden al fijn.  Pureer de gare pastinaak en knolselderij tot een dikke soep en voeg de spekjes , zout , peper en kruiden toe.

Net als onze erwtensoep is deze soep de tweede dag lekkerder !

Wil je een keer heel veel vergeten groenten zien en proeven dan is een bezoekje aan de Vergeten Groentenhof in Beesel (Limburg) een echte aanrader.

Gezonde Groeten,

nicole

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in