Vergoeding Afvallen en je Zorgverzekering

Afvallen en je zorgverzekering: wat zijn de mogelijkheden en vergoeding?

Maar liefst 49% van de Nederlanders is te zwaar. De meeste mensen met overgewicht vinden het moeilijk om zelf (zonder hulp) gewicht te verliezen. Natuurlijk weten we allemaal dat het belangrijk is om gezond te eten en voldoende te bewegen. Maar dit ook daadwerkelijk volhouden: dat is een behoorlijke uitdaging. Gelukkig bestaan er veel verschillende soorten zorgverleners, die jou kunnen ondersteunen bij het verantwoord afvallen. In dit artikel lees je hoe jouw zorgverzekering je hierbij kan helpen.

Overgewicht of Obesitas?

Voor vergoeding vanuit de zorgverzekering, worden er soms bepaalde voorwaarden gesteld. Een voorwaarde kan bijvoorbeeld zijn dat er sprake moet zijn van overgewicht, of een risico voor de gezondheid.

Als er sprake is van ernstig overgewicht, dan wordt dit obesitas genoemd. Twijfel je of je obesitas hebt? Hieronder zie je wanneer er sprake is van overgewicht, en wanneer je obesitas hebt. Je BMI wordt berekend op basis van je lengte en gewicht.

  • BMI tussen 25 en 29,9 – overgewicht
  • BMI tussen de 30 en 39,9 – obesitas
  • BMI 40 of hoger – extreme obesitas
overgewicht nederland
overgewicht nederland

Basisverzekering

De overheid heeft besloten dat er meer aandacht moet komen voor preventie in het basispakket van de zorgverzekering. Als voorkomen kan worden dat mensen obesitas ontwikkelen, scheelt dit uiteindelijk veel zorgkosten en zal de samenleving in het algemeen veel gezonder zijn. Goed nieuws dus, voor mensen die begeleiding zoeken bij het afvallen.

Gecombineerde leefstijlinterventie

Professionele begeleiding is een goede ‘stok achter de deur’ bij het afvallen. Maar als je zo een cursus uit eigen zak moet betalen, is de drempel om dit te doen vaak hoog. Gelukkig heeft de overheid besloten dat professionele begeleiding bij afvallen vanaf 2019 moet wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Zorginstituut Nederland
Zorginstituut Nederland

De voorwaarde is wel dat het om zogeheten ‘gecombineerde leefstijlinterventie‘ (GLI). Het GLI-programma is gericht op het tegengaan van overgewicht en bestaat uit drie belangrijke pijlers:

  • Begeleiding bij minder en gezonder eten
  • Begeleiding bij meer bewegen
  • Psychologische ondersteuning om gedragsverandering teweeg te brengen.

Daarnaast krijg je tips over hoe je om kunt gaan met externe factoren zoals stress en slaapgebrek. Er bestaan verschillende GLI-programma’s, waarbij je begeleid wordt in groepsverband of juist individueel. 

Is gecombineerde leefstijlinterventie ook geschikt voor jou?

Niet iedereen met overgewicht komt in aanmerking voor de vergoeding voor gecombineerde leefstijlinterventie. Een voorwaarde voor deelname aan het programma is dat je echt gemotiveerd bent om af te vallen, maar ook dat er sprake is van een matig gewicht-gerelateerd gezondheidsrisico. Wil jij weten of je in aanmerking komt? Maak dan een afspraak met je huisarts en overleg de mogelijkheden.

Diëtist

Voeding speelt een belangrijke rol bij de gezondheid en weerstand van de mens. Zeker als je probeert om wat gewicht te verliezen, is het belangrijk dat je bewust bent van wat je eet, en wat deze voeding met je lichaam doet. Voedingsadvies of dieetadvies kan daarom heel nuttig zijn als je probeert om af te vallen. Een diëtist analyseert je voedings- en bewegingsgewoonten. Aan de hand daarvan geeft hij gericht advies.

Dieetadvies wordt gedeeltelijk vergoed vanuit de basisverzekering. Iedereen heeft namelijk recht op 3 behandeluren per kalenderjaar. Is drie uur advies per jaar voor jou niet voldoende? Dan kun je overwegen om een aanvullende verzekering voor dieetadvies af te sluiten.

Maagoperatie (maagband)

Bij extreem overgewicht (obesitas) kan het zijn dat je in aanmerking komt voor een maagoperatie, bijvoorbeeld een maagband. Deze operatie valt onder medisch specialistische zorg, wat wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Deze ingrepen worden alleen vergoed bij medische noodzaak en met toestemming van je verzekeraar.

Aanvullende verzekering Independerlogo-standaard-transparant

Of je recht hebt op vergoeding vanuit de basisverzekering, is afhankelijk van je persoonlijke situatie (bijvoorbeeld de mate van overgewicht). Als je gebruik wilt maken van hulp bij afvallen die buiten de basisverzekering valt, kun je ervoor kiezen om een aanvullende verzekering af te sluiten. Je kunt daarvoor zorgverzekeringen vergelijken om te zien welke zorg het beste bij je past.  Bij sommige specialismen ligt de focus op voeding, terwijl bij andere specialismen de aandacht meer wordt gericht op voldoende bewegen.

Medische fitness

Naast voeding is voldoende beweging een belangrijk om af te kunnen vallen en op een gezond gewicht te blijven. Nu is het niet voor iedereen even vanzelfsprekend of verstandig om zelf te gaan sporten. Vooral als je wat zwaarder bent, kan het zijn dat je gewicht een belemmering vormt bij het sporten. Het is dan vaak lastig om de juiste oefeningen uit te voeren, zonder dat je last krijgt van je rug of knieën. In dit soort gevallen kan medische fitness uitkomst bieden. Medische fitness is fitness onder begeleiding van een deskundig fysiotherapeut die een trainingsprogramma voor je samenstelt. Veel mensen maken dan ook gebruik van medische fitness nadat zij zijn uitbehandeld bij de ‘gewone’ fysiotherapeut.

Er bestaan aanvullende verzekeringen waarmee je medische fitness vergoed krijgt. Kijk wel altijd goed naar de voorwaarden: vaak zit er een maximumbedrag aan de vergoeding verbonden.

Gewichtsconsulent

Gewichtsconsulent
Gewichtsconsulent

Ben je maar iets te zwaar, maar verder wel gezond? Als je toch iets wilt afvallen kun je naar een gewichtsconsulent. Dit is iemand die mensen met overgewicht begeleidt door middel van goede voeding.

Om gebruik te kunnen maken van de begeleiding van de gewichtsconsulent zijn er een aantal voorwaarden:

  • je hebt geen extreem overgewicht;
  • je hebt geen diabetes type 2;
  • je hebt geen last van hart- en vaatziekten of een hoge bloeddruk;
  • je bent verder gezond.

Als je op zoek gaat naar een goede gewichtsconsultent, kun je het beste kiezen voor een consulent die zich heeft aangesloten bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN). De BGN stelt namelijk meerdere kwaliteitseisen aan haar leden.

Acupunctuur

Acupunctuur is een Oosterse geneeswijze, waarbij er allemaal kleine naaldjes op bepaalde plekken van het lichaam worden geplaatst. De punten waar de naaldjes worden geplaatst liggen op ‘energiebanen’ die door en rond je lichaam lopen. Deze energiebanen staan in contact met je organen. Door naaldjes te prikken in die energiebanen wordt de energiebalans beïnvloed. Uiteenlopende klachten kunnen met deze alternatieve geneeswijze worden behandeld.

Ook bij problemen met je gewicht, kan de acupuncturist soms uitkomst bieden. Een verstoring van de energiebalans kan namelijk een oorzaak zijn van het overgewicht. De acupuncturist kan door middel van zijn behandeling proberen om het hongergevoel te verminderen en de innerlijke rust en wilskracht te versterken.

Als je gebruikt wilt maken van acupunctuur, kun je een aanvullende verzekering afsluiten voor alternatieve geneeswijzen. Je kunt dan ook gebruik maken van andere behandelingen, zoals chiropractie en osteopathie.

Mocht je vragen hebben over dit artikel? Gebruik dan het reactieformulier op deze pagina.

Vergoedingen Afvallen Zorgverzekering Vergoeding Afvallen en je Zorgverzekering Drs miriam amstel

RECENSIES OVERZICHT
Algehele Waarderinf
Persoonlijke Dieet ErvaringBiohcg Original Kuur Ervaring Femke
Eenvoudig AfvallenBoombod Review en Ervaringen
vergoeding-afvallen-zorgverzekeringOf je recht hebt op vergoeding vanuit de basisverzekering, is afhankelijk van je persoonlijke situatie (bijvoorbeeld de mate van overgewicht). Als je gebruik wilt maken van hulp bij afvallen die buiten de basisverzekering valt, kun je ervoor kiezen om een aanvullende verzekering af te sluiten. Je kunt daarvoor zorgverzekeringen vergelijken om te zien welke zorg het beste bij je past.  Bij sommige specialismen ligt de focus op voeding, terwijl bij andere specialismen de aandacht meer wordt gericht op voldoende bewegen.

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in