Vermageren met Shakes

Je kent ze ongetwijfeld, de eiwitshakes. Je voegt een sachet of een paar maatschepjes poeder toe aan water of (soja)melk en je schudt de shakebeker flink. Na een minuutje hebt je een eiwitrijke maaltijd die je zo op kunt drinken. De vraag is alleen, kun je vermageren met shakes? En als dat kan, hoe werkt dat dan precies?

Vermageren met shakes, wat moet je doen?

Als je ervoor kiest om te vermageren met shakes, dan vervang je dagelijks een of meerdere maaltijden door een eiwitrijke maaltijd. Bij de meeste methoden eet je nog wel een normale maaltijd, maar je volgt hier wel vaak een gezond recept. Er zijn echter ook methoden waarbij je een tijdje lang al je voeding vervangt door maaltijdvervangers. In de basis werken alle methoden om te vermageren met shakes, mits je je aan de methode houdt.

Wat zit er in een shake?

Er zijn tientallen verschillende shakes op de markt en de samenstelling van deze producten verschilt enorm. Sommige producten bevatten relatief veel koolhydraten en soms zelfs gewoon suiker. Niet handig als je wilt vermageren met shakes. Kies dan ook een shake die zoveel mogelijk eiwitten bevat.

Naast eiwitten zitten er soms nog andere ingrediënten in de shakes. Soms zitten er voedingsvezels in. Daarnaast zijn er shakes waar vitaminen en mineralen aan zijn toegevoegd. De gedachte hierachter is dat als je wilt vermageren met shakes, je minder normale voeding binnenkrijgt. Veel mensen krijgen tijdens het afvallen een tekort aan een of meerdere voedingsstoffen (bron).

Kun je afvallen met shakes?

Zoals we eerder aangaven werken alle shakediëten in de basis. Dit komt omdat deze diëten gebruik maken van een paar simpele principes.

Het belangrijkste principe is dat je minder calorieën binnenkrijgt dan normaal. Doordat de maaltijden eiwitrijk zijn, laat je vooral de koolhydraten links liggen. Uit onderzoeken is gebleken dat koolhydraatarme diëten werken en dat ze gezonder zijn dan diëten die laag zijn in vet (bron).

De reden dat dit werkt is simpel. Omdat je lichaam minder calorieën binnenkrijgt dan het verbrandt, moet het op zoek naar andere vormen van energie. Je lichaam heeft hierbij twee keuzes. Je lichaamsvet of je spierweefsel.

Je zou willen dat je lichaam ervoor kiest om je lichaamsvet te verbranden, maar dat is niet automatisch zo. Doordat shakes eiwitrijk zijn, voorkomen zij dat je spierweefsel ‘opgegeten’ wordt door je lichaam (bron).

Het behouden van de spiermassa tijdens het vermageren is belangrijk. Het verlies van spiermassa is een van de belangrijkste redenen waarom mensen last krijgen van het jojo-effect. Spieren hebben calorieën nodig om te functioneren. Als je spiermassa afneemt, dan neemt de caloriebehoefte van je lichaam ook af. Hierdoor kom je sneller weer aan.

Uiteraard ben je benieuwd; hoeveel kun je vermageren met shakes? Als je je strikt aan de methoden houdt, kun je tussen de 1 en 2 kilo per week verliezen. Als je langdurig een shakedieet volgt, dan neemt dit tempo na verloop van tijd iets af.

Vermageren met shakes; waar begin ik?

Zoals we eerder aangaven, is de samenstelling van de shake van groot belang. Omdat je minder vast voedsel eet, moet je ervoor zorgen dat je voldoende vezels, vitaminen en mineralen binnen krijgt. Tegelijkertijd is het handig als de shake die je kiest niet te veel koolhydraten en zeker geen suikers bevat. Timfit is een product dat aan al deze eisen voldoet.

Belangrijk is vervolgens dat je langzaam weer overstapt naar normaal voedsel. Naarmate je langer bezig bent met het dieet vervang je meer shakemaaltijden door echte maaltijden. Uiteraard is het hierbij wel belangrijk dat je anders gaat eten dan voorheen. In de meeste methodes worden hiervoor voldoende tips gegeven. Soms krijg je een (recepten)boek of ander materiaal, maar er zijn ook programma’s, zoals het eerdergenoemde Timfit waarbij je gratis persoonlijke begeleiding krijgt.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in