Tips en advies om vermoeidheid tijdens de overgang te verminderen

Tijdens de overgang geven veel vrouwen aan dat ze erg moe zijn. Dit is natuurlijk erg vervelend, je wil veel doen maar het gaat niet. Het kan wel verklaard worden, je lichaam ondergaat namelijk veel veranderingen wanneer je in de overgang of menopauze bent. Alle veranderingen die je lichaam door moet maken kosten energie. Het is daarom heel normaal dat je wat meer moe bent en dus weinig energie hebt tijdens de overgang. Het zou ook kunnen zijn dat je slaapproblemen hebt tijdens de overgang. Dit kan er ook voor zorgen dat je in deze periode erg moe bent. Sommige onderzoeken geven aan dat 61% van de vrouwen tijdens de overgang erg moe zijn en moeite hebben met in slaap vallen. 92% van de vrouwen zou te maken hebben met vermoeidheidsklachten, dit is uiteraard een hoog aantal. Toch zijn er ook vrouwen die er nauwelijks last van hebben en fluitend de overgang doorkomen.

Vermoeidheid voorkomen of aanpakken?

Vermoeidheid tijdens de overgang kan niet altijd voorkomen worden, maar je kunt het wel aanpakken. Probeer er voor te zorgen dat de ernst wordt verminderd. Probeer er eens achter te komen waardoor je zo moe bent. Het zou zomaar kunnen dat je nu juist in deze periode veel ideeën hebt en dus veel wil doen. Misschien doe je nu ook wel meer dan je normaal gewend bent en dan kan het extra hard aanpakken. Je hebt namelijk veel te voorduren omdat je lichaam aan het veranderen is. Ook deze processen kosten allemaal energie. Maar je bent ook veel lichamelijk of geestelijk bezig waardoor je moe bent. Geef jezelf dan eens wat meer rust. Accepteer dat je lichaam nu door een periode heen gaat waarbij je rekening moet houden met jezelf. Je lichaam is niet voor niets moe. Als je door blijft gaan, zullen de klachten alleen maar erger worden. Neem daarom ook de tijd voor jezelf en durf te zeggen ik doe vandaag niets of in ieder geval minder. Voor sommige vrouwen is dat lastig te accepteren omdat zij gewend zijn altijd maar bezig te zijn. Maar tijdens de overgang kun je erg vermoeid zijn en weinig energie hebben en dan is het beter om even te rusten en er aan toe te geven. Geef je lichaam de tijd om even op te laden.

Slecht slapen tijdens de overgang

Bij de overgang krijgt je lichaam minder oestrogeen, daardoor treden er allerlei veranderingen op in je lichaam. Je kunt hierdoor minder slaap krijgen of lastiger in slaap komen of niet door kunnen slapen. Het zou te maken kunnen hebben met opvliegers, maar ook met angstgevoelens of nachtzweten. Je kunt ook pijn hebben of je depressief voelen. Het is soms erg lastig om te ontdekken waar de vermoeidheid vandaan komt. Maar het is wel van belang dat je er wat aan gaat doen en probeert te ontdekken waardoor je slecht slaapt. Iedereen heeft zijn of haar slaap nodig, maar omdat je lichaam in de overgang al zoveel te voorduren heeft, is het belangrijk dat je dan juist goed slaapt. Als je overdag ineens erg moe bent, probeer dan niet te slapen, maar bewaar dat voor de avond, in de hoop dat je dan door kunt slapen. Ben je echt te moe omdat je al nachten niet hebt geslapen, zet dan een wekker. Laat jezelf een uurtje slapen overdag en ga dan weer even wat doen. Hierdoor kun je toch even rusten, maar zorg je ervoor dat je toch een beetje je dagritme en nachtritme kunt houden en dat het niet door elkaar gaat.

Vermoeidheid vervelend, hoe nu verder?

Vermoeidheid kan een grote impact hebben op je leven, maar je wil toch verder. Dit kan alleen niet altijd en daarom moet je tijdens de overgang wel even stilstaan bij jezelf. Waar komt het door? Wat heb je er al aan gedaan? Wat kun je er nog aan doen? Vaak heb je last van algemene vermoeidheid, maar het kan ook zijn dat je last hebt van een gebrek aan energie, overdag slapen, zin hebben om tussen de middag te slapen, last van stemmingswisselingen, snel last van irritaties en moeite hebben met je dagelijkse routine. Probeer jezelf zo nu en dan rust te gunnen, je lichaam heeft het nodig.

Gezonde tips tijdens de Overgang

  • Probeer vroeg op de dag een aantal lichamelijke oefeningen te doen.
  • Probeer je eetpatroon te veranderen en eet liever kleine maaltijden en wat vaker.
  • Ontspannen helpt, ook voordat je naar bed gaat kun je beter even je hoofd leegmaken en proberen ontspannen in bed te gaan liggen.
  • Ga yoga oefeningen doen of neem af en toe een les zodat je weet hoe je het beste kunt ontspannen, hierdoor kan je lichaam namelijk rustiger worden, net wat je nodig hebt.
  • Kruidensupplementen kunnen je helpen om je beter te laten slapen en rustiger te maken.
  • Stimulerende middelen zoals cafeïne en alcohol kun je maar beter vermijden omdat je daardoor vaak langer wakker blijft.
  • De temperatuur van je slaapkamer kun je aanpassen. Eventueel de raam open in de nacht zodat je frisse lucht binnenkrijgt.

Pas ook je werkschema aan. Bekijk een tijdje hoe je je voelt en wat je aan kunt en ga niet meer van jezelf eisen. Je lichaam heeft moeite met de overgang en dat kost energie. Geef jezelf dan ook de tijd om er aan te wennen en er mee om te gaan.

Wil je meer energie tijdens de overgang?

Ontdek welke 3 hormonen verantwoordelijk zijn voor je energietekort via mijn gratis cursus ‘overwin de overgang‘ Overgangstransformatie. Je leert hier hoe je overgangsvermoeidheid ontstaat en wat je er tegen kunt doen.

Gezonde Groeten,

ria

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in