Verstoord eetgedrag

Gemiddeld spenderen we tien jaar van ons leven aan diëten. Maar in dat gemiddelde gaan veel extreme eetpatronen schuil. De site leeftijdslozeschoonheid.nl selecteerde zes types, die naar voor kwamen uit Amerikaans onderzoek.

1) De calorieënteller

38 procent is als de dood om aan te komen. Het tellen van calorieën is een obsessie geworden. Ze eet kleine porties, beperkt zich tot het eten van enkele groepen ‘veilige’ voedingsmiddelen (met een laag vetgehalte en weinig koolhydraten), en categoriseert voedsel als ‘goed’ of ‘slecht’. Wanneer ze een keer heeft ‘gezondigd’, voelt ze zich vreselijk schuldig.

2) De stiekeme eter

35 procent van de vrouwen gedraagt zich in het openbaar voorbeeldig met eten. Maar in het geheim stopt ze vol met junkfood. Ze liegt over wat en hoeveel ze eet. Om te vermijden dat ze moet dineren met anderen, zegt ze bijvoorbeeld dat ze al heeft gegeten, om zich vervolgens later in haar eentje vol te proppen.

3) De laxeerder

Bijna een op de drie vrouwen is geobsedeerd met het kwijtraken van overtollige calorieën en vocht. Ze gebruikt laxeermiddelen of plaspillen, of geeft over na het eten.

4) De carrièrelijner

14 procent van de vrouwen was als kind vaak al te zwaar en is al bijna haar hele leven aan het lijnen. Ze kan niet zonder de leidraad van een of ander voedingsschema en heeft zowat alle soorten diëten geprobeerd. Ondanks al haar inspanningen heeft ze echter meer kans dan de andere types om te zwaar te worden.

5. De eetverslaafde

13 procent van de vrouwen gebruikt voedsel als drug. Ze eet om stress te compenseren, boosheid af te reageren of juist om iets leuks te vieren. Ze kan aan bijna niets anders denken dan aan eten en is meer nog dan de andere typen geneigd om (door) te eten wanneer ze eigenlijk geen honger heeft.

6. De extreme sporter

Dit type komt het minst vaak voor: bij minder dan 1 procent van de vrouwen. Zij gaan sporten met als enige doel: afvallen. Ze traint te hard en te vaak, ook al is ze ziek of moe. Ze is helemaal van slag als ze bijvoorbeeld vanwege een vakantie een les moet overslaan.

bron: sinfos.nl

1 reactie

  1. Ik herken mezelf hierin wél.

    Tja. Bén nou éénmaal een emotie-eter… Als ik me slecht voel “troost” ik mezelf met eten… Moet je niet denken dat ik zakken met chips leeg eet maar wel gister bijvoorbeeld: 2 boterhammen met gestampte muisjes, 4 speculaasjes met boter, een appel… Tja, had ’s middags een soepkop brinta gehad en een krentebol… nou, daar red ik het dus niet mee.

    Gisteravond gewoon warm gegeten: vis, aard.puree en rauwkost. En ’s avonds wéér honger en dus nog 2 veelkoren beschuiten naar binnen gewerkt… en wat denken jullie? Miepie vandaag aangekomen? Nee dus, gelijk gebleven… Heeft m’n lichaam dan al die voeding nodig gehad?

    Dit is een vraag wat me de laatste tijd wel bezig houdt…
    Tja… eten….

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in