Home Sport en Beweging Verzuring Spieren tegengaan met Voeding

Verzuring Spieren tegengaan met Voeding

Verzuring, een hype of echt iets om op te letten?

Tegenwoordig hoor en lees je veel over verzuring. Daarom zou je regelmatig een detoxkuur moeten doen en/of vasten. Maar wat is verzuring eigenlijk en is het echt zo erg?

Verzuring, wat is het?

Voeding die we eten wordt verbrand in ons lichaam zodat er energie ontstaat waardoor we arbeid kunnen verrichten (dit is werken, lopen, sporten enz). Hierbij ontstaan afvalstoffen. Er bestaan basische en zure afvalstoffen. De zure afvalstoffen kunnen uiteindelijk tot verzuring van het lichaam leiden waardoor allerlei klachten kunnen ontstaan. Want je kunt alleen “ziek” worden in een verzuurd lichaam.

Hoe kun je verzuring meten?

Er zijn zogenaamde ph strips en ook lakmoespapiertjes waarmee je de zuurgraad van je lichaam kunt meten. Je kunt op zo’n strip wat speeksel of urine doen. Het papiertje of de strip zal verkleuren en aan de hand van de tabel die erbij zit kun je zien hoe hoog de zuurgraad van je lichaam is. De ph waarde van ons lichaam schommelt gedurende de dag. ’s Morgens als je opstaat ben je redelijk zuur, in de loop van de dag wordt dat minder en naar de avond toe weer iets meer.
Het best is als je zuurgraad nooit onder 6 komt en ook niet boven 8. Want te basisch is ook niet goed.

Ook een levend bloedanalyse kan inzicht geven over de mate van verzuring.

Oorzaak van verzuring

Hoe komt het nu dat zoveel mensen verzuurd zijn?

Tegenwoordig eten veel mensen te weinig groenten en fruit (dit zijn voedingsmiddelen die het lichaam basisch maken en ook gifstoffen afvoeren), er wordt veel vlees gegeten wat uitermate zuurvormend werkt. Alcohol, koffie, frisdranken, suiker, kaas, roken en medicijnen zijn ook erg verzurende producten. Daarbij hebben wij ook veel meer last van stress wat ook een verzurende factor is.

De leeftijd speelt ook een rol, na je veertigste verzuurt je lichaam sneller, of je herstelt minder gemakkelijk. Dat merk je vaak aan stijf zijn bij het opstaan, gewrichtsklachten, bindweefselklachten.

Gevolgen van verzuring

De gevolgen van verzuring zijn met name het krijgen van allerlei klachten. Dat kunnen klachten van allerlei aard zijn, minder ernstig tot uiteindelijk ernstig. Hierbij kun je denken aan vermoeidheid, hoofdpijn, huidklachten, schimmels zoals bijvoorbeeld candida en ontstekingen. Als het langer duurt kun je artrose, jicht of fibromyalgie ontwikkelen. Want zoals ik hierboven al schreef: je kunt alleen ziek worden in een verzuurd lichaam.

Wat kun je doen tegen verzuring?

Begin met veel meer groenten en fruit te eten en laat de bewerkte producten en vlees en kaas zoveel mogelijk staan. Ook het drinken van water in plaats van steeds koffie kan al veel opleveren. Probeer ook te ontspannen, zodat je lichaam de stress kwijt kan.

Verder kun je met suppletie nog heel veel doen. Bijvoorbeeld diverse soorten greens (active greens, alkagreens) bevatten gerstegras, tarwegras, spirulina, chlorella, een hoog bessenconcentraat en nog veel meer waardoor zij het lichaam meer basisch maken en er ook voor zorgen dat afvalstoffen gemakkelijker afgevoerd worden.

Kortom, verzuring is wel ernstig omdat je op termijn steeds meer klachten kunt krijgen en je jezelf minder fit voelt. Door zo onbewerkt mogelijk te eten en veel plantaardige voeding te eten kun je het tij keren.

Groetjes,

irma-kromhout

3 Reacties

  1. Hallo ik vroeg mij af, of dat mogelijk is daar ik telkens na lichamelijke inspanning va. Een dagje fietsen verschrikkelijke krampen krijg vooral in de benen .kan verzuring daar oorzaak van zijn? Want ik eet namelijk heel gezond drink veel water calcium en magnesium neem ik ook .kan je mij tips geven aub thx voorbaat

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in

Ontvang Dagelijks

Gratis Gezonde Afslankrecepten

Gratis Recepten

15987