CoolSculpting of Cryolipolyse. Afvallen door Vet te Bevriezen. Review en Ervaringen.

Het is sinds kort mogelijk om afvallen door je vetcellen te laten bevriezen. Cryolipolyse of CoolSculpting heet deze nieuwe afslankmethode waarbij men selectief vetweefsel afbreekt door middel van gecontroleerde koeling van je huid. Het resultaat is meestal pas enkele maanden na de behandeling zichtbaar. Het wordt nu verkocht als een alternatief voor liposuctie voor personen die kleine hoeveelheden vet kwijt willen raken. Op het internet vind je heel wat informatie over de behandeling.

Coolsculpting of Cryolipolyse

Overal op internet worden je gouden bergen beloofd als je onderzoek doet naar coolsculpting of cryolipolyse. Dit is een methode waarbij je afvalt door vetcellen te bevriezen. Als je wilt afvallen door vet te bevriezen ga je naar een kliniek en daar wordt je huid zeer plaatselijk gekoeld. De resultaten zijn niet gelijk zichtbaar, maar na een paar maanden zou het vet verdwenen moeten zijn. Dit klinkt bijzonder, niet alleen kun je afvallen, je kunt ook plaatselijk afvallen door vet te bevriezen op een plek waar jij vindt dat jij te veel vet hebt.

Afvallen door vet te bevriezen klinkt natuurlijk heel aanlokkelijk. Maar hoe effectief is deze methode eigenlijk en wat kun je verwachten als je coolsculpting gaat doen? En is coolsculpting een goed alternatief voor bijvoorbeeld een liposuctie? Tot slot bespreken we verschillende apparaten die op de markt zijn gekomen waarmee je zelf je eigen vet kunt bevriezen.

Hoe werkt CoolSculpting?

Voor een CoolSculpting behandeling maakt men gebruik van de Cryolipolyse techniek welke op Harvard Universiteit is ontwikkeld. Coolsculpting kent dus zijn oorsprong in Harvard, waar een team onder leiding van de dermatoloog Dr. Dieter Manstein aantoonde dat vetcellen zeer gevoelig zijn voor de kou. Door kou toe te passen op vetcellen worden ze op een natuurlijke en onschadelijke manier afgebroken. Deze afgebroken vetcellen worden dan door je lichaam geëlimineerd. Zo wordt de vetlaag in je lichaam met tot wel 20% verminderd. Deze methode is goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Coolsculpting werd in 2009 in Nederland geïntroduceerd door Dr. Farid Kazem van Kazem Aesthetica. Sindsdien zijn er heel wat klinieken die soortgelijke behandelingen bieden verrezen. (bron)

Afvallen door vet te bevriezen

De ene grootse belofte na de andere. Maar is deze methode wel effectief in het bestrijden van vet? Lees hier wat vet bevriezen eigenlijk inhoudt en welke resultaten je kunt verwachten. De technieken achter coolsculpting zijn behoorlijk nieuw. Voor deze behandeling maakt men gebruik van de Cryolipolyse techniek. Zoals eerder gezegd werd deze techniek is op Harvard University ontwikkeld door een team van dermatoloog Dr. Dieter Manstein. Manstein kwam er achter dat vetcellen bijzonder gevoelig zijn voor kou. In een aantal onderzoeken paste hij lokaal grote kou toe op vetcellen. De vetcellen werden naar verloop van tijd op een natuurlijke en onschadelijke manier afgebroken en vervolgens door het lichaam geëlimineerd.

Doe je onderzoek over Coolsculpting de dan wordt je meteen geconfronteerd met een overdaad aan ‘gouden bergen’

De bevindingen van Manstein bleven niet onopgemerkt. Al snel begonnen verschillende klinieken Coolsculpting aan te bieden. De methode is vervolgens goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Coolsculpting werd in 2009 in Nederland geïntroduceerd door Dr. Farid Kazem van Kazem Aesthetica. Sinds 2009 heeft Coolsculpting een grote vlucht genomen en zijn er meerdere klinieken geopend waar je kunt afvallen door vet te bevriezen.

Vet bevriezen of toch liever Liposuctie?

CoolSculpting is een minder invasieve ingreep als je het vergelijkt met liposuctie. Bij liposuctie bestaat er altijd nog de kans op onregelmatige vetdistributie en het is ook een pijnlijke ingreep. Daarom wordt Cryolipolyse door sommigen gezien als een veilig en minder ingrijpend alternatief voor liposuctie. Echter is Cryolipolyse minder effectief wanneer het om grotere hoeveelheden vet gaat. In zulke gevallen is liposuctie toch veel effectiever.

Coolsculpting is minder effectief als het om grotere hoeveelheden vet gaat. In zulke gevallen is liposuctie toch veel effectiever. Een coolsculpting behandeling onder begeleiding van een arts begint qua kosten bij de €2400. Voor liposuctie betaal je in veel gevallen iets meer.

Op welke Lichaamsdelen kan je vet laten bevriezen?

Elk geval vraagt een andere aanpak en je kan coolsculpting niet op alle delen van je lichaam toepassen. De beste resultaten merk je bij:

 • heupen
 • billen
 • buik
 • taille
 • bovenarmen
 • lovehandles
 • kin

Coolsculpting op andere plaatsen, zoals op de ledematen, heeft heel weinig effect.

De bijwerkingen van Coolsculpting

Enkele bijwerkingen die je kunt ervaren bij Coolsculpting zijn onder andere:

 • lichte gevoelloosheid
 • lokale roodheid
 • blauwe plekken.

Bovenstaande bijwerkingen verdwenen na verloop van tijd. Coolsculpting is daarmee veel minder intensief dan een liposuctie.

Is CoolSculpting Gevaarlijk?

Overigens kan niet iedereen zonder gevaar een Coolsculpting behandeling ondergaan. De behandeling werkt niet bij mensen die obesitas hebben (een BMI hoger dan dertig). Ook als je last hebt van bepaalde aandoeningen kun je geen behandeling ondergaan. Zo kunnen mensen die hartkwalen, huidaandoeningen, koorts of ontstekingen hebben zich niet laten behandelen. Ook bij sommige andere ziektes, waaronder epilepsie, wordt behandeling soms afgeraden.

Welke klinieken doen aan vet bevriezen?

Er zijn veel klinieken in Nederland die coolsculpting aanbieden. Deze klinieken maken allemaal gebruik van verschillende soorten apparatuur. Daarnaast zit er een verschil in de begeleiding die je krijgt bij een behandeling. Sommige van de klinieken helpen je zonder begeleiding van medisch personeel.

Het wordt dan ook aangeraden om zeer kritisch te zijn bij het kiezen van een kliniek. Luister kritisch tijdens een intake-gesprek en bekijk de voor-en-na beelden die je voorgeschoteld worden goed. Stel daarnaast vragen over de deskundigheid van het personeel. Het kan ook de moeite waard zijn om verschillende klinieken te bezoeken, zodat je een keuze kunt maken. Heb je liever een kliniek met een ZKN certificaat dan heb je keuze uit 2 klinieken binnen Nederland. Deze twee klinieken zitten in Noord Holland.

Kan iedereen afvallen door vet te bevriezen?

Het korte antwoord op deze vraag is: nee. Niet iedereen is even gebaat bij Coolsculpting. Mensen met kleine en specifieke probleemzones hebben het meeste baat bij een behandeling. Deze kleine probleemzones kunnen soms helemaal verdwijnen. Coolsculpting werkt alleen voor kleine hoeveelheden vet. Mensen met een BMI van boven de 30 hebben bijvoorbeeld geen baat bij een behandeling, omdat deze alleen geschikt is voor kleine hoeveelheden. Mensen met obesitas kunnen beter kiezen voor een liposuctie als zij toch een ingreep overwegen.

De resultaten van het bevriezingsproces worden pas zichtbaar na 3 à 4 weken. Pas na ongeveer 2 tot soms wel 6 maanden zie je het eindresultaat. De resultaten kunnen er in de maanden na de behandeling dus steeds beter uit komen te zien.

Op dit moment is er te weinig informatie over het effect of mogelijke bijwerkingen op lang termijn. Omdat de methode nog nieuw is, is er nog weinig onderzoek gedaan naar de effecten van coolsculpting op de lange termijn. Het is dus ook niet goed bekend of de resultaten blijvend kunnen zijn.

Imitatie coolsculpting apparaten

Als je een coolsculpting behandeling ondergaat, lijkt het iets dat heel makkelijk is om zelf te doen. Veel bedrijven hebben hier op ingesprongen door apparaten te maken die zelf ook op basis van cryolipolyse vet in je lichaam kunnen verbranden. De SlimFreezer is het bekendste voorbeeld van een goedkoop apparaat dat je zelf zou kunnen gebruiken.

Dergelijke imitatie apparaten zoals Cryo21 beweren net zo effectief en veilig te zijn als de officiële Coolsculpting apparaten. De meeste apparaten worden ongetest toegelaten op de markt en het is daarom niet gegarandeerd dat deze apparaten ook goed werken en veilig zijn.

Let dus goed op de imitatie apparaten die beweren dat zij even effectief zijn in het verminderen van het hoeveelheid vet in je lichaam als de Cryolipolyse apparaat. De SlimFreezer is zo een apparaat en het staat bekend op de markt als een goedkoop Cryolipolyse apparaat dat je zelf kan gebruiken.

Helaas is de SlimFreezer veel minder effectief en mogelijk heel gevaarlijk

Apparaten als SlimFreezer beweren even veilig te zijn als de officiële Coolsculpting, maar ze gebruiken andere methodes die geen veiligheidstests hebben ondergaan. Wees daarom heel kritisch en doe genoeg onderzoek voor je een keuze maakt.

Coolsculpting is een veelbelovende techniek. Afvallen door vet te bevriezen is dus mogelijk, maar alleen als je geen obesitas hebt. Omdat de vetcellen definitief verdwijnen kunnen de resultaten zelfs permanent zijn. Je moet er echter wel rekening mee houden dat de vetcellen altijd kunnen terugkeren, dus je zult je nieuwe lichaam moeten onderhouden.

Werkt CoolSculpting bij iedereen?

Helaas niet. De resultaten zijn tot nu toe heel onregelmatig geweest. Deze behandeling is overigens niet geschikt voor personen met obesitas, hartkwalen, huidaandoeningen, ontstekingen, zij die lijden aan epilepsie of een ernstige ziekte, personen die in de verwachting zijn of koorts hebben.

De geschiktste kandidaten zijn personen met kleine en specifieke probleemzones. Het is niet voor personen met een body mass index van boven de 30. Vet bevriezing is voor kleine vet hoeveelheden.

De resultaten van het bevriezingsproces merk je pas na 3 à 4 weken, en de meest opvallende resultaten zie je pas na bijkans 2 tot 6 maanden. De resultaten kunnen in de maanden na de behandeling er steeds beter uitzien.

Op dit moment is er te weinig informatie over het effect of mogelijke bijwerkingen op lang termijn. Deze methode is veels te nieuw en het aantal behandelingen is nog te klein om conclusies te kunnen trekken.

Resultaten op de langere termijn

De resultaten van Coolsculpting kunnen permanent zijn omdat de vetcellen vernietigd worden. Voorkom dat er nieuwe vetcellen worden aangemaakt door genoeg te bewegen en gezond te eten. Wat dat betreft komt de nazorg en onderhoud van een Cryolipolyse-behandeling overeen met dat van de duurdere liposuctie-behandeling.

Mocht je vragen hebben over dit artikel? Gebruik dan het reactieformulier op deze pagina.

RECENSIES OVERZICHT
Algehele Waardering
Vorig artikelCholelithiasis, Symptomen en Behandeling van Galstenen
Volgend artikelStart ook met WeightWatchers
vet-bevriezenDe resultaten van Coolsculpting kunnen permanent zijn omdat de vetcellen vernietigd worden. Voorkom dat er nieuwe vetcellen worden aangemaakt door genoeg te bewegen en gezond te eten. Wat dat betreft komt de nazorg en onderhoud van een Cryolipolyse-behandeling overeen met dat van de duurdere liposuctie-behandeling.

9 Reacties

 1. Beste
  Je bent al op dieet wat na je cryolipolyse toch ook weer doet.
  Als je dat toch 2 tot 3 maanden na de behandeling blijft doen wie zegt dan dat je je vet door cryolipolyse kwijt bent geraakt.
  Ik heb zelf ook zo’n behandeling ondergaan en echt je loopt weg met dezelfde buik als voor de behandeling .
  In het rijtje eventueele bijwerking kan ook blaasontsteking. Die ervaring heb ik.
  Dus echt bevriezen van vet ? Zonder dieet?

 2. Hi, wat gebeurd er wanneer je niet regelmatig zal sporten en wel gezond maar ook ongezond blijft eten? En klopt het dat je vetcellen dan in andere delen van je lichaam terecht komen?

 3. Mijn vriendin wil een behandeling met de Cryo21 laten doen. In uw artikel lees ik dat het een imitatie apparaat is. Dus werkt het niet, of is het onveilig?

 4. Beste Miriam Amstel,

  U stelt: “Tot slot bespreken we verschillende apparaten die op de markt zijn gekomen waarmee je zelf je eigen vet kunt bevriezen.” U bespreekt echter naast Coolsculpting alleen de SlimFreezer en liposuctie behandeling. Op het internet staat echter heel veel over Cryo21 geschreven. Kosten zijn hier veel lager dan de behandeling met Coolsculpting, en recensies wijzen op goede resultaten.

  Kunnen jullie misschien hier meer onderzoek naar doen. Lijkt ook wel dat dit artikel al redelijk gedateerd is, want inmiddels zijn er vele verschillende apparaten op de markt.

  Alvast bedankt!

 5. Hallo, ik heb 12 weken geleden een buikwandcorrecties laten uitvoeren zonder liposuctie , nu is mijn huid wel strak maar heb ik toch nog een vet kwabje boven mijn navel en onder mijn navel , volgens chirurg is dit geen vocht meer , kan ik al een crypolise behandeling nemen ? Grtjs ingrid

  • Beste Ingrid

   Ik heb inmiddels 3 maal buikwandcorrectie + borstcorrectie laten uitvoeren. Geloof me, uw lichaam gaat nog verschillende keren veranderen van vorm. Ik raad u aan om over een jaar pas een beslissing te nemen wat u nog wilt laten doen.

   Succes

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in