Vrouwen die willen afvallen staren zich meestal blind op de cijfers op de weegschaal. Alhoewel dit cijfer ook belangrijk is voor zij die op een gezonde manier willen afvallen, is het zaak om ook met je vetpercentage rekening te houden. Je vetpercentage zegt veel over je gezondheid en hoe vatbaar je bent voor bepaalde aandoeningen. Het is daarom een veel betere maatstaf dan je BMI.

Waarom je vetpercentage natrekken?

Over het algemeen gebruikt men je BMI om de geaardheid van je gewicht na te rekenen. Echter zegt je BMI heel weinig daarover. Het houdt slechts rekening met je gewicht en lengte en dat is niet voldoende. Je BMI houdt tenslotte geen rekening met je lichaamsbouw, vochthuishouding en of je gespierd bent of niet. Het is daarom geen goede indicator voor het bepalen van een gezonde gewicht.

Je vetpercentage geeft je een beter beeld hiervan omdat het in grote mate je gezondheid bepaalt. Je bent uiteindelijk vatbaarder voor bepaalde ziekten wanneer je een hoge vetpercentage hebt. Vooral de plek waar het vet zit bepaalt de hoogte van de gezondheidsrisico’s.

Vetpercentage vrouwen

Je vetpercentage mag niet te laag en ook niet te hoog zijn. In beide gevallen zitten er gezondheidsrisico’s. Een te lage vetpercentage kan zelfs fataal zijn. Iedereen heeft essentieel vet nodig anders zullen je organen falen. Voor vrouwen zit dit vetpercentage tussen de 10% en 12%. Atleten zitten meestal dicht op dit minimum met een vetpercentage van tussen de 14% en 20%. Heb je als vrouw een vetpercentage van boven de 31% dan val je in de categorie van overgewicht.

Een gezonde vetpercentage

Een gezonde vetpercentage verschilt per geslacht en leeftijdsgroep. Over het algemeen is het toegestane vetpercentage van de vrouw hoger dan dat van de man. Een gemiddelde vetpercentage van tussen de 15% en 25% kun je gezond noemen. Voor mannen geldt een gemiddelde vetpercentage van tussen de 18% en 25%. Voor vrouwen is dat tussen de 25% en 31%. Dit kun je verder onderverdelen in leeftijdsgroepen. Elke leeftijdsgroep heeft een ander maatstaf voor wat een gezond vetpercentage is.

In de leeftijdsgroep 17 tot en met 29 jaar is een gezond vetpercentage voor de vrouw 20% tot 25%. Voor mannen is het 10% tot 15%. In de leeftijdscategorie 30 tot en met 39 jaar is een vetpercentage van 25% tot 27.5% gezond voor een vrouw. Voor mannen is het dan tussen de 15% tot 17,5%. Vrouwen ouder van 40 jaar mogen een vetpercentage van 30% hebben, voor mannen geldt een vetpercentage van 20%.

Zit je te ver boven de genoemde vetpercentages dan ben je vatbaarder voor verschillende aandoeningen. Anderzijds is een te lage vetpercentage ook niet gezond. Raadpleeg de huisarts indien je je zorgen maakt. Of er echt een risico is kan alleen de huisarts bepalen.

Bepaal je vetpercentage

Er zijn verschillende manieren om achter je vetpercentage te komen. De meest nauwkeurige methode is de DEXA. Hier wordt er een volledige dual röntgenfoto van je lichaamssamenstelling gemaakt. Daarnaast zijn er een heleboel andere manieren om achter je vetpercentage te komen, zoals:

  1. In de spiegel kijken. Op het internet vind je voldoende vergelijkingsmateriaal om je vetpercentage te gissen.
  2. Huidplooimeting. Naast in de spiegel kijken en schatten is dit de meest toegankelijke methode voor personen. Met een huidplooimeter wordt de dikte van de huidplooi nagetrokken. Hierna wordt de vetpercentage volgens een formule berekend.
  3. Plethysmografie. Hier moet je in een kleine machine zitten om de dichtheid van je lichaam te bepalen. Aan de hand van die informatie wordt je vetpercentage berekend.

Naast de genoemde methoden zijn er nog heel wat andere manieren om achter je vetpercentage te komen. Hou die in de gaten om de kans op gezondheidsklachten te verkleinen.

Gezonde Groet,

mark

[thrive_leads id=’46006′]

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in