Vetten, we hebben ze nodig in de voeding. Maar teveel vet aan ons lijf hebben we liever niet. Vetverbranding Stimuleren en Buikvet Verbranden willen we daarom (bijna) allemaal wel. En natuurlijk zo snel mogelijk. Maar hoe werkt de vetverbranding eigenlijk? Kan je er zelf invloed op uitoefen en zo ja, wat kan je doen om het lichaam (sneller) vet te laten verbranden?

Hoe werkt de vetverbranding?

Vetten in de voeding kunnen in het lichaam worden opgeslagen als reserve. Hetzelfde geldt wanneer iemand teveel koolhydraten eet. Deze koolhydraten (ook wel suikers) worden dan omgezet in vet en zo opgeslagen in het vetweefsel.

Vetten kunnen in de lichaamscellen weer worden afgebroken. Wel moeten de vetten dan eerst worden losgemaakt van het vetweefsel. Het enzym lipase zorgt hiervoor. Lipase breekt de vetten af tot glycerol en vetzuren. Op deze manier kunnen de lichaamscellen de vetzuren en glycerol opnemen uit het bloed. De manier waarop de vetzuren vervolgens worden afgebroken wordt ook wel β-oxidatie genoemd. Voordat de vetzuren worden afgebroken, moeten deze eerst geactiveerd worden. Dit gebeurd door binding aan het zogenoemde co-enzym A. Stukje voor stukje wordt nu het geactiveerde vetzuur afgebroken. Bij de verbranding van vet komt energie vrij. Het lichaam verbrandt het opgeslagen vet dan ook wanneer het energie nodig heeft. Bijvoorbeeld wanneer er hard wordt gesport.

De vetafbraak wordt gereguleerd door een aantal hormonen, zoals adrenaline en glucagon. Deze hormonen hebben een tegenovergestelde werking van insuline, wat juist de vetopbouw reguleert. Naast enzymen en hormonen hebben ook koolhydraten een rol in de vetverbranding. Worden er namelijk veel vetten en maar heel weinig koolhydraten opgenomen in het lichaam, dan worden de vetten niet goed afgebroken. Er ontstaan tussenproducten. Deze tussenproducten zorgen voor een ketose. Bij een ketose zitten er veel ketonen (afbraakproducten van lichaamsvet) in het bloed. Dit is niet direct slecht voor de gezondheid, maar na verloop van tijd kan het zeer schadelijk zijn. Het lichaam verzuurt namelijk. Om de zuren te neutraliseren, worden er allerlei mineralen uit het lichaam onttrokken. Een langdurige ketose kan gevaarlijk zijn voor de nieren, hersenen en het algehele functioneren van het lichaam. Er bestaan verschillende ketogene diëten. Begin hier echter nooit aan zonder eerst je gezondheid te laten testen. Bij het volgen van een ketogeen dieet kunnen klachten zoals schildklierproblemen en een verhoogde bloeddruk optreden.

Kan je invloed uitoefenen op de vetverbranding?

Invloed uitoefenen op de vetverbranding is zeker mogelijk. Wel zijn er gezonde en minder gezonde manieren. Met de volgende tips kan je de vetverbranding op een gezonde manier stimuleren.

Eet voldoende

Het is heel belangrijk om altijd voldoende te blijven eten. Vaak wordt gedacht dat de vetverbranding wordt gestimuleerd door weinig te eten. Er worden dan inderdaad vetten afgebroken, maar er worden vooral ook spieren afgebroken. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Wanneer men een langere tijd weinig eet zal het lichaam ook zuiniger worden. De verbranding wordt steeds langzamer de energie die het lichaam binnenkrijgt wordt direct opgeslagen. Kortom, eet voldoende om de stofwisseling juist een duwtje in de rug te geven.

Sporten

‘Maar, als ik voldoende eet val ik toch niet af en verbrand ik toch geen vet?’ Dit is precies de reden waarom sporten zo belangrijk is. Zet het lichaam flink aan het werk en de vetverbranding zal sneller gaan. Probeer cardio en krachttraining te combineren. Dit is goed voor de vetverbranding en voor de spieropbouw. Spieren hebben energie nodig. Wanneer je dus veel krachttraining doet en spieren opbouwt, zal je meer vet verbranden. Probeer daarnaast veel af te wisselen in de soort beweging dat je doet. Als je drie keer per week een uur op de loopband staat in de sportschool weet je lichaam precies wat er komen gaat. Door steeds iets anders te doen en door intervallen te gebruiken, zet je het lichaam aan tot vetverbranding.

Eetmomenten

Maaltijden overslaan is niet slim. De stofwisseling raakt dan ontregeld. Begin de dag met een goed ontbijt en eet ook af en toe een gezond tussendoortje. Negeer het niet als je maag knort. Wel is het goed om zo gezond mogelijk te eten. Aan een candybar als tussendoortje heeft het lichaam niks. Eet producten waar het lichaam moeite voor moet doen om het af te breken. Denk hierbij aan voedingsvezels en eiwitten. Tevens zijn voedingsvezels goed voor de darmwerking en geven ze een verzadigd gevoel. Eiwitten zijn de bouwstenen van het lichaam.

Vocht

Drink veel water en/of (groene) thee. Aan frisdranken heeft het lichaam niks en de suikers zorgen voor pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel. Gebruik niet teveel alcohol. Wanneer men alcohol drinkt, zal het lichaam zich als eerste richten op de afbraak van het alcohol voordat het verder gaat met de vetverbranding.

Matig intensief bewegen

Sporten is goed de mens, maar matig intensieve beweging over de dag verspreid is minstens zo goed. Kom van de bank af en ga lekker tuinieren, de auto wassen, spelen met de kinderen, stofzuigen, boodschappen doen op de fiets of wandelen. Dit klinkt allemaal heel logisch, maar het stimuleert ook echt de vetverbranding. Wanneer je op de bank zit eet je namelijk al snel iets ongezonds, terwijl als je bezig bent je hartslag omhoog gaat en je stofwisseling zijn werk iets harder gaat doen.

Er zijn dus wel degelijk manieren om de vetverbranding te stimuleren. Maar specifieke voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat het lichaam vet verbrandt zijn er niet. Begin ook liever niet aan afslankpillen. Ze zijn duur en doen vrijwel nooit wat er beloofd wordt. Eet gezond en voldoende, beweeg veel en drink veel. Je zult vet verbranden en je beter voelen dan ooit tevoren.

Plaatselijk vet verbranden

Vaak wordt beweerd dat plaatselijk vet verbranden mogelijk is. Het bereiken van een plattere buik of minder vet op de bovenbenen zou een eitje zijn. Helaas is dit niet waar. Als je afvalt door vet te verbranden bepaalt het lichaam zelf waar het vet weggaat. Wel kan je op een bepaald gebied extra spieren kweken. Denk bijvoorbeeld aan de buik. Door de buikspieren te trainen, gaat deze er na verloop van tijd wel strakker uit zien. Train daarnaast intensief, zodat je over het hele lichaam vet verbrandt. De probleemzones zullen er beter uit gaan zien en je zult je beter voelen. Zet die vetverbranding aan het werk en je lichaam zal op een positieve manier veranderen!

Gezonde Groeten,

gerlinde

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in