Vetvrij is Smakeloos

Column Dokter Frank van Berkum

Een column voor vetvrij.com? Ik schrijf alleen voor mijn eigen site en iedere dinsdag in de telegraaf, niet voor anderen. Na bestudering van www.vetvrij.com toch maar mijn mening voorzichtig wat bijgesteld. Natuurlijk bevat deze site enkele commerciële producten, maar er is ook heel veel goede info en voldoende objectieve feiten. Daarom hierbij mijn bijdrage, met een wat cryptische titel, maar dat moet u prikkelen dit stukje over vet te lezen.

Waarom is vet zo lekker? Maak eens roerbakgerecht of een eenpansgerecht. Niet smeuïg of smakelijk genoeg? Voeg een beetje room, olijfolie of vet toe en proef het verschil. Het is alsof onze smaakpapillen worden geopend.

Vet op zich is niet zo smakelijk. Waarom wordt dan toch ons eten zo veel lekkerder door vet? Dat komt omdat smaak- en geurstoffen goed oplossen in vetten. Pas als deze smaakstoffen in oplossing zijn kan je ze goed proeven. Dus vetten openen niet onze smaakpapillen maar presenteren als het ware de aroma’s, de smaken aan onze smaakorgaantjes. Is dat de reden dat we vet zo lekker vinden?

Het vet is op zich niet echt lekker maar maakt andere ingrediënten lekkerder. Bijvoorbeeld een beetje suiker is misschien wel goed, maar met vet erbij (zoals in een cake) is het veel lekkerder.

Een ander belangrijk effect van vet is het zogenaamde mondgevoel. Het eten proeft gladder en prettiger aan in de mond. Hoewel ik een waterijsje lekker fris vind, is een roomijs met dat “ronde” gladde mondgevoel toch echt smakelijker.

Vetten kunnen heel belangrijk zijn voor ons lichaam. Er zijn vetten die zelfs onmisbaar zijn: de zogenaamde essentiële vetzuren. Dat zijn onverzadigde vetzuren, zoals alfa linolzuur en gamma-linoleenzuur die ons lichaam niet zelf kan maken. Ons lichaam moet dus via voeding deze vetzuren binnenkrijgen. Die vetzuren worden ingebouwd in allerlei belangrijke structuren en hebben ook nog eens ontstekingsremmende eigenschappen. Dus het oude spreuk “Vet is slecht” is echt ouderwets. De verzadigde vetten (dat zegt niets over een vol gevoel, maar wijst op een chemische structuur van het vet) zijn inderdaad minder gezond, terwijl de onverzadigde vetten het goede cholesterol verhogen en het slechte cholesterol verlagen. Waarschijnlijk is niet het verzadigde vet ongezond (het doet namelijk niet zoveel op uw cholesterol), maar het onverzadigde vet is gezond. Hoe groot die effecten zijn op je gezondheid (of beter hoe lang je leeft) is nog steeds onderwerp van veel discussie. Voorlopig adviseer ik mijn patiënten met diabetes en hart- en vaatziekten meer onverzadigd vet te eten, ten koste van verzadigd vet. Ik ga nog een stapje verder: neem liever onverzadigd vetten dan slechte koolhydraten!

Hoe weet je nu wat onverzadigde vetten zijn? Heel simpel: onverzadigde vetten zijn vloeibaar in de koelkast. Zoals olijfolie. Roomboter wordt keihard in je koelkast: dus veel verzadigd vet (hoe lekker dat ook is). Margarine is een verhaal apart. De moderne dieetmargarines bevatten minder vet en meer onverzadigde vetten dan gewone margarine of roomboter (lees dus de verpakking). Ook moderne bak- en braadproducten bevatten meer onverzadigde vetten.

Vet heeft nog een ander belangrijk meestal onderschat gezondheidsaspect. Vetten bevatten het belangrijke vitamine D. Zonder vitamine D geen gezonde botten, zonder vitamine D ben je moe en je hebt spierpijn. Vitamine D krijg je door vetten te nuttigen en je huid bloot te stellen aan zonlicht. Margarines en bak- en braadproducten bevatten extra vitamine D, die is er door de fabrikant ingestopt. Helaas bevat mijn favoriete vet “olijfolie” geen Vitamine D. Ook roomboter bevat geen vitamine D.

Vet is slecht? Wel nee. Maar je moet wel weten welke vetten je moet gebruiken: kies voor onverzadigde vetten, lees de verpakking en eet gezond en smakelijk!

Frank van Berkum

Bezoek de officiële website van Frank van Berkum op drfrank.nl

12 Reacties

 1. Hoi Nadia!

  Ik ken de medicatie niet. Maar… ik zie dat je minder probeert te eten. Mag ik jouw een advies geven? Probeer eens een poosje weight watchers. Je lichaam heeft goede voedingsstoffen nodig om te kunnen functioneren. Bij de Weight Watchers leer je goed en gezond te eten. Aan de hand van je lengte, gewicht, leeftijd en geslacht wordt een dagtotaal vastgesteld. Dat is bij iedereen verschillend. Bij Weight Watchers gaat het erom dat je bewuste keuzes maakt. Ze laten je goede koolhydraten en eiwitten eten. Dat zit in pasta’s en in magere vlees- en zuivelproducten. Je moet je motortje laten branden. Dat is het motto van de Weight Watchers. Door steeds minder te gaan eten gaat je lichaam in de spaarstand, wat nu dus gebeurt, je valt niet meer af. Door meer te gaan eten, heeft je lichaam weer brandstof en kan het, ook door beweging, weer voedingstoffen verbranden. Als je hélemaal bovenaan op forum klikt en dan onderaan naar weight watchers daar zie je verschillende onderwerpen over de w.w.
  Ik hoop je hiermee een beetje geholpen te hebben!
  Groetjes typmiepie

 2. ik ben 55 jaar ben 1m57 en weeg 78.5 probeer minder te eten maar verlies toch geen gewicht wat doe ik er aan als medicatie gebruik ik progynova 2mg graag wat hulp aub dan k nadia

 3. Hallo
  ik ben een vrouw 63jaar, 1.63m en 77kg
  ik heb een traag werkende schildklier waardoor ik een aantal kg ben aangekomen.
  heb al verschillende dieeten gedaan (gezond eten) viel daar niets bij af.
  ik snoep niet houd ook niet van koek of gebak of andere zoetigheid.
  als ik geen brood rijst of aardappels eet val ik 2kg af maar zodra ik weer normaal eet zit het er weer aan , ik zou graag 8kg eraf willen hebben maar het lukt mij echt niet.
  graag raad a.u.b.

 4. Hoi!

  Ja, dat zou je toch denken he?

  Héél goed van je dat je je vraag openbaar stelt. “Twee” weten er altijd meer dan één he?

  Ik hoop dat je antwoorden zult krijgen!

  Héél veel succes gewenst met je zoektocht!

 5. Hoi Just Me!

  Tjeey, wat dubbel zeg! Vechten om de kilo’s eraf te krijgen en als je zwanger bent dat ’t er dan af vliegt.

  Héél misschien weet Dr. Frank, die het artikel hierboven heeft geschreven, hier raad op?

  Ik heb geen idee of hij deze reacties ook krijgt. Zou het fijn vinden voor jou als iemand jou raad kan geven.

  Sterkte Meis, maar geniet ook van je dochters in tussentijd.

  Knuf, Miepie

  • Dank je Miepie, genieten doe ik zeker hoor. Ja de specialist die me opvolgd zegt dat het waarschijnlijk een aangeboren hormonale afwijking moet zijn, aangezien ik die pas kreeg tijdens mijn pubertijd en dan het “rare” gewichtsverlies tijdens de zwangerschappen. Maar ja, daar moet dan toch ook een remedie voor bestaan?

 6. Ik heb denk ik al alle soorten van dieeten geprobeerd. Helaas zonder groot sucses.

  Als kind wilde ik behalve spaghetti en yoghurt niks anders eten. Mijn ouders hebben alles geprobeert om me te doen eten. Ik overleefde tot mijn 15de enkel op een yoghurtje per dag en iedere woensdag op spaghetti.
  Toen ik 15 was en mijn eerste vriendje had, schaamde ik me omdat ik niks anders at. En ben zo dan begonnen met aardappelen te eten. 3 Jaar later had ik geleerd om heel wat andere zaken te eten ook en nu x aantal jaren later kan ik zeggen dat ik serieus vooruit ben gegaan.

  Ik ben nooit echt mager geweest maar ben ook nooit dik geweest als kind. Rond mijn 16de ben ik langzaam beginnen aankomen in gewicht. En nu heb ik toch een serieus overgewicht. Ik sport alle dagen, let op mijn voeding en heb al ontelbare dieeten geprobeerd, ook onder medisch toezicht. Helaas is er in al die jaren maar 1 dieet die werkte. DUKAN, tijdens dat dieet werd ik ziek (longaandoening) en moest ik cortissonen innemen, al de verloren kilo’s kwamen er dus heel snel terug bij. Na de cortissonen kuur probeerde ik het opnieuw maar kreeg er niks af.

  Het raarste is, dat ik tijdens mijn zwangerschappen (ben een fiere mama van 3 prachtige dochters) tot 26kg afval TIJDENS mijn zwangerschap, dit gewichtsverlies is dus gemeten van juist in het begin van mijn zwangerschap tot juist voor mijn bevalling. Dus bij die 26kg verlies moest er zelfs nog het gewicht van mijn baby afgetrokken worden. Ipv zwangerschapkleren of grotere maten te kopen moest ik altijd kleinere kleren gaan kopen. De gynecoloog en de specialist waar ik onder toezicht stond begrepen er niks van. Ik nog minder maar ik klaagde totaal niet. Tijdens de zwangerschappen lette ik totaal niet op mijn eten, had ik zin in fritten, dan at ik die ook. Na de bevalling lette ik juist heel strikt op mijn voeding en iedere keer 4 a 5weken na de bevalling kwam ik al mijn verloren kilo’s weer bij en soms zelf nog meer. Dit is echt heel frustrerend. En weet geen enkele oplossing. Waarom gebeurd dit omgekeerde effect met mijn lichaam en kan ik dat zelf onder controle houden?

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in