Alle 44.000 deelnemers aan de Vierdaagse 2008 krijgen deze week het verzoek een uitgebreide vragenlijst in te vullen over hun gezondheid, fitheid en leefwijze.
Maria Hopman, hoogleraar Integratieve fysiologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, hoopt zo nieuwe inzichten te krijgen over de invloed van inspanning op het menselijk lichaam. Vóór de start van de Vierdaagse op 15 juli, zijn de resultaten bekend.
Hopman wil onder meer weten hoe het komt dat de deelnemers die niet aan sport doen (8 procent) er toch in slagen om vier dagen achtereen 30 tot 50 kilometer te lopen. “We willen weten hoe ze normaal gesproken leven, hoe ze zich voorbereiden en hoe gezond ze zijn.” De hoogleraar doet sinds de editie van vorig jaar in opdracht van het Vierdaagsebestuur langlopend onderzoek naar de fysieke gevolgen van lopen onder verschillende weersomstandigheden. Aanleiding is het overlijden van twee wandelaars en de vele mensen die onwel werden tijdens de warme Vierdaagse van 2006. Als de lichaamstemperatuur lang boven de 39 graden blijft, nemen de gezondheidsrisico’s toe.
Lichaamstemperatuur en de vochthuishouding worden in de gaten gehouden van honderd proefpersonen. Vorig jaar waren dat er 65. Zij worden elke dag voor en na het lopen gewogen. Er wordt bloed afgenomen en de lopers slikken dagelijks een pil met een chip (die na 24 uur het lichaam weer verlaat) die hun ‘kerntemperatuur’ meet. Om de 5 kilometer wordt deze temperatuur geregistreerd met een speciale recorder.
Nieuw dit jaar is dat bij een groep van tien militairen die de chippil slikken, hun gegevens via hun mobiele telefoons elke minuut worden doorgeseind naar een centrale computer. Zo kan hun temperatuurverloop nog preciezer worden gevolgd.
bron: gelderlander