Vijfentwintig jaar voedingsleer – voedselintolerantie

Waar is de tijd gebleven? 25 jaar geleden kwam ik in contact met de diëtiste, met al mijn psychische en lichamelijke klachten. Al snel was duidelijk dat er sprake was van voedselintolerantie. Vanaf die dag is mijn interesse voor de ‘voedingsleer’ geboren en heeft deze mij niet meer losgelaten. Vooral het onderwerp ‘voeding en gedrag/psyche’ boeit mij zeer. Nieuwsgierig als ik ben wil ik altijd de oorzaak van een probleem weten en dan zoeken naar de oplossing. Voedselintolerantie was de oorzaak van al mijn problemen. Door mijn voedingspatroon aan te passen, voelde ik mij lichamelijk en psychisch veel beter.

Ik werd steeds enthousiaster, heb diverse cursussen gevolgd over de voedingsleer en voedingstherapie. Al vele jaren mag ik mensen voedingsadviezen geven via internet. Ook heb ik lezingen bezocht over ‘levend voedsel’. Zelf heb ik een jaar lang mijn lichaam gevoed met 100% ‘levend voedsel’, een bijzondere ervaring. Levend voedsel was mij voor het beste medicijn. Sinds vijf jaar heb ik mijn eigen website: www.levendvoedsel.nl.

Steeds kreeg ik de opmerking van mensen: ‘Didy, je weet zoveel over de voedingsleer, waarom schrijf je er niet over?’ Vijfentwintig jaar onderzoek heeft mij veel geleerd. Mijn eigen ervaring is de beste leermeester geweest. Zo is vijf jaar geleden mijn eerste boekje ofwel de syllabus Nieuw Leven deel 1 geboren. In deze syllabus schrijf ik over diverse lichamelijke en psychische aandoeningen en gedragsveranderingen, geef daarbij de nodige informatie over de oorzaak en voedingsadviezen. Ik ontvang positieve reacties van de lezers, enkele kun je vinden op mijn website.

Tot op de dag van vandaag ben ik niet gestopt met schrijven, de volgende boekjes heb ik geschreven:

Het Nieuw Leven receptenboekje

In dit receptenboekje staan recepten van plantaardige gerechten, speciaal voor mensen met voedselintolerantie.

Hieronder vind je een recept, heerlijk! Samen met een salade vooraf.

Veganistische paella (4 personen)

ingrediënten

2 kopjes zilvervliesrijst
1 rode ui
1 courgette
1/2 rode, gele en oranje paprika
1 stengel bleekselderij
4 kopjes water
3 e.l. olijfolie
2 uitgeperste teentjes knoflook
2 theel. groentebouillonpoeder zonder gist en soja-eiwit (natuurwinkel)
1 theel. geelwortelpoeder ofwel kurkuma
peterselie
Herbamare

bereiding

Was de groenten en snijd deze. Fruit de ui in de olie. Doe dan de fijngesneden groenten, groentebouillonpoeder en knoflook erbij. Voeg de rijst bij het groentemengsel en laat deze even meesmoren. Doe water en kurkuma bij de groenten en rijst. Breng het water aan de kook en laat het gerecht ongeveer 20 minuten op een laag vuurtje gaar worden. Indien nodig, nog wat water toevoegen. Op smaak brengen met Herbamare. Op het laatst wat fijngesneden peterselie toevoegen. Eventueel kun je er doperwten en artisjokharten bij doen. Buen provecho ofwel eet smakelijk!

Levend voedsel bereidingsboekje

Hierin vind je ‘levend voedsel’ (onbewerkte plantaardige voeding) gerechten, rekening houdend met voedselintolerantie. Hieronder vind je een recept:

Didy’s favoriete rauwe soep

ingrediënten

1 stengel bleekselderij met blad
1 stukje rode paprika
1 middelgrote wortel
stukje Chinese kool
1 e.l. zonnebloemolie
provencaalse kruiden
1/4 theel. groentebouillonpoeder zonder gist
1 kop lauw water
1 teentje knoflook of bieslook
een plukje peterselie
sap van een halve limoen
Herbamare

bereiding

Maak van bovenstaande ingrediënten een gezonde en smaakvolle rauwe soep, met behulp van een blender. Doe de soep in een kom. Maak op smaak met Herbamare en voeg eventueel tuinkers, radijs- of broccolikiemen toe. Bij voorkeur wordt gekozen voor biologische producten. Deze zijn smaakvoller en gezonder. Je kunt bij de soep wat tortillachips (naturel) nemen of een rijstwafel met humus en wat rauwkost of kiemen, lekker en gezond.

Het Pompoentje’, receptenboekje voor kinderen met voedselintolerantie

Hieronder vind je een recept van een heerlijke fruitmoes:

Appelmoes/mangomoes

ingrediënten

2 biologische appels (bijvoorbeeld Santana) met schil
1 mango, kokosstrooisel en wat limoensap, biologische appelsap

bereiding

Van de appels haal je alleen het klokhuis en het steeltje weg. Je snijdt de appels en mango in kleine stukjes en doet deze in de blender, met een klein beetje biologische appelsap erbij. Maak van de appels en mango een heerlijke, gezonde rauwe appel-mangomoes. Eet deze wel direct op, anders lopen de vitamientjes weg en wordt de appelmoes bruin van kleur. Je kunt de appelmoes als ontbijt nemen, in plaats van brood. Fruit is heel gezond, vooral als je het ‘s morgens eet. Het maakt je lichaam schoon. Als je het lekker vindt, kun je er wat limoensap of appeldiksap bij doen en wat kokosstrooisel eroverheen doen. Eet smakelijk.

Meer boekjes

* Syllabus Nieuw Leven deel 2, waarin je 45 artikels vindt. Sommige zijn gepubliceerd in het blad De Natuur Uw Arts of in de krant De Betere Wereld.

* Boekje over ‘onderzoek naar relatie tussen voeding/voedselintolerantie en autisme/ADHD. Het is bekend dat voedselintolerantie een sterke invloed heeft op gedrag en psyche, met name ADHD, autisme en depressie.

* Het boekje ‘zwanger worden’, met alle informatie om het lichaam goed in balans te houden, waardoor je op een gezonde en natuurlijke manier zwanger kunt worden. Veel vrouwen lukt het niet om zwanger te worden, omdat het lichaam uit balans is.

* Een boekje over ‘onze schildklier’. Veel vrouwen hebben schildklierproblemen, met als gevolg psychische en lichamelijke problemen, waaronder overgewicht.

* Een boekje over ‘overgewicht’. In dit boekje vind je alle informatie over de oorzaken van overgewicht. Verder geef ik de nodige informatie en voedingsadviezen en bied ondersteuning aan.

* Een boekje over het hersenstofje ‘serotonine’. Veel mensen hebben een voedselintolerantie, hebben daardoor een verhoogd histaminegehalte en een tekort aan serotonine, waardoor je last kunt krijgen van o.a. depressiviteit en vermoeidheid.

* Het boekje ‘ik ben wat ik eet’. Hierin kun je alles lezen over de invloed van voeding op psyche en gedrag. Dit onderwerp boeit mij het meest.

* Veel mensen hebben darmklachten, vandaar het ‘darmboekje’, met alle nodige informatie en adviezen, om een gezonde darmflora op te bouwen en daardoor een sterk afweersysteem.

* Op aanvraag van een lezeres heb ik het 7 dagmenuboekje geschreven, met voorbeelden van 7 x een dagmenu, speciaal voor mensen met een voedselintolerantie.

* ‘Ik sta op tegen kanker’, met alle informatie en adviezen, om kanker te voorkomen, rekening houdend met de voedselintolerantie.

* Mijn laatste boekje: ‘biogene aminen’ ofwel voedselintolerantie. Veel mensen hebben een voedselintolerantie zonder dit te weten. Hierdoor kun je veel klachten krijgen, zowel geestelijk als lichamelijk, maar ook veranderingen in het gedrag, denk maar aan ADHD en autisme. Zelf heb ik ook de intolerantie voor ‘de biogene aminen’ waartoe histamine, serotonine en tyramine behoren.

Meer informatie

Informatie over de boekjes vind je op mijn website, pagina ‘mijn boekjes’ en ‘gratis begeleiding’. Bij interesse in de boekjes kun je mij een mail sturen met opgave van jouw volledige naam- en adresgegevens. Je ontvangt direct een antwoord met verdere informatie. Bij bestelling van meer dan drie boekjes bied ik ‘gratis begeleiding’ aan via internet. Je mag mij dan mails sturen met al jouw vragen.

Auteur: Didy van de Veer
www.levendvoedsel.nl

3 Reacties

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in