Vitamine D voeding, tekort en sympthomen

Is vitamine D een nieuw wondermiddel?

Vitamine D is een verzamelnaam voor een groep in vet oplosbare stoffen waarvan vitamine D2 (ergocalciferol, plantaardige vorm) en vitamine D3 (cholecalciferol, de vorm die mensen en dieren onder invloed van zonlicht aanmaken) de bekendste zijn. Vitamine D reguleert de stofwisseling van calcium en fosfaat in ons lichaam door de absorptie van deze stoffen uit voedsel in de darmen en de heropname in de nieren te bevorderen. Om de status van vitamine D in ons lichaam te meten wordt in de bloedsomloop het niveau van de stof 25(OH)D gemeten. Dit is een stof die de lever uit vitamine D aanmaakt.

Maar hoe kan het dat we vitamine D zelf kunnen aanmaken? Vitamines kunnen we toch niet aanmaken? Dat klopt en daarom wordt vitamine D ook wel een pro hormoon genoemd.

Want onder invloed van zonlicht maken wij vitamine D aan. Echter, hoe verder je van de evenaar af woont, des toe moeizamer gaat dit proces en daarom komt een vitamine D tekort vaker voor in noordelijke landen. Daarnaast is het ook zo dat in noordelijke landen de zon minder zon schijnt. Vitamine D vind je ook in haring, zalm en sardientjes. Tegenwoordig zijn er ook met vitamine D verrijkte zuivelproducten en halvarine en margarine. Je kunt je echter afvragen of je uit deze producten de vitamine D wel goed opneemt.

Nog niet zo lang geleden was men bang dat je zelf een overdosis vitamine D zou krijgen, omdat dit een van de vitamines is die je kunt opslaan. Uit onderzoeken blijkt echter dat de meeste mensen tegenwoordig een tekort aan vitamine D hebben. Mogelijke oorzaken hiervoor kunnen zijn: we komen minder buiten, we bedekken onze huid, we lopen al heel snel met een zonnebril (en met je ogen vang je het meeste zonlicht) en we eten minder vette vis.

Wat doet vitamine D eigenlijk?

Uit recente onderzoeken is het volgende naar voren gekomen dat:

  • vitamine D het aantal valfracturen bij ouderen vermindert. Hierdoor kunnen ouderen onder andere hun zelfstandigheid en zelfvertrouwen langer behouden.

Bron: Live News. Vitamin D project helps prevent falls and saves health costs.

  • Vitamine D de glycemische controle bij diabetes type 2 verbetert. Uit dit onderzoek is gebleken dat vitamine D er mede voor zorgt dat de bloedsuikerspiegel binnen een veilige bandbreedte blijft.

Bron: Kostoglou-Athanassiou I, et al, Vitamin D and glycemic con- trol in diabetes mellitus type 2, Ther Adv Endocrinol Metab, 2013 Aug; 4(4): 122-8.

  • Vitmaminde D uitkomst biedt bij slaapstoornissen. Uit dit onderzoek is gebleken dat er veel vitamine D receptoren liggen in de gebieden van het brein die betrokken zijn bij het in- en doorslapen. Verder hebben de onderzoekers opgemerkt dat slaapstoornissen een rol spelen bij de ontwikkeling van diverse aandoeningen (bijv. hoge bloeddruk, hersenbloeding, depressie)

Bron: Gominak SC, Stumpf WE, The world epidemic of sleep disor- ders is linked to vitamin D de- ficiency, Medical Hypotheses 2012 Aug;79(2):132-5.

  • Vitamine D kan helpen om een depressie te verminderen of helpt te voorkomen.
  • Vitamine D de opname van calcium en fosfor bevordert waardoor de botopbouw verbetert en er minder kans op botontkalking (osteoporose) ontstaat

Wil je weten of je vitamine D spiegel goed is? Laat dit dan via de huisarts door middel van een bloedtest vaststellen. De kans is nl erg groot dat je een tekort hebt. En het kan even duren voordat je hier de gevolgen van merkt (somberheid, osteoporose, slaapstoornis)

Als je meer wilt weten over vitamine D of andere eventuele tekorten, kun je altijd contact opnemen met me.

Groetjes,

irma-kromhout

1 reactie

  1. Hallo Irma interessant hoor! Ik ben 178 en nu schat ik 88kg en wil wat afvallen vandaar dat ik hier terecht kwam.

    Groetjes Paul van Bommel

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in