Stralen door beauty foods! 

Naast mijn achtergrond in de Voeding en Gezondheid ben ik ook gecertificeerd schoonheidsspecialist. Door deze kennis weet ik dat er een belangrijke wisselwerking is tussen voeding en de weerspiegeling in ons uiterlijk. Eigenlijk heel logisch als je bedenkt dat alle cellen in ons lichaam, ook die in onze huid, afhankelijk zijn van de voedingsstoffen die ze aangevoerd krijgen. Wacht niet langer met de beauty-foods!

Heel cliché maar schoonheid komt toch vooral van binnenuit. Ook als je niet gezegend bent met goede beauty-genen kunnen je ogen stralen en je huid blaken van gezondheid! Dat is veel mooier dan een perfecte neus en gelukkig voor iedereen (ook zonder dikke portemonnee) haalbaar.

Vitaminen voor een Mooie Huid Viscollageen banner

De Relatie tussen Huid en Voeding

De relatie tussen voeding, conditie van de huid en huidveroudering is al jaren een populair onderzoeksveld in de wetenschap. Iedereen wil graag HET geheim weten van een perfecte en eeuwig jong ogende huid. Huidveroudering is een proces waar uiteindelijk elk orgaan in ons lichaam, ook de huid, aan moet geloven. Hier is helaas niks aan te doen want dit is genetisch bepaald. Gelukkig zijn er ook nog invloeden die we wel in de hand hebben! Dit zijn de zogenoemde externe factoren als blootstelling aan UV-straling en milieuvervuiling, roken, slaapgebrek en slechte voeding. Door deze externe factoren zo goed mogelijk aan te pakken kun je huidveroudering deels tegengaan. Preventie is namelijk veel effectiever dan bestrijding. Zorg voor een actief, regelmatig leven met weinig stress en een uitgebalanceerd voedingspatroon rijk aan natuurlijke anti-oxidanten.
Voedingsstoffen die een positieve uitwerking hebben op onze huid en het uiterlijk zijn vitamine A, C, D en E, polyfenolen, omega-3 vetzuren, algen-extract, enkele eiwitten, vezels en probiotica. Hieronder zal ik van enkele voedingsstoffen belangrijke bronnen noemen.

Vitamine C

De rijkste natuurlijke bronnen van vitamine C zijn verse vruchten en groenten zoals citrusfruit, zwarte bessen, rozenbottel, guave, chilipeper en peterselie.

Vitamine E

Deze in vet-oplosbare vitamine werkt sterk samen met vitamine C. Goede bronnen zijn groenten, avocado, plantaardige oliën zoals tarwekiem-, zonnebloem- en saffloerolie, zaden, pinda’s, noten en sommige vleessoorten. Het eten van deze voedingsmiddelen helpt tegen aantasting van de huidvetten en het collageen wat zorgt voor stevigheid.

Vitamine A en bèta-caroteen

Bèta-caroteen wordt in het lichaam omgezet tot vitamine A en komt vooral voor in wortelen, pompoen, zoete aardappel, mango en papaya. Actieve vitamine A (vet-oplosbaar) komt alleen voor in dierlijke bronnen zoals vette vis, eigeel, lever en volle zuivel

Omega-3

Goede bronnen van omega-3 zijn vette vis, algen, walnoten, hennepzaad en lijnzaadolie. Roer dagelijks een eetlepel lijnzaadolie door je yoghurt voor je dagelijkse boost. Let op, deze olie nooit verhitten.

Polyfenolen

Dit zijn bio-actieve stofjes met een sterke anti-oxidantwerking. Je vindt ze vooral in lekkere dingen! Denk aan verse fruitsappen, (sterke) zwarte thee, koffie en rode wijn. Ook groenten, granen, pure chocolade en gedroogd fruit zijn belangrijke bronnen.

In de literatuur worden onder andere ook nog groene thee, kurkuma, Q-10 en astaxanthine genoemd. Eigenlijk komen alle stoffen aan bod die ook een positieve relatie hebben tot het voorkomen van kanker, niet gek als je bedenkt dat dit ook op celniveau plaatsvindt. Over het algemeen komt dit neer op een grotendeels plantaardige voeding met veel groente, fruit en vezels aangevuld met voedingssupplementen zoals astaxanthine, algen-extract, probiotica en Q-10.

Tot slot: vergeet je crème niet

Uiteraard is een goede huidverzorging van buitenaf ook belangrijk, bescherm en verzorg je huid goed met een fijne crème en zonnebrand en draag een zonnebril om fijne rimpels rond je ogen tegen te gaan. Zeker een droge huid veroudert snel zonder extra vetten (crème) van buitenaf. Een droge huid herken je aan heel fijne, bijna onzichtbare poriën en een snel trekkende huid en droogtelijntjes. Des te grover de poriën, des te vetter de huid. Een vette huid heeft juist veel baat bij goede (geen agressieve!) reiniging. Vraag je schoonheidsspecialist welke huidverzorging voor jouw huidtype het meest effectief is.

Met stralende groet,

tally

Tally, nutri-help

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in