Heb ik vitaminepillen of supplementen nodig?
Als de ‘r’ in de maand zit, heb je extra vitaminepillen nodig. Het is een oud gezegde dat je nog steeds veel hoort zodra het september wordt. Maar tijden veranderen en zo ook onze voeding. We krijgen meer en makkelijker vitaminen binnen dan ooit en de vraag is dan ook of je echt vitaminepillen nodig hebt. Onze supermarkten liggen het hele jaar door vol met de juiste voedingsmiddelen, dus zou je snel denken dat vitaminepillen overbodig zijn. In dit artikel leggen we je uit of je echt vitaminepillen nodig hebt of dat je ze makkelijk kunt laten staan.
Inhoud van dit artikel
Verschillende soorten vitaminen
Iedereen leert van jongs af aan dat het belangrijk is om vitaminen binnen te krijgen. Ze zijn belangrijk voor het goed functioneren van je lichaam en voor een goede gezondheid. In totaal zijn er dertien verschillende vitaminen die te verdelen zijn in twee groepen: de vetoplosbare vitaminen (A, D, E en K) en wateroplosbare vitaminen (B en C). Deze vitaminen hebben allemaal andere functies, maar zorgen over het algemeen voor de opbouw en het onderhoud van je lichaam en voor je weerstand. Vaak werken deze vitaminen ook samen met andere stoffen om weer andere werkzaamheden uit te voeren. Ze zijn dus onmisbaar voor je en je hebt ze het hele jaar door hard nodig!
Hoe krijg je vitaminen binnen?
Vitaminen kun je op verschillende manieren binnenkrijgen, maar een van de belangrijkste bronnen is onze voeding. Vooral groenten en fruit staan bekend om hun hoge vitaminegehalte, maar dat is lang niet het enige product waarin vitaminen zitten.
Niet elk voedingsmiddel bevat namelijk dezelfde soort vitaminen. Groenten en fruit bevatten vooral veel vitamine C, maar andere vitaminen kun je onder meer vinden in vlees, zuivel, brood, noten, vis en aardappelen
Daarom is het ook zo belangrijk om gevarieerd te eten. Door veel te variëren met je voeding zorg jij ervoor dat je geen vitaminepillen nodig hebt. Een klein aantal vitaminen wordt door je lichaam zelf aangemaakt. En vitamine D krijgen we bijvoorbeeld ook binnen door zonlicht. In principe moet je dus al je vitaminen gewoon op een natuurlijke manier binnen kunnen krijgen en heb jij geen vitaminepillen nodig.
Wil jij gezonder leven en fitter worden, maar heb je geen inspiratie in de keuken?
Dan is dit gratis receptenboek zeker wat voor jou!
In dit receptenboek staan 100 gezonde en praktische eiwitrijke recepten.
De ‘r’ in de maand
Maar waarom wordt er dan beweerd dat je vitaminepillen nodig hebt zodra de ‘r’ in de maand zit? Vroeger was het een stuk lastiger voor mensen om aan voldoende vitaminen te komen tijdens de wintermaanden. Het was dus belangrijk om op een andere manier aan extra vitaminen te komen. Daarom werd tientallen jaren geleden de vitaminepil op de markt gebracht. Maar doordat ons systeem nu heel anders werkt en producten zoals groenten en fruit bijvoorbeeld het hele jaar door beschikbaar zijn, omdat het snel ingevroren wordt, kun je elke maand vitaminerijk voedsel eten. Daardoor is het ook veel minder hard nodig om vitaminepillen te nemen als toevoeging.
Te veel vitaminen is ongezond
Veel mensen die geen groente of fruit eten denken met een vitaminepil snel alle benodigde vitaminen naar binnen te krijgen. Maar pas daarmee op! Het kan uiteindelijk zelfs ongezond zijn om te veel vitaminen naar binnen te krijgen. Vitamine C bevat bijvoorbeeld veel antioxidanten die bij een teveel juist om worden gezet in vrije radicalen. Dit zorgt voor onbalans in je lichaam. Een vitaminepil kan ook nooit als vervanging worden gezien van een stuk fruit of groente, ook omdat het helemaal geen vezels bevat.
Heb ik echt geen vitaminepillen nodig?
Ben jij gezond en eet je gevarieerd? Dan hoef jij in principe geen vitaminepillen te slikken. Je lichaam haalt al de vitaminen die hij nodig heeft uit je voeding. Toch zijn er wat groepen mensen die wel voordeel kunnen halen uit vitaminepillen. Vegetariërs hebben vaak een tekort aan B12, doordat die vitamine vooral in vlees voorkomt. Extra ondersteuning met een B12-supplement kan dan verstandig zijn. Hetzelfde geldt voor kleine kinderen. Baby’s tot drie maanden komen vaak vitamine K te kort, net als dat kinderen tot vier jaar en ouderen extra vitamine D kunnen gebruiken voor hun botopbouw. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, kunnen vaak beter tijdelijk wat extra foliumzuur, vitamine A en D nemen. En sporters doen er goed aan om soms wat extra vitamine C en E te gebruiken. Maar als jij niet in een van deze categorieën valt, dan heb jij niet noodzakelijk vitaminepillen nodig als je gewoon gezond en gevarieerd eet.
Gezonde Groeten,
[thrive_leads id=’46006′]