Het gevaar van vitaminetekort

Een vitaminetekort is een tekort aan een of meer vitaminen. Dat is wel duidelijk in de naam. Het wordt vaak gelijkgesteld aan ondervoeding. Het brengt vaak lastige klachten met zich mee, zoals misselijkheid, lusteloosheid en vooral en slechte eetlust. Een tekort aan vitamine kan ook invloed hebben op ons humeur. Ja! Had je net niet gedacht he? Vitaminen zijn dus heel belangrijk voor ons.

Wat zijn vitamines eigenlijk?

Vitaminen zijn chemische verbindingen die onmisbaar zijn voor het lichaam. Ze spelen een belangrijke rol bij de groei, het herstel en het goed functioneren van het lichaam. Ook zijn ze belangrijk voor een goede gezondheid. Vitaminen komen van nature voor in onze voeding. Het lichaam maakt ze niet of onvoldoende zelf aan.

Er zijn 13 vitaminen, waarvan 4 vetoplosbare vitaminen en 9 wateroplosbare vitaminen. De vetoplosbare vitaminen zijn vitamine A, D, E en vitamine K. Deze vitaminen zitten voornamelijk in het vet van voedingsmiddelen. Deze vitaminen worden opgeslagen in de weefsels van het lichaam.

De wateroplosbare vitaminen zijn vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11, B12 of te wel vitamine B-complex en vitamine C. Vroeger dacht men dat er maar 1 vitamine B was. Later bleek vitamine B uit meerdere afzonderlijke vitamines te bestaan. Deze vitaminen zitten juist in het vocht dat in voedingsmiddelen zit. Deze vitaminen kunnen niet door het lichaam worden opgeslagen dus verlaten zij het lichaam via de urine.

Wat gebeurt er als ik een vitaminetekort heb?

 

 • Vitamine A (Retinol): Een vitamine A tekort zorgt voor een lage weerstand en een droge schilferige huid. Een chronisch tekort kan het gezichtsvermogen verstoren. Nachtblindheid is het eerste symptoom hiervan. Dit kan overgaan tot totale blindheid.
 • Vitamine B1 (Thiamine): Een vitamine B1 tekort zorgt voor problemen aan het zenuwstelsel, zoals concentratieproblemen, depressie, verlaagde irritatiedrempel, geheugenverlies, spierzwakte, verminderde reflexen, verminderde eetlust, gewichtsverlies en maagstoornissen.
 • Vitamine B2 (Riboflavine): Een vitamine B2 tekort zorgt voor een huidontsteking, voornamelijk in de mondhoeken. Het kan ook leiden tot een verlaagde hemoglobinegehalte. Dit is riskant, omdat hemoglobine de rode kleurstof is in ons bloed en voor de transport van zuurstof zorgt.
 • Vitamine B3 (Niacine, Nicotinezuur, Nicotinamide): Een tekort vitamine B3 zorgt voor huiduitslag en huidontstekingen. Ook zijn er effecten op het slijmvlies van de mond, tong en darmen. Dit noemt men Pellagra, wat letterlijk ‘ruwe huid’ betekent.
 • Vitamine B5 (Pantotheenzuur): een vitamine B5 tekort zorgt voor het ‘burning feet’ syndroom. Dit is het veelvuldig optredende, branderige gevoel in de voeten.
 • Vitamine B6 (Pyridoxine): Bij zuigelingen zorgt een vitamine B6 tekort voor stuipen, overgeven en gewichtsverlies en bij volwassenen voor huidontsteking, tongontsteking, depressie, verwardheid en aandoeningen aan het zenuwstelsel.
 • Vitamine B8 (Biotine): Een vitamine B8 tekort zorgt voor huidafwijkingen, tongontsteking, verminderde eetlust, moeheid, spierpijn, bloedarmoede en depressie.
 • Vitamine B11 (Foliumzuur): Een vitamine B11 tekort zorgt voor afwijkingen van de rode en witte bloedcellen, veranderingen in het beenmerg en kan het leiden tot een verminderde opname van voedingsstoffen in de darmen. Andere verschijnselen zijn verminderde eetlust, gewichtsverlies en vermoeidheid.
 • Vitamine B12 (cobalamine): Een vitamine B12 tekort zorgt voor verstoorde opname in het maagdarmkanaal en een tekort aan foliumzuur, omdat deze twee vitamines samenwerken. Verder kan het ook zorgen voor een vorm van bloedarmoede met symptomen als vermoeidheid, ademnood, pijn op de borst en gebrek aan eetlust. Bij bejaarden zorgt het voor ernstige geheugenverlies.
 • Vitamine C (Ascorbinezuur): Een vitamine C tekort zorgt voor een verminderde weerstand, vertraagde wondgenezing, vertraagde opbouw van bindweefsel en scheurbuik.
 • Vitamine D: Een vitamine D tekort zorgt voor vertraging in de opname van calcium en de opbouw van botten.
 • Vitamine E (Tocoferol): Een vitamine E tekort zorgt voor bloedarmoede en hersenbeschadiging.
 • Vitamine K: Een vitamine K tekort zorgt voor een vertraagde bloedstolling met bloedingen als gevolg.

 

Gezonde Groet,

mark

[thrive_leads id=’46006′]

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in