‘Vleeseters zijn Hufterig’ Diederik Stapel

Column Geertje van der Meer

‘Hufter!’

Klak, die komt even pittig binnen. Ik ben een hufter en een egoïst.

Het zal je maar gezegd worden. Ik voelde mijn broek langzaam naar beneden zakken toen ik het artikeltje las en tegen de tijd dat ik het uit had hing hij op mijn knieën.

Ik dacht potverdorie, het zal toch niet waar zijn. Hebben knappe koppen een onderzoek uitgevoerd waaraan de conclusie verbonden is dat mensen die vlees eten hufteriger en minder sociaal zijn dan vegetariërs.

Ik zie in gedachten de vegetariërs al smalend mijn kant op kijken. OK, ik ben dan geen uitbundige vleeseter en ik heb zo mijn vegetarische dagen maar toch. Ik voel het stigma van de vleeseter op mijn voorhoofd branden en het schuldgevoel kruipt langzaam mijn hart binnen. Ik wil het niet maar het wordt nog erger. Volgens het artikeltje heb ik het ook nog ‘hoog in mijn bol’ want de knappe koppen zeggen dat ik ook nog denk dat het eten van vlees mij status geeft. Potverdorie, daar ben ik mij nooit bewust van geweest. Ook ben ik minder geneigd mensen te helpen en bij brand ben ik de eerste die naar buiten vliegt om mijn hachje te redden.

Bovendien is onzekerheid mijn deel maar als ik een stukje vlees eet zal in mijn superioriteit toenemen. Bovendien denk ik meer in dominante termen dan vegetariërs. Poeh, ik wist niet dat vlees eten zo’n complexe aangelegenheid was. Toch knap dat die vier wetenschappers dat allemaal hebben uitgevonden toen ze mensen naar plaatjes lieten kijken.

Het zal allemaal wel, denk ik en veeg over mijn voorhoofd. Gelukkig heb ik ook mijn goede dagen dus dat maakt mij een kleinere hufter, egoïst, voorpieper als er brand uitbreekt, dominante persoonlijkheid en minder superieur.

Poeffft, dat scheelt, gelukkig!

Geertje van der Meer

Naar aanleiding van: vleeseters hufteriger dan vegetariers

Columns van Geertje van der Meer

Geertje van der Meer schrijft regelmatig een informatieve column over voeding en gezondheid. Hier volgt een overzicht van de columns die Geertje voor vetvrij.com heeft geschreven.

[catlist id=298 orderby=title order=ASC numberposts=-1]

Advies van Geertje van der Meer

Heb je een vraag of wil je advies van Geertje? Vul dan dit formulier in.

Geertje van der Meer

16 Reacties

 1. Beste Geertje,

  Ik heb net een hcg-kuur gedaan. D.w.z. Ik heb 27 dagen de druppels genomen en het 500 caloriëndieet gevolgd. Nu zou ik moeten stabiliseren. Volgens de richtlijnen moet ik dat 6 weken doen. Nu wil ik nog veel meer afvallen. Mijn vraag is of ik zonder te stabiliseren over kan stappen op het Propointsprogramma van de Weight Watchers of dat ik echt die stabilisatieperiode door moet.

  Hartelijke groet,
  Sonja Kramer

 2. Beste

  Er is een bepaald type merk wat yoghurt aanbiedt wat weinig vetten én koolhydraten bevat?
  Of welke yoghurt is het ideaalste om het minste bij te komen: een yoghurt met meer vetten dan koolhydraten of omgekeerd?

  • Beste Steffy,

   Je kunt gewoon magere yoghurt/kwark zonder toevoegingen eten.

   Met hartelijke groet,
   Geertje van der Meer

 3. Beste Shanel,

  Je kunt op een gegeven ogenblik niet (meer) gewicht verliezen als je te weinig eet. Op deze pagina heb ik eerder aan Dante antwoord gegeven over deze vraag.

 4. He Jolande

  Ik ben een meisje van 19 jaar oud.

  Sinds Januari ben ik beginnen dieëten.
  Hieronder verstond ik water, geen snoep; 4x op de week sport.

  ‘ morgens at ik gerooster brood (1sne emet kaas), ‘ smiddas eeng roetensla (tomaat, sla, komkommer met basillisum vinegraite) en ‘s avond 1 patatje, met veel groentjen, klein stukje vlees zonder saus..

  Dit heb ik volgehouden tot begin april.
  Resulaat: 0,4 kg afgevallen.

  Ik denk niet dat dat normaal is, toch?

  Graag je help of mijn eetgewoonte nu echt zo slecht is.

 5. hoi ik ben een mama van 33jaar en z’on 5a6kilo teveel niet veel maar ik geen motivatie om ervoor te gaan ik ben vroeger al eens 18 kilo verloren met een eiwitdieet maar dat wil ik niet meer doen ik wil geen voedingsmiddelen meer schrappen zeker geen kh.ik snap wel hoe ik gezond moet eten maar dan zie ik de gevreesde yoghurt en slaatjes verschijnen ik haat dat,is er niets anders?

  • Beste Vietje,

   Ik geloof niet in strenge diëten en schrijf ze ook nooit voor. Mjjn antwoord hierboven lijkt mij ook het juiste antwoord op uw vraag.
   Met vriendelijke groet,
   Geertje van der Meer

 6. Beste

  Ik ben een man van 17jaar (1m81 en 78,4 kg) en ik doe mee aan een afvalwedstrijd in mijn plaatselijke gym die anderhalve maand duurt, tot eind mei. Ik zou graag wat gewicht willen verliezen op die korte periode. Dus vooral door een streng dieet. Ik drink nu al een week geen frisdrank meer en vermijd ongezonde tussendoortjes. Maar nu vind ik het tijd om een stapje verder te gaan.
  Graag had ik uw advies gehad over een ‘voedingsschema’ die ik zelf heb gemaakt.

  7u30 ontbijt: potje magere yoghurt
  (10u: bordje met 4stukjes gemengd fruit)
  12u lunch: 3 bruine boterhammen met kippenwit en mosterd
  (15u 1 boterham met mosterd)
  19u avondmaal: stuk vlees met groenten en aardappelen (eigenlijk een alledaagse normale maaltijd waarbij ik mayonaise gebruik enzovoort vermijd).

  Ik probeer ook per dag 2a3 liter water te drinken

  Graag had ik geweten of u nog enkele tips hebt om mijn dieet te verstrengen of te variëren. Ik wil echt zoveel mogelijk gewicht verliezen tegen het einde van de wedstrijd, waardoor echt een gezonde eetgewoonte niet haalbaar is. Natuurlijk doe ik ook bijna elke dag een lichaamsbeweging, ik speel basketbal en ga trainen in de fitness.

  Nog één extra vraagje. Verlies ik veel spiermassa door dit te doen?

  • Beste Dante,

   Voor een knul van 17 jaar eet je wel heel erg weinig. Je zult de wedstrijd misschien wel winnen maar met zo’n eetpatroon verlies je aan gezondheid en dat lijkt mij geen optie.
   Gezond en voldoende eten hoort ook bij gewicht verliezen. Bij extreme diëten gaat altijd spiermassa verloren.
   Als je wit weten hoe je op een gezonde manier af kan vallen dan verwijs ik je graag naar mijn website http://www.geertjevandermeer.nl daar vind je een tweetal boeken waarmee je op de juiste manier gewicht kwijt kun raken.
   Met hartelijke groet,
   Geertje van der Meer

 7. Beste Kirsten,

  Extreem lijnen vraagt om eetbuien. Vaak zie ik dat na lijnpogingen de suikerspiegel ontregeld blijft. Dit ontstaat vaak onder invloed van verkeerde eetgewoontes zoals lijnen, helaas.
  Het aanleren van een goed eetpatroon is noodzakelijk om van de eetbuien af te komen. Bovendien kan een goed uitgebalanceerd voedingspatroon je uit de jojo-val halen.
  Via http://www.geertjevandermeer.nl is het mogelijk online voedingsadvies te krijgen met begeleiding richting een stabiel gewicht/voedingspatroon.
  Ik hoop ik je zo voldoende heb geïnformeerd.
  Met hartelijke groet,
  Geertje van der Meer

 8. Hallo!
  Ik heb vaak last van eetbuien. Hoe kan ik deze voorkomen?
  Ook heb ik een slecht eetpatroon: extreem lijnen, extreem eten.
  Dit is dus erg ongezond en niet goed voor mijn bloedsuikerspiegel
  Hoe kan ik dit voorkomen en een beter eetpatroon opbouwen?

  Liefs kirsten

 9. Ik werk op een groot kantoor, die regelmatig vette traktaties uitdelen. Nu zou ik daar graag verandering in willen brengen en heb mijn idee geuit. Het is echter erg moeilijk gezonde traktaties te bedenken. Kunt u mij een lijst geven met gezonde traktaties die geschikt zijn voor volwassenen (geen zelfmaak) en geschikt zijn om op een groot kantoor op verdiepingen uit te delen?
  Ik zou u zeer erkentelijk zijn.
  Bij voorbaat vriendelijk bedankt!
  Nicole

 10. beste ik heb een vraagje , mijn grootste probleem is ik mag eten wat ik wil toch heb ik altijd honger,ben 25 kg te zwaar ,neem veel medicijnen voor cvs en fibromyalie .eet geen vlees.
  alvast bedankt

  • Je opmerking met aanpalende gegevens zijn een beetje sumier en mede daardoor valt het niet mee om op jou vraag een goed antwoord te geven.
   Mij is bekend dat fibromyalgie vaak hand in hand gaat met zoetbehoefte. Als dat zo is dan zou het kunnen dat je daardoor trek houdt. Bovendien houdt iemand met fibromyalgie vaak veel vocht vast wat dan ook weer het overgewicht groter kan maken. Kan het zijn dat de medicatie die je slikt trek aanwakkert?

 11. vanavond bij Pauw en Witteman

  Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie aan de Nijmeegse Radboud Universiteit, ligt flink onder vuur. Vonk publiceerde samen met Diederik Stapel een artikel over de psychologie van vleeseters. Nu blijkt dat Stapel een groot deel van zijn onderzoeken verzonnen heeft, krijgt ook Vonk veel kritiek te verduren.

  Uit het onderzoek zou blijken dat vleeseters gewelddadig en egoïstisch zijn. Inmiddels is duidelijk dat die resultaten waarschijnlijk gebaseerd zijn op verzonnen data. Vonk zegt dat ze de kwestie betreurt.

 12. Vleeseter zijn niet hufteriger dan vegetariers. Het onderzoek waarop deze uitspraak gebaseerd is blijkt vals en de Tilburgse hoogleraar is inmiddels op non actief gesteld. De geschiedenis leert ook dat dit onwaarschijnlijk is want de grootste hufter van de 20e eeuw Adolf Hitler was vegetarier net zoals Benito Mussolini.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in