Voeding en Kanker

Wij kunnen kanker een welvaart- ofwel degeneratieziekte noemen. Kanker ontstaat als het afweersysteem ernstig is verzwakt. Deze bedreigende ziekte manifesteert zich vaak door een tumor. Het gezwel is een waarschuwing van het lichaam dat er iets helemaal niet goed is. Je kunt kanker zien als een sluipmoordenaar die vaak al jaren aanwezig is in het lichaam. Vrije radicalen zijn een product van het lichaam en maken deel uit van de natuurlijke afweer. Praktijkervaring heeft ons geleerd dat als wij veel ongezonde voeding eten, tabak of alcohol gebruiken, er te veel vrije radicalen worden geproduceerd. Deze onstabiele moleculen en omgevingsfactoren zoals stress beschadigen het DNA in de cellen. Hierdoor veranderen de cellen van vorm en kunnen ze kwaadaardig worden, zo ontstaat een tumor. Een dergelijk gezwel is een symptoom van kanker. De oorzaak van kanker is aantasting of degeneratie van de cellen, waardoor er celmutatie optreedt.

De KWF Kankerbestrijding financiert al vele jaren onderzoek naar de relatie tussen voeding en kanker. Een grote groep mensen wordt gevolgd. In het onderzoek wordt gelet op wat zij eten. Vooral wordt er nagegaan of mensen die meer groenten en fruit eten, minder vaak kanker krijgen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat maar liefst een derde van de mensen die het risico lopen op het krijgen van kanker, verlaagd kan worden door te kiezen voor gezonde voeding en een gezonde leefwijze. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is 30% van de kankergevallen in het Westen toe te schrijven aan voedingsfactoren. Fruit en groenten zijn een natuurlijk medicijn.

Signalen van het lichaam

Voordat kanker zich manifesteert, kun je last hebben van de volgende klachten: vermoeidheid, krachteloosheid, spierpijnen, gewrichtsklachten, spijsverteringsstoornissen, darmproblemen, bloedarmoede en depressiviteit. Meestal nemen mensen deze klachten niet serieus genoeg. Soms merkt de patiënt pas vele jaren later door een ernstige klacht of na een lichamelijk onderzoek dat er sprake is van kanker. Vaak is het dan al te laat en kunnen er uitzaaiingen naar de lever of botten zijn.

Oorzaken van kanker

Praktijkervaring en onderzoek hebben ons geleerd dat ons afweersysteem ernstig verzwakt kan raken door het gebruik van dierlijke voeding, granen, alcohol, suiker, koffie, tabak, bewerkte voeding met schadelijke toevoegingen als pesticiden, antibiotica en hormonen. Het is bekend dat de meeste mensen veel complexe eiwitten uit bewerkt dierlijk voedsel en granen eten. Hierdoor bestaat er een grote kans dat ons lichaam steeds meer verzuurt en wij daardoor uiteindelijk ziek kunnen worden. Dierlijke voeding bevat veel verzadigde vetten en moeilijk verteerbare eiwitten. Door veel bewerkte voeding (dood voedsel) te eten ontstaat er een gemis aan mineralen en vitaminen.

In onze darmen huist het afweersysteem. De meeste mensen hebben een vervuilde darm door resten van ongezonde voeding, waardoor slechte bacteriën zich ophopen. Granen, melk- en sojaproducten zijn erg slijmvormend en brengen een laagje aan op de slijmvliezen van de darmen. Hierdoor worden vitaminen en mineralen niet goed opgenomen. Ook worden enzymen, die nodig zijn om de gifstoffen af te breken, niet voldoende aangemaakt. Door het gemis van deze katalysatoren blijven toxinen achter in het lichaam. Kanker kun je zien als het eindstation van een sluimerend vergiftigingsproces.

Een erfelijke aanleg kan ook een van de oorzaken zijn. Door een aangeboren verstoord afweersysteem, vanwege een gendefect, reageert het lichaam vaak averechts op lichaamseigen stoffen, zoals de biogene aminen, waartoe histamine, tyramine en serotonine behoren. Deze lichaamseigen stoffen komen voor in mens, dier en plant. Bij overgevoeligheid voor deze stoffen kan het slijmvlies worden beschadigd, waardoor zich een infectie voordoet. De ontsteking wordt vaak onderdrukt door antibiotica of andere medicijnen. De beschadigde plek in het lichaam blijft echter bestaan. De gifstoffen hopen zich op en nestelen zich juist op de plek in het lichaam, die al zo kwetsbaar is. Later kan zich daar een tumor vormen. Histamine heeft invloed op de productie van oestrogeen. Oestrogenen zijn geslachtshormonen die de groei van hormoongevoelige borstkanker bevorderen.

Voedselintoleranties

Als je een intolerantie hebt voor gluten of de biogene aminen, is er sprake van een verstoord afweersysteem, hierdoor kan candida zich manifesteren. Als wij gluten blijven eten, kan er een andere degeneratieziekte ontstaan, zoals kanker of diabetes. De cellen degenereren sneller, waardoor ons lichaam eerder verzwakt en wij klachten krijgen of ziek worden. Het gluten beschadigt de slijmvliezen van de darmen. Er ontstaan tekorten zoals kalk, zink en ijzer, mineralen die nodig zijn om kanker te voorkomen.

Kankervoorkomende voeding

Kankeronderzoekers aan de Johns Hopkins University in Baltimore hebben gezocht naar stoffen in fruit en groenten, die kankerwerend zijn. Uit het onderzoek bleek dat in broccoli en dan vooral de broccolikiemen de kankerremmende stof sulforafaan zit. Verder bevat deze groenten vezels, vitamine C, ijzer, foliumzuur en calcium. Vitamine A, C en E zijn goede antioxidanten. De mineralen calcium, magnesium, zink, ijzer en selenium zijn van groot belang ter voorkoming van kanker. Het is raadzaam om bladgroenten en andere groene groenten te eten, ook vanwege de aanwezigheid van de flavonoiden. Deze stoffen hebben een antioxidatieve werking en beschermen zo ons DNA, waardoor de cellen regenereren. Selenium, in combinatie met vitamine A, C en E is een krachtig antioxidant en komt voor in fruit en groenten. Andere belangrijke stoffen zijn indolen. Deze komen voor in groenten, als spruitjes, broccoli en kool en verlagen het hormoon oestrogeen. Hippocrates zei: ‘Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding.’

bron: Bovenstaand artikel is gepubliceerd in het blad ‘De Natuur Uw Arts”.

Auteur: Didy van de Veer
www.levendvoedsel.nl

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in