Voeding, Overgewicht en Marketing

Laat jij je leiden door marketing?

Je kent ze vast wel, de gratis tijdschriften die je bij de vele supermarkten krijgt met allemaal lekkere recepten, heel veel tips en vooral veel reclame van nieuwe en “ gezonde “ producten. Pagina groot worden ze aangeprezen en lokken je als het ware naar de winkel om het product te kopen en te proberen. Vaak met nog een kortingsbon. Om het vervolgens heel enthousiast door te vertellen aan de buurvrouw, vriendin, collega en de rest. Wat er echter niet in deze advertenties staat zijn de ingrediënten en de voedingswaarde. Wel staat er het “ ik kies bewust “ logo bij (of een ander logo), of speelt de reclame in op de trends zoals actueel “met extra proteïnen of biologisch. Daardoor denken heel veel mensen wel “ dat het gezond “ is. Vaak is het een product waar met nog grotere letters “ light” op staat en ook dan “kun je er toch niet dik van worden ?” En als je dan die grote M een keer ziet is een kipburger toch ook een gezond alternatief “ voor een keer “ want kip is toch mager ?

Advertenties en Reclames

Door de vele advertenties en reclames van deze producten gaan we ze massaal kopen en denken dat we goed bezig zijn maar niets is minder waar. Wie deze producten goed onder de loep neemt ziet al gauw dat er bijvoorbeeld minder vet in zit maar wel 6 keer zoveel suiker ! Of men denkt “ het is light dus ik mag wat meer “ . En een ovensnack daar zit toch “ veel minder vet in dus dat kan toch geen kwaad “. En zo zijn er nog talloze voorbeelden.

Er zijn onderzoeken die lijken aan te tonen dat er wel degelijk een verband is tussen al die reclames en overgewicht.De leeftijdscategorie van dit onderzoek was 18 tot 98 jaar.

In dit onderzoek was al aangetoond dat de verschillende omgevingsfactoren invloed hebben op overgewicht zoals de tijdschriften en televisie.

Ze gingen nog een stapje verder en onderzochten ook of de buitenreclames van invloed waren. Alle gegevens werden verzameld uit een telefonische enquêtes  en al gauw zag men dat er ook een verband is tussen de buitenreclames en overgewicht bij de inwoners. Wel zijn er aan dit soort onderzoeken beperkingen omdat je nooit precies kunt bepalen wie deze advertenties daadwerkelijk hebben beïnvloed om ook daadwerkelijk te gaan eten en waar je de reclames bent tegengekomen en in welke gemoedstoestand( op weg naar je werk , school , emotionele buien ).Sommige mensen zijn in emotionele buien vatbaarder voor verleidingen dan anderen.

Voeding en Informatie

De media draagt een grote verantwoording bij het verstrekken van informatie en voorlichting over voeding maar ook het stukje bewustwording. Velen denken nog altijd dat ze de media volledig kunnen vertrouwen want “ als er gezegd wordt dat light gezond is dan is dat toch ook zo “ . Terwijl het eigenlijk niet zo is maar als dat verteld wordt gaan mensen het product niet meer kopen en dan lijdt de fabrikant verlies. Daarbij is het ook nog eens zo dat er veel meer naar kant-en-klare maaltijden gegrepen wordt omdat het “ makkelijk en ook gezond is (want dat staat erop )” maar als je dan op het etiket leest , zie je dat het anders is. Maar ook hier doen de mensen zich de tijd vaak niet voor af met als gevolg dat ze deze producten blijven kopen en zo ongemerkt toch veel ongezonde calorieën binnen krijgen wat resulteert in overgewicht / obesitas.

Gelukkig zie ik de laatste tijd via de sociale media steeds meer artikelen die de “geheimen”  van de voedingsindustrie onthullen en vaak schokkend. Onlangs las ik  het boek “slik je dat “van Joanna Blythman .

Hier staat heel veel informatie in over onze voeding. Bijvoorbeeld over de kant en klaar pakketten waar je alleen nog maar verse ingrediënten aan toe hoeft te voegen. Met kruidenmengsels die eigenlijk allemaal hetzelfde smaken. Eten waar geen echt ingrediënt aan te pas is gekomen en hoe ver bewerkt eten afstaat van eten dat je ook daadwerkelijk herkent als eten en dat je normaliter thuis zou gebruiken om écht te koken. De voedselindustrie kookt niet voor je, die tovert met chemische verbindingen is haar conclusie. En ook hierdoor weet je niet precies wat je binnen krijgt en waar je wellicht van aan komt.

De marketing speelt een grote rol in ons koopgedrag en met name ook de impuls aankopen ( “lekker voor straks “of “ eens proberen“ ). Maar het is ook zo dat we nog altijd zelf degene zijn die het product kopen en nuttigen dus de gevolgen van overgewicht draag je uiteindelijk zelf. Kies zoveel mogelijk voor onbewerkt voedsel en kook zoveel mogelijk zelf. Ik geef vaak als tip mee om zoveel mogelijk de buitenste rijen in de supermarkt te lopen daar liggen meestal de basis artikelen zoals brood, groenten, aardappelen , vlees,vis. Laat je niet leiden door de reclame en ga weer gezond koken.

 

Gezonde Groeten,

nicole

 

Popgroepen en tekenfilmfiguren die populair zijn bij kinderen moeten stoppen met reclame maken voor producten als chips, koek, ijs en snoep. Die oproep doet de Alliantie Stop Kindermarketing in een nieuwjaarskaart aan de nieuwe bandleden van K3.

Alliantie Stop Kindermarketing is een collectief van onder meer consumenten- en gezondheidsorganisaties, wetenschappers, gemeenten, diëtisten en kinderartsen. Tegen de NOS zegt Bart Combée, directeur van de Consumentenbond en lid van de Alliantie: ‘Dat is een goed moment voor de nieuwe K3 om te bepalen of ze hun talent en populariteit willen inzetten om iets nuttigs te doen, of om snoep en koek aan te prijzen.’

 

  • bronnen: Alliantie Stop Kindermarketing en cross sectioneel Amerikaans onderzoek Outdoor advertising, obesity, and soda consumption link

 

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in