Voeding en Zwangerschap

Ben je zwanger? Van harte gefeliciteerd! Een spannende tijd, waarin er veel op je af komt. Misschien ben je veel misselijk, moe, duizelig, gestrest, hongerig en/of humeurig. Naast dat alles verandert je lichaam in rap tempo. En dan zijn er nog al die dingen waar je over moet nadenken: de babykamer, babyuitzet, kraamzorg, bevalling, borstvoeding of flesvoeding, kinderopvang, opvoeding en ga zo maar door. Naast dat alles moet je ook nog eens extra op je voeding letten tijdens de zwangerschap en ook wanneer je borstvoeding gaat geven.

Maar wat mag je nu wel en wat mag je niet eten/drinken?

Voeding voor de zwangerschap

Als je een zwangerschapswens hebt en je wilt er echt voor gaan, dan kan je van tevoren al stilstaan bij je gezondheid en je voeding. Begin alvast met het slikken van foliumzuur. Foliumzuur is belangrijk voor de ontwikkeling van het ongeboren kindje. Slik het daarom bij voorkeur al voordat je zwanger bent. Daarnaast is gezond leven belangrijk. Heb je overgewicht, probeer dan af te vallen om de kans op een zwangerschap te vergoten. Wanneer de kans bestaat dat je zwanger bent, let dan extra op je voeding.

Voeding tijdens de zwangerschap

Yes! Je bent zwanger! Je hoort vast van alle kanten opmerkingen over wat je allemaal niet meer mag eten. Maar wat is waar en wat niet? Voedingsmiddelen die echt schadelijk kunnen zijn voor je ongeboren kindje zijn: rauw/rood vlees, rauwe vleeswaren (bv. filet Américain, rosbief) en lever. Lever bevat veel vitamine A. Zoveel dat het schadelijk kan zijn voor je kindje. Beleg maximaal 1 boterham per dag met leversmeerworst of leverpaté.

Wat vis betreft is het verstandig de volgende vissoorten niet te eten:

  • gerookte kant-en-klare vis uit de koeling
  • rauwe schaal- en schelpdieren
  • roofvissen
  • wilde paling

Verder is vis heel gezond en is het verstandig 2 keer per week vis te eten (waarvan 1 keer vette vis). Wat zuivel betreft moet je oppassen met rauwe melk. Gebruik dit liever niet. Hetzelfde geldt voor zachte kazen die gemaakt zijn van rauwe melk. Op de verpakking staat dit aangegeven als ‘au lait cru’. In Nederland zal je echter niet veel van deze kazen tegenkomen.

Geen rauwe eieren

Eet geen rauwe eieren. (Lik dus ook niet de beslagkom leeg als je cakebeslag hebt gemaakt met rauwe eieren). Drink ook niet te veel cafeïne houdende dranken. Op de ene site staat dat je deze dranken moet vermijden, terwijl een ander beweerd dat 3 glazen/kopjes best wel kan. Maak je eigen keuze hierin, maar houdt het bij voorkeur bij maximaal 3 glazen/kopjes per dag. Dit geldt dus ook voor cola en energydrank.

Eet niet teveel dropjes en drink niet teveel zoethoutthee (1-2 glazen). Ook zouden sommige kruiden schadelijk kunnen zijn. Het gaat dan echter wel om grote hoeveelheden, die bijna niemand op 1 dag tot zich neemt. Bewaar producten niet te lang, zet de koelkast op 4 graden Celsius en verwarm producten zoals kip goed. En zoals je waarschijnlijk wel wist, is alcohol verboden terrein tijdens de zwangerschap. Ook roken is niet verstandig. Natuurlijk maak je hier je eigen keuze in. Er zijn vrouwen die geen gevaar zien in een glas alcohol. Maar waarschijnlijk voelt het voor jezelf fijner om het geheel te vermijden. Eet verder lekker gezond en gevarieerd. Voor 2 eten is niet nodig. Heb je veel honger, kies dan voor een boterham en pas op dat je niet steeds naar een chocoladereep of zak chips grijpt.

Voeding na de zwangerschap

Borstvoeding is goed voor je kindje. Het bevat de juiste samenstelling van voedingsstoffen. Als je bevallen bent, mag je bovenstaande voedingsmiddelen, zoals rood vlees en sushi, gewoon weer eten. Ook als je borstvoeding geeft, is dit geen probleem. Pas wel op met pittig eten. Je kindje proeft dit namelijk ook in de melk. En, alcohol blijft een aandachtspunt. Heb je echt zin in een glas alcohol? Neem deze dan direct na een voeding. Als je vervolgens 3 uur wacht tot een volgende voeding, heeft je kindje nergens last van. Drink minstens 2,5 liter per dag als je borstvoeding geeft. Eet ook iets meer. Je lichaam heeft die energie nodig om borstvoeding te geven.

Wil jij graag afvallen of heb je andere vragen/doelen met betrekking tot voeding? Neem eens een kijkje op mijn website: dieetenzo.nl Ik werk als diëtiste online. Dit betekent dat het niet uitmaakt waar je woont en dat je op elk moment bij mij terechtkunt. Strenge diëten daar hou ik niet van. Afvallen kan namelijk ook op een gezonde en lekkere manier!

Groetjes,

gerlinde

gerlinde

1 reactie

  1. Na 2 prachtige kinderen en een verhuizing kwamen de kilo’s die ik juist NIET was aangekomen tijdens de zwangerschappen, er heel vlot aan. Er volgde een periode met weinig tijd voor sport en des te meer tijd voor uitstapjes naar de supermarkt en gezellige avonden met hapjes en drankjes op de bank. In een jaar tijd kwam ik bijna 10 kilo aan terwijl ik daarvoor al vrij fors was. Op het moment dat de jongste een jaar werd, startte ik met een hardloopcursus op de i-pod en liep een blessure op aan mijn knie en achillespees. De fysiotherapeut wees me op verzwakte spieren en een verkeerde houding. Toen ging de knop om, dit was niet gezond en natuurlijk voelde ik me ook niet lekker in mijn veel te forse lijf. Op naar de sportschool! Na een half jaar bleek dat niet genoeg, mijn conditie en spierkracht ging vooruit maar mijn gewicht ging nauwelijks omlaag. Ik sloeg nog steeds geen traktatie over en ook thuis was het nog “veel te gezellig”!. Na een avondje google-en kwam ik uit bij Janine en haar bedrijf Difference Today. Haar werkwijze, waarin ik zelf de keuze vrijheid kreeg hoe mijn menu eruit ging zien, en dus zelf verantwoordelijk was voor wát en hoeveel ik at, was meteen wat ik zocht. Tijdens het intake gesprek was ik dan ook volledig eerlijk wat ik zoal naar binnen werkte en hoeveel. Janine rekende uit hoeveel calorieën ik per dag mocht eten en wat de ideale verdeling daarvan was, met daarnaast een lijst met voedingswaren en een calorieënboekje kon ik daarna zelf aan de slag. Vanwege ons drukke en jonge gezin, wil ik zelf bepalen wat we eten en geen voorgeschreven menu’s volgen. En als je als tussendoortje 100 calorieën mag eten, dan neem je toch geen stukje chocola? Daar red je het geen 3 uur mee! Na een paar moeilijke weken, afkicken van de suikers, lukte het me heel goed om het schema vol te houden. Zo goed, dat ik in een jaar 15 kilo afviel en het afgelopen half jaar nog eens 5,5 kilo! Ik ben zelfs mijn streefgewicht ver voorbij en heb nu een gezond gewicht met maat 38. Ik voel me sterk, fit, gezond en heb een beter humeur omdat ikzelf de baas ben over mijn eetgedrag en er goed uitzie in mijn nieuwe garderobe!

    De regelmatige gesprekken en wegingen met Janine zijn een goede stok achter de deur. Wat ik erg waardeer in Janine is dat zij niet veroordeelt en ze ook niet dwingt tot een onmogelijk eet-regime. Ze geeft je de tools om zelf de verantwoording te nemen over je eetpatroon en beweging/sport. Jijzelf bepaalt hoe je afvalt en met de juiste motivatie is dat de enige manier om een leven lang gezond te blijven!

    Diana, Kapelle

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in