Voeding voor een Mooie Huid

Ontdek hoe ook jij een mooi huid kunt krijgen door de juiste voeding.

Een mooie huid heeft een gezonde kleur en is strak, stevig en veerkrachtig, vol van volume, heeft geen schilfertjes en is goed gehydrateerd. Wist je dat voeding hier een grote rol in speelt? Je huid groeit namelijk van binnen naar buiten, dus als je een mooie huid wilt, dan moet je aan de binnenkant beginnen.

Je huid is een graatmeter en geeft aan hoe je gezondheid aan de binnenkant is.

Bij huidproblemen heb je vaak een disbalans in je huid door verkeerde voeding. Bepaalde voeding kunnen ontstekingen veroorzaken die zichtbaar zijn op jouw huid. Daarnaast kan je huid droger worden of sneller verouderen als je een tekort hebt aan bepaalde voedingstoffen. Wil je weer een gezonde mooie huid dan is het belangrijk om aan de binnenkant te beginnen.

Wil je weten hoe ook jij een mooie huid kunt krijgen door de juiste voeding te eten en welke voeding je beter kunt vermijden? Lees hieronder de top 5 voeding voor een mooie huid en de top 5 voeding die je beter kunt vermijden.

Voeding voor een Mooie Huid Viscollageen banner

Top 5 voeding voor een mooie huid

1. Groenten in verschillende kleuren

Verschillende soorten kleuren groenten bieden hun eigen mix van belangrijke voedingsstoffen die belangrijk zijn voor een mooie huid. Ze geven de energie die wij nodig hebben en houden ons lichaam in topvorm. Daarnaast zorgt het ook voor een betere weerstand, want het versterkt je immuunsysteem.

2. Voeding met anti-oxidanten

Dit beschermt je huid tegen vrije radicalen wat je huid sneller veroudert. Vooral de bessen als; bramen, bosbessen en zwarte bessen bevatten zeer krachtige anti-oxidanten.  Druiven zijn ook goed tegen huidveroudering. In de schil van de druif zit tjokvol dit zijn antioxidanten de je huidcellen beschermen tegen schadelijke aantasting van vrije radicalen.

3. Omega-3 rijke voeding

Vette vis is een goede bron voor eiwit en Omega-3 vetten. De vetten en eiwitten zijn erg goed voor je lichaam en is veel beter dan rood vlees. Omega-6 vetten krijgen we al veel binnen. Geen probleem, totdat de balans verstoord raakt, door bijvoorbeeld overmatige inname van voeding, rijk aan Omega-6 vetten, zoals margarines of vloeibare bak-producten. We worden dan zeer gevoelig voor ontstekingen en moeten dat compenseren door de balans te herstellen; inname van meer omega-3 vetten. Naast vette vis kun je dit ook aanvullen met walnoten, lijnzaadolie of kokosvet. Kokosvet is daarnaast ook zeer goed te gebruiken om in te bakken.

4. Noten (ongebrande en ongezouten )

Noten zijn ook bekend om je immuunsystemen te stimuleren. Vooral het eten van rauwe noten. Hierin zit een zeer hoog gehalte aan vezel in en is ook een goede bron van vitamine, kalium, zink, ijzer, magnesium, koper en selenium. Deze vitamines helpen je cholesterolgehalte goed te houden en het versterken van je immuunsysteem. Het is wel belangrijk om niet te veel ervan te eten. 1 handje per dag is voldoende. Ongebrande rauwe noten werken remmend op de veroudering en zorgen voor een mooie huid.

5. Eiwitten

Eiwitten zijn als bouwstof nodig voor een mooie huid en een goede weerstand. Daarnaast zijn ze belangrijk voor een goede groei en herstel van je cellen. Er zijn dierlijke en plantaardige eiwitten. Niet alle eiwitten zijn goed voor je. De beste eiwitten voor een mooie huid zijn: biologisch vlees of gevogelte. Als je kiest voor biologische, dan is het gebruik van preventieve antibiotica voor alle dieren verboden. Daarnaast hebben de dieren alle ruimte om buiten vrij rond te lopen. Plantaardige eiwitten die goed zijn voor een mooie huid: noten, zaden, kokos en peulvreuchten.

Top 5 voeding die je beter kunt vermijden

1. Suiker

Suiker het zit bijna overal in, maar ook in producten waar we het niet verwachten zoals brood, sausjes, soep uit blik en beleg. Suiker breekt je collageen af in je huid waardoor je huid sneller veroudert. Wist je dat suiker je huid 10 jaar sneller kan verouderen? Naast een snellere veroudering van je huid zorgt het ook voor vervelende ontsteking op je huid. Stop vandaag nog met suiker eten.

2. Varkensvlees

Varkensvlees kan ook weer vervelende huidproblemen veroorzaken zoals huidontstekingen. 1 stukje varkensvlees duurt 6 weken voordat het uit je lichaam is. Varkensvlees bevat de verkeerde eiwitten, die vanwege hun structuur snel rotten in je darmen wat kan zorgen voor huidproblemen. Daarnaast bevat het ook groeihormonen wat ook weer kan zorgen voor huidproblemen. Let goed op, want het zit ook in heel veel vleeswaren.

3. Kant-en-klaar producten

Kant-en-klaar producten zitten verpakt in plastic. In plastic zit de stof BPA deze stof kan lekken in je eten. Via het eten komt het in je bloed terecht met alle nadelige gevolgen van dien. Verder zitten er de verkeerde vetten in en om bederf en smaakverlies te voorkomen moeten de ingrediënten enigszins bewerkt worden. Vetzuren worden daarbij verhit om te zorgen voor een langere houdbaarheid. Dit veroorzaakt problemen in je lichaam wat ook weer slecht is voor een mooie huid.

4. Zoetstoffen

Je denkt er goed aan te doen door je suiker te vervangen voor zoetstoffen maar dit is zelfs nog slechter voor je huid en gezondheid. De suikervervange stof die ik bedoel heet Aspartaam en zit bijvoorbeeld in light frisdranken en zoetjes voor in de koffie. Ze hebben geen enkele toevoeging als het gaat om voedingswaarde en ze zorgen voor irritaties, die kunnen leiden tot ontstekingen en verstoringen van je hormoonbalans. En het ergste: ons lichaam breekt deze chemicaliën niet af, maar slaat ze op in het weefsel.

5. Melkproducten

Melkproducten zouden goed zijn voor je botten omdat het calcium bevat, maar dit is een mythe die ooit is ontstaan. Sterker nog; melk kan je botten juist versneld laten ontkalken wanneer er een D3 tekort is (90 % van de Nederlanders heeft dat!). Eet groene groente, dan krijgt je voldoende calcium binnen. Het grootste probleem van zuivel is de hoeveelheid IGF (insulineachtige groeifactoren) heel noodzakelijk voor een kalfje om binnen een paar dagen op z’n pootjes te kunnen staan, en de wei in te kunnen. Maar niet voor ons mensen, en juist die IGF zorgt onder andere voor het ontstaan van huidproblemen, o.a. acne.

Een mooie huid begint dus aan je binnenkant.

Als een mooie huid belangrijk voor je is, dan is een gezonde levensstijl zeer belangrijk. Daarnaast is het belangrijk om voldoende water te drinken, beweging te hebben en voldoende nachtrust. Ook is het belangrijk om de juiste producten aan de buitenkant te gebruiken want veel producten vanuit de winkel werken op de bovenste huidlaag wat alleen werkt voor de verzorging, maar niet op resultaat voor een mooiere huid.

Dit is mijn eerst artikel voor vetvrij en zou leuk vinden als je een reactie plaats. Let jij op je voeding om een mooie huid te houden of te krijgen?

6 Reacties

  • Hoi Celina,

   Ongebrande rauwe noten (dus zonder zout) werken remmend op de huidveroudering. Dus mijn advies is eet ongezouten noten.

   Carinda Brand
   Elim Instituut

 1. De meeste voedingsmiddelen waren bij mij bekend. Maar varkensvlees dat wist ik nog niet. Ik eet graag vlees. Kan ik andere vleesproducten zoals kip en rund well zonder problemen eten?

  • Hoi Margriet,

   Biologisch rundvlees en kip is de beste oplossing. Het is wat duurder, maar de kwaliteit en smaak is veel beter. Daarnaast is het veel gezonder als ander vlees.

   Carinda Brand
   Elim Instituut

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in