Home Dieet Categorie Eiwit Diëten of Proteïne Diëten Voedingscentrum heeft kritiek op Dr. Frank Dieet

Voedingscentrum heeft kritiek op Dr. Frank Dieet

Ruim 250.000 Nederlanders ontvangen dagelijks gratis recepten van dr. Frank. Het Dieet van de Hengelose internist van Berkum staat hiermee met stip op de eerste plaats van de Nederlandse Dieet Top 10. Niet iedereen is echter zo enthousiast over het eiwitdieet van dr. Frank. Het Voedingscentrum is kritisch, het dieet roept een aantal vragen op.

Is het dr. Frank dieet een Hype?

Het gehypte eiwitrijke dieet van dokter Frank, waarin het eten van koolhydraten – zoals in brood, pasta of aardappelen – taboe is, mag dan op korte termijn snel resultaat leveren, maar het effect op de lange termijn is onbewezen. “Het is Slank met dokter Frank met al die vermageringsdiëten eigenlijk hetzelfde,” legt Patricia Schutte van het Voedingscentrum uit. “Er wordt één bepaalde groep voedingsstoffen weggelaten, waardoor je misschien snel kilo’s kwijtraakt, maar ook tal van waardevolle stoffen mist. In het dokter Frank-dieet zorgen de eiwitten, zoals bijvoorbeeld in kaas, voor een verzadigend gevoel, waardoor je daarna minder trek krijgt. Maar je mag in dat dieet vrijwel geen koolhydraten hebben, zoals brood. Wij hebben brood juist in de Schijf van Vijf geplaatst omdat het een enorm belangrijk product is, alleen al vanwege de vezels. Daaraan hebben consumenten in ons land een tekort. Wij zeggen dus niet, eet daar maar minder van, nee, we roepen dat je er zelfs meer van moet eten. Dat geldt voor brood en ook voor groente en fruit, om hart- en vaatziekten te helpen voorkomen. Bovendien zorgt vezelrijk brood óók voor een verzadigend gevoel.”

Pasta en Brood

Diëtiste en schrijfster Harriët Verkoelen vergelijkt de dagelijkse vier tot zes sneetjes brood zelfs met 12 tot 18 suikerklontjes. Diëtisten en dokters die aardappelen, pasta en brood in de ban doen en over één kam scheren met suiker doen dit ten onrechte volgens Patricia Schutte. “Maar koolhydraten in brood is zetmeel. Producten met complexe koolhydraten, zoals brood, bevatten meestal ook nog veel vezels, vitamines en mineralen, die niet in suiker zitten. Brood levert dus niet alleen energie, maar ook veel belangrijke voedingsstoffen. Zes boterhammen eten is dus helemaal geen probleem. En extra brood en fruit, als tussendoortje, is ook prima. Maar stop eens met al die zoete en vette, vaak calorierijke producten tussendoor.”

Eiwitdieet Gezond of Ongezond?

Is het hippe eiwitdieet gezond of ongezond? Schutte: “Bekend is dat je van een eiwitrijke voeding wat gemakkelijker afvalt. Maar dan ook alleen maar wanneer je minder calorieën binnenkrijgt dan je nodig hebt. Als je naar het dokter Frank-dieet kijkt, levert dat veel minder koolhydraten dan een gezonde voeding. Wat gezonde voeding is? De Gezondheidsraad – het officiële adviesorgaan van de regering – vindt dat een gezonde voeding niet alleen uit eiwitten moet bestaan, maar ook uit vetten en koolhydraten. De raad adviseert een verhouding van 10 tot 25% eiwitten, 20 tot 35% vetten en zelfs 40 tot 70% koolhydraten. Die zitten vooral in volkoren producten, zoals brood en aardappelen. Wij adviseren dus: eet gevarieerd en gezond. De Schijf van Vijf is daarvoor een goede richtlijn. Negen van de tien mensen die te zwaar zijn vallen alleen daarmee al af.”

Vezels

Wordt zo’n afvalrace als van dokter Frank dan ontraden? “We zijn er genuanceerd over,” zegt Schutte. “je zou problemen kunnen krijgen met je stoelgang omdat je onvoldoende vezels binnen krijgt. Die zitten wél in een gezonde voeding. Tja, je mag van hem één stukje fruit in twee of drie dagen. Hij adviseert wel groente, maar we kunnen niet aannemen dat je voldoende vezels binnen krijgt. Dat zeggen wij dan ook eerlijk over dit dieet.”

Korte Termijneffect

Het Voedingscentrum heeft de verschillende vermageringsdiëten op zijn site op een rijtje gezet. “Omdat er aan de meeste diëten wel wat schort. We willen waarschuwen voor het korte termijneffect en omdat je bij elk dieet wel iets gaat missen. Waarom zijn deze diëten een hype? Omdat 52% van de mannen en 47% van de vrouwen daadwerkelijk te zwaar is. Dus wil men afvallen. Mensen kiezen dan een dieet dat snel resultaat biedt. Ze vallen in een kort tijdbestek veel kilo’s af en zijn dan trots op het resultaat. Maar dan stoppen ze omdat ze het gehaald hebben. Omdat ze het zich nu denken te kunnen permitteren, vervallen ze weer in hun oude eetpatroon. En weg is het resultaat.”

Bewegen

Tenslotte wijst Patricia Schutte ook op het belang van gezond bewegen. “Voldoende beweging houdt je spiermassa in tact. Als je meer spieren hebt, verbrand je meer calorieën. Wie verstandig afvalt, verliest dus ook vrijwel geen spiermassa. Een gezonde leefstijl is gezond eten en gezond bewegen. Je hebt pas echt succes als je het goede gewicht behoudt, niet als je snel vermagert. En dat is vooral het doel van al die moderne diëten.”

Lees meer over dr. Frank in de volgende artikelen

dr. Frank van Berkum te gast bij Pauw & Witteman (video)
dr. Frank Dieet, eiwitrijk en koolhydraatarm
Dr. Frank’s grote afvalrace gaat van start
Gratis aanmelden voor het dr. Frank Dieet
Ruim 250.000 Nederlanders volgen dr. Frank Dieet

Gezond slank met dr. Frank

Op 21 januari verscheen het eerste boek van dr. Frank van Berkum, Gezond slank met dr. Frank. Een praktisch kookboek boordevol recepten voor het eiwitrijke koolhydraatarme dieet. Het dieet is gebaseerd op eigen wetenschappelijk onderzoek, waarvan op 22 januari het proefschrift wordt verdedigd aan de Universiteit van Maastricht. Het op basis van wetenschappelijk onderzoek ontwikkelde dieet wordt in heldere taal uiteengezet in 88 recepten. trans Hengelose internist van Berkum ineens dieetgoeroe met dr. Frank dieet trans photoIn aparte hoofdstukken is aandacht voor thema’s als vis, zuivel en beweging. In kaders wordt op een heldere manier medische uitleg gegeven. niet eerder was afvallen zo gezond, zo effectief en vooral: zo lekker.Dit eiwitrijke en koolhydraatarme dieet werd een groot succes en deze week werd het eerste kookboek voor het dieet uitgebracht: Gezond slank met dr. Frank.

Jouw ervaring met het dr. Frank Dieet

Wat is jouw ervaring met het ‘Gezond slank met dr. Frank Dieet’ ? Ben jij overtuigd van de filosofie van Dokter Frank van Berkum over eiwitten en koolhydraten? Volg jij het dr. Frank dieet, ga je het volgen of heb je het dieet gevolgd? Bezoek dan het dr. Frank topic op ons forum. Geef hier jouw mening over het dieet of lees hier de ervaringen van anderen.

bron: medicalfacts.nl

1 reactie

  1. Er wordt zoveel geschreven over voedsel en het éne spreekt zowaar het andere tegen. Het klopt dat koolhydraten belangrijk zijn en je hebt er geen idee van welke ziekten een te lang eiwitdieet kan veroorzaken. Maar waarom hier zoveel lof aan brood wordt gegegeven begrijp ik niet goed. Het zijn maar sommige zaden die supergoed zijn, brood is een uitvinding van de mens in onze westerse maatschappij, in andere werelddelen eten ze helemaal geen brood en hebben ook geen brood nodig. Eet dan liever een paar kleine aardappeltjes met veel groenten en of zilvervliesrijst. Kijk maar eens naar al die slanke aziaten. al wat bewerkt is moeten we zoveel mogelijk uit ons voedingspatroon bannen.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in

Ontvang Dagelijks

Gratis Gezonde Afslankrecepten

Gratis Recepten

15987