De relatie tussen Essentiële voedingsstoffen en je gezondheid

Gezond leven is voor elke individu belangrijk. Om een gezonde levensstijl op na te houden zijn er een aantal aspecten die ten grondslag moeten liggen. Enkele aspecten hiervan zijn lichaamsbeweging, niet teveel stressen, voldoende slaap en vooral gezonde voeding om de belangrijke vitaminen naar binnen te krijgen. In dit artikel zullen we het hebben over het laatste, gezond voedsel. Gezond voedsel is een ruim woord. Je bent wat je eet is een bekende spreuk. Als je niet gezond eet, ben je ongezond en als je gezond eet ben je gezond.

Het belang van gezonde voeding

Gezond eten is niet zo moeilijk als het lijkt. Het is bij gezonde voeding belangrijk om een bewuste keus te maken uit een hele aanbod aan voedingsmiddelen. Omdat de belangrijke voedingsstoffen niet gehaald kunnen worden uit één product, is het van belang om vers en steeds gevarieerd te eten. Een simpele uiteenzetting van gezonde voeding kan gehaald worden uit de schijf van vijf.  Eet tenminste twee ons aan groenten en een fruit dagelijks. Eet meer vis dan vlees, drink voldoende water en gebruik vezelrijke producten. Om voeding gezond te noemen moet het de essentiële voedingsstoffen bevatten die voor ons lichaam nodig zijn.  In totaal zijn er 50 voedingsstoffen die belangrijk zijn voor alle processen in ons lichaam. De belangrijke groepen van voedingsstoffen zijn de eiwitten, koolhydraten, vetten, mineralen, vezels, vocht en een aantal vitamines. Deze voedingsstoffen zijn voor een aantal fysiologische functies binnen ons lichaam van belang. Ze zorgen voor de opbouw en reparatie van het lichaam. Ook het regelen van de energievoorziening wordt door deze voedingsstoffen mogelijk gemaakt. Het eten van gezonde voeding verkleint ook de kans op hart- en vaat ziekten, diabetes mellitus en kanker.

Binnen de essentiële voedingsstoffen kunnen we een onderscheid maken tussen de macro en de microvoedingsstoffen. Tot de macrovoedingsstoffen behoren eiwitten, vetten en koolhydraten en tot de microvoedingsstoffen behoren de mineralen, vitamines en andere spoorelementen. Waarom worden de voedingsstoffen essentieel genoemd zult u zich wel afvragen? Ze worden essentiële voedingsstoffen genoemd, omdat deze voedingsstoffen heel erg belangrijk zijn voor de fysiologische functies die het lichaam in het levensproces houden. Het lichaam is niet instaat om deze belangrijke voedingstoffen zelf of niet in voldoende mate aan te maken. Uit onze voeding zullen deze belangrijke voedingsstoffen geleverd worden aan het lichaam. Er is ook een groep bio voedingsstoffen die niet zo belangrijk zijn, maar wel een rol spelen bij de gezondheid.

Macrovoedingsstoffen

Het woordje macrovoedingsstoffen geeft aan dat het lichaam enorme behoeften heeft aan deze voedingsstoffen. Eiwitten, vetten en koolhydraten worden ook wel de brandstof van het lichaam genoemd. Zonder deze essentiële voedingsstoffen is er geen energie van het lichaam mogelijk, waardoor het lichaam niet optimaal zal functioneren. Deze groep van drie voedingsstoffen hebben elk hun eigen meerwaarde waar het lichaam enorm blij mee is. De eiwitten zijn van belang voor het opbouwen en onderhouden van de spieren, ze dragen bij aan het goed functioneren van het zenuwstelsel. Ook zorgen ze voor de hormonen, enzymen en voor het bloed. Samenvattend gezegd kunnen we stellen dat eiwitten de bouwstenen van ons lichaam zijn.

Koolhydraten behoren naast de eiwitten en vetten ook tot een energiebron van ons lichaam. Koolhydraten zijn van enorm belang voor een goede darmverwerking. Verder hebben ze ook een positieve werking op de hersenen en dragen ze bij aan het aan het aanmaken van rode bloedcellen. Het gebruik van koolhydraten heeft zoals uitgewezen zijn positieve alsook negatieve invloed op het lichaam. Zo zijn er bepaalde koolhydraat rijke producten die op de cholesterol en het lichaamsgewicht een negatieve invloed hebben. Kies daarom voor voedingsmiddelen die een goede bron van energie zijn en waaraan het lichaam voedingswinst zal hebben. Enkele hiervan zijn volkoren graanproducten, groenten en fruit.

Vetten klinkt in het oor al heel erg belastend, maar vetten behoren ook tot de groep van energiebronnen van het lichaam. Vetten wordt gerekend tot een bouwstof. Vet is erg belangrijk voor de lichaamscellen. Net als koolhydraten heeft vet zijn positieve alsook negatieve invloed op het lichaam. We onderscheiden daarom de verzadigde en de onverzadigde vetten. Verzadigd vet wordt als ongezond beschouwd, omdat dit heel wat gevolgen zoals hart- en vaat ziekten met zich mee kan brengen. De onverzadigde vetten zijn de gezonde vetten die juist het risico op hart- en vaatziekten verlagen. Wanneer ons lichaam teveel aan voeding binnenkrijgt, wordt dit als vet opgeslagen en wordt weer gebruikt wanneer het lichaam te weinig voeding krijgt. Wees bewust welke vetten je gebruikt. Teveel aan ongezonde vetten leidt tot gewichtstoename.

Microvoedingsstoffen

De microvoedingsstoffen hebben niet als taak om energie aan het lichaam te leveren, maar ze zijn juist nodig voor het vrijmaken van de energie die vanuit de macro voedingsstoffen geleverd worden. Naast vitamine D die aangemaakt wordt door zonlicht, kan het lichaam geen andere vitamines aanmaken. Vitamines kunnen we verdelen in de water oplosbare en de in vet oplosbare vitamines. De in vet oplosbare vitamines kan het lichaam veel beter opslaan dan vitaminen die in water oplosbaar zijn. De mineralen leveren net als vitaminen geen energie aan het lichaam, maar ze zijn wel essentieel voor de gezondheid en stimuleren een goede groei en ontwikkeling.

Kortom kunnen we stellen dat de macro zowel de microvoedingsstoffen van eminent belang zijn voor gezonde voeding die als resultaat een gezond lichaam heeft. Let daarom bewust op je voedingskeus. Je bent wat je eet! Eet gezond, zodat je gezond kunt zijn.

Wil je serieus aan de slag met je gezondheid en hecht je veel waarde aan verantwoord en lekker eten? Vitadis richt zich op kwalitatief hoogwaardige voedingsproducten die speciaal zijn ontwikkeld om naadloos aan te sluiten om de dagelijkse behoeften. Heb je een voedselintolerantie, wil je verantwoord snacken of is afvallen je doel? Dan zijn de producten van Vitadis echt iets voor jou! Gebruik de kortingscode vetvrij en profiteer van 10% korting op het complete assortiment. (verloopt binnenkort)

Gezonde Groet,

humphrey

[thrive_leads id=’54708′]

2 Reacties

 1. Wist je dat eten zoals de schijf van 5 echt slecht is voor je gezondheid!!! De schijf van 5 of de voedingsdriehoek is niet samengesteld door artsen en diëtisten maar door oa de melkindustrie die hierdoor gefinancierd word.
  De juiste voeding vind je in het boek De Voedselzandloper. Zo is brood ook echt niet goed voor de gezondheid en mag je er zeker niet zo veel van eten als aanbevolen volgens de schijf van 5 ook koemelk is schadelijk voor de gezondheid (vooral de niet bio koemelk barst van antibiotica en de koeien eten zelfs geen gras maar het zeer gevaarlijke gemanipuleerde soja!). En mensen konden vroeger geen koemelk verdragen, in sommige continenten zoals Azie en Afrika kan men nog geen koemelk verdragen/ verteren.

 2. Hallo
  Kokos vet is een natuurproduct !
  Dus al die volkeren in de andere landen die op kokosvet elke dag leven zouden dan een slechte gezondheid hebben??
  En de schijf van het zgn voeding centrum is een lachertje…dat weten inmiddels al miljarden mensen…die trappen daar echt niet meer in?
  Wist je dat melk juist het calcium uit de botten trekt?
  Maar er is teveel geld bemoeid ..zodat ze op de NATUURLIJKE PRODUCTEN geen patent kunnen krijgen! en zo is het met heel dit wereldje!
  Jullie maken de Mensen ongezond!
  De artsen kunnen ze beter betalen zoals in China…..als de Mensen gezond zijn krijgen ze geld…als ze niet Gezond zijn krijgen ze NIETS! dan is het zo af gelopen met al dat winst bejag van al die grote bedrijven om de Mensen de ONGEZONDE dingen aan te smeren!

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in