Tegenwoordig worden er zoveel voedingssupplementen aangeboden dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Hebben we wel voedingssupplementen nodig en zo ja waarvoor? Wat zijn voedingssupplementen eigenlijk en waar moet ik op letten als ik ze koop?

Op deze vragen ga ik je antwoord geven.

Voordat ik inga op supplementen (wat aanvulling betekent) wil ik eerst met je kijken naar onze voeding. Want als we niet weten waar we het in de basis over hebben, kun je nooit beslissen of je aanvullingen nodig hebt en zo ja welke.

Wat zit er in voeding?

Voeding bestaat uit vitamines en mineralen die nodig zijn om allerlei processen die in ons lichaam plaatsvinden, mogelijk te maken. Verder bestaat voeding uit koolhydraten, eiwitten en vetten. Deze stoffen zijn onder andere nodig om ervoor te zorgen dat wij voldoende energie hebben om te doen wat we willen doen, voor de opbouw en aanmaak van bijvoorbeeld hormonen maar ook om warmte te genereren.

Kijken we naar de huidige manier van het verbouwen van voeding, dan gebeurt dat veelal in de vorm van monocultuur (er wordt maar 1 soort voedsel verbouwd op die grond). Vaak gebeurt het ook nog op glasvezel waar geen vitamines en mineralen in zitten en als het op de reguliere manier gebeurt, krijgen de planten niet de werkelijke tijd om te groeien die ze nodig hebben om alle stoffen uit de grond te halen.
Hierdoor bevatten groenten en fruit (veel) minder vitamines en mineralen dan 20 jaar geleden.
Bijvoorbeeld als je kijkt naar broccoli dat bevatte in 185 nog 103 mg calcium per 100 gram en nus is dat nog maar 1/5.

Doordat onze leefstijl is aangepast, veel mensen werken allebei, alles is en moet sneller grijpen we ook sneller naar producten die snel klaar zijn. Producenten spelen hier handig op in en komen steeds weer met iets nieuws. Als je de reclame mag geloven kun je niet leven zonder al deze middelen en je blijft er nog slank en gezond bij ook! Alleen bevatten deze producten natuurlijk nooit de hoeveelheid vitamines en mineralen die wij nodig hebben. Plus dat je door het eten van al deze producten je smaakpapillen zo verpest dat je pure groenten niet (meer) lekker vindt!

Uit onderzoeken van het RIVM blijkt dat slechts 10% van de volwassen vrouwen en 6% van de volwassen mannen aan de aanbevolen hoeveelheid fruit per dag komt. Voor groenten is het percentage nog lager! En nu is de aanbevolen hoeveelheid niet eens genoeg om de juiste hoeveelheid vitamines en mineralen binnen te krijgen! Over het aantal kilocalorien hoeven de meeste mensen zich niet druk te maken, die krijgen we wel binnen. Want de voedingsproducten bevatten over het algemeen veel meer energie dan wanneer je voedingsmiddelen zou eten.

Daarnaast is het zo dat onze leefstijl veel meer voeding in de vorm van vitamines en mineralen van ons vraagt. We hebben namelijk te maken met veel meer milieuverontreiniging, we staan meer bloot aan straling, we hebben veel meer stress om maar een paar voorbeelden te noemen.

Dus aan de ene kant krijgen we minder binnen, terwijl we aan de andere kant meer nodig hebben. We kunnen natuurlijk meer broccoli gaan eten, maar 5 keer zoveel dat zal niet gemakkelijk zijn!

Dus op de vraag zijn voedingssupplementen noodzakelijk is het antwoord JA.

Allereerst een korte uitleg over wat voedingssupplementen zijn

Het woord zegt het eigenlijk al een aanvulling (supplement) op onze voeding. We zagen eerder al dat onze voeding veel minder vitamines en mineralen bevat en dat we veel meer nodig hebben dan vroeger. Om in dit tekort te voorzien, kunnen we of veel meer gaan eten, maar de meeste mensen krijgen die hoeveelheden niet weg en de vraag is of dat wel gezond is, want er is ook een grens aan onze verterings- en opnamecapaciteit.
Dus dan toch een aanvulling.

Wat moeten we dan suppleren?

Mijn advies is om in ieder geval een goede multivitamine te nemen, omdat je dan op alle fronten aanvult. Van alle vitamines en mineralen zit er iets in net zoals in onze voeding.

Een geode multivitamine is er een die onder GMP toezicht staat. Bij deze weet je dan zeker dat erin zit wat erop staat. De prijs ligt iets hoger over het algemeen maar je krijgt dan ook waar voor je geld.

Daarnaast is een vitamine C met bioflavonoiden ook goed om te nemen. De standaard dosering waar ik mee begin is 2000 mg per dag, het liefst in 2 tabletten en op 2 momenten op de dag ingenomen. Vitamine C heeft namelijk meer dan 300 functies in het lichaam en helaas bevat ons fruit niet meer voldoende van deze vitamine. Het bevat net voldoende om geen acute aandoeningen te krijgen zoals scheurbuik maar alle vage pijntjes en kwaaltjes ontstaan door relatieve tekorten. Deze tekorten komen meestal niet uit bloedonderzoek maar als mensen starten met het innemen van een multi en vitamine C naast het eten van voeding, voelen ze zich binnen 2 weken meestal veel fitter!

vitamine D3

Over vitamine D3 lees je tegenwoordig ook heel veel. En dat is zeker een belangrijke vitamine. Vroeger was men bang dat je daar snel teveel van binnen zou krijgen, maar uit onderzoeken blijkt dat veel mensen een tekort hebben. Als je hier een tekort aan hebt kan het zijn dat je minder gemakkelijk calcium opneemt waardoor je meer en sneller kans hebt op botontkalking (osteoporose). Verder is het zo dat een tekort aan vitamine D kan leiden tot somberheid. Doordat wij ver van de evenaar af wonen is de omzetting vanuit zonlicht in vitamine D niet zo gemakkelijk, waardoor sneller een tekort ontstaat. Daarnaast is het zonlicht wat op onze ogen schijnt het meest belangrijk. En wat doen wij als de zon schijnt? Ja we zetten een zonnebril op! Niet doen!
Voordat je begint met het slikken van vitamine D3 is het zinvol om via de huisarts je bloed hierop te laten testen. Dan weet je op welk niveau je zit en of het noodzakelijk is om te suppleren en zo ja hoeveel. In de winter kun je beter een hogere dosering nemen dan in de zomer. Te denken valt aan 25 mcg in de winter en 15 mcg in de zomer. Maar als je een (groot) tekort hebt, dan is het raadzaam om zeker in het begin veel meer te suppleren.

Vitamine B12

Vitamine B12 is ook een vitamine waar we de laatste tijd veel over horen en lezen.
Veel mensen hebben hier een tekort aan. Daar zijn meerdere oorzaken voor aan te wijzen. Allereerst iets over vitamine B12. Deze vitamine wordt opgenomen door de intrinsieke factor. Dit is een enzym wat in het maagslijmvlies voorkomt. Als we ouder worden maken we steeds minder van dit enzym aan, dus daardoor hebben oudere mensen ook een grotere kans op een tekort aan vitamine B12 (namelijk als je opname capaciteit vermindert, heb je een grotere kans op een tekort). Maagzuurremmers zorgen voor minder aanmaak van maagzuur en ook maagslijmvlies, dus ook minder aanmaak van de intrinsieke factor en dus een grotere kans op een tekort aan vitamine B12. Daarnaast komt vitamine B12 hoofdzakelijk voor in grond/aarde. Dieren eten gras en daar zit vaak nog wel aarde aan en zo krijgen zij B12 binnen. Als wij dierlijke voedingsmiddelen eten is dat een manier om vitamine B12 binnen te krijgen. Maar ook onder mensen die dierlijk voedsel eten komt vaak een tekort voor. Kenmerken van een B12 tekort zijn onder andere: tintelingen in handen, voeten, tong, vermoeidheid maar ook somberheid. Voordat je een supplement hiervoor gaat nemen, is het raadzaam om je bloed te laten prikken op B12. Bij een tekort doe je er goed aan om deze vitamine in combinatie met foliumzuur te gaan slikken en dan in de vorm van een zuigtablet. Dan weet je zeker dat het wordt opgenomen (namelijk door de slijmvliezen in de wang).

Als je met deze basis begint, kun je eens kijken hoe je je voelt. Heb je dan nog (vage) klachten, dan raad ik aan om bij een orthomoleculair therapeut op consult te gaan, zodat je een goed advies krijgt waarbij de supplementen ook op elkaar afgestemd zijn. Want ook bij supplementen is het niet zo hoe meer, des te beter en baat het niet schaadt het niet!

Gezonde Groeten,

irma-kromhout

www.online-voedingsadvies.nl

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in