Volkoren producten aanbevolen om diabetes te voorkomen

Het gebruik van voeding rijk aan volkorenproducten verlaagt de kans op het ontstaan van type-2-diabetes. Dit blijkt uit een nieuw overzicht van het onderzoek op dit terrein dat epidemioloog/voedingsdeskundige Marion Priebe van het Universitair Medisch Centrum Groningen heeft gedaan. Er is echter nader, zogeheten gerandomiseerd onderzoek nodig voordat de wetenschap een causaal verband kan bevestigen.

Onderzoekster Priebe pleit dan ook voor het doen van dergelijk gespecificeerd vervolgonderzoek. Zij publiceert hierover in de gerenommeerde Cochrane Library. In de laatste decennia is er een daling in de consumptie van volkorenproducten, terwijl er ook een toename van type-2-diabetes is. Dit leidde tot de theorie dat er een verband tussen beide zou kunnen bestaan.

Minder risico

Priebe heeft in haar literatuurstudie één klinisch onderzoek en 11 prospectieve studies bestudeerd. In al deze onderzoeken werd het verband onderzocht tussen het gebruik van volkoren producten en het ontstaan van type-2-diabetes. De prospectieve studies lieten consequent een daling zien in het risico op deze ziekte bij mensen die veel volkoren producten gebruikten. In deze studies worden populaties zonder diabetes gedurende lange perioden gevolgd. Bewijsmateriaal dat afkomstig is van dit soort onderzoeken wordt wetenschappelijk gezien zwakker geacht dan dat van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken.

Dit omdat de invloed van andere leefstijlfactoren die het ontstaan van diabetes kunnen beïnvloeden, niet helemaal uitgesloten kan worden. In gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken, die veel moeilijker uit te voeren zijn, kan men deze invloeden op het ontstaan van de ziekte wel uitsluiten. Belang uitkomstenType-2 diabetes komt inmiddels vaak voor. Voeding is een van de weinige risicofactoren die mensen zelf kunnen beïnvloeden. Daarom is het volgens Priebe belangrijk om precies te weten welk soort voeding kan bijdragen tot preventie van diabetes.

Deze kennis kan helpen om aanbevelingen voor gezonde voeding te verbeteren en om de gunstige bestanddelen in deze voedingsmiddelen te identificeren. Nieuwe rassen van landbouwgewassen en nieuwe voedingsmiddelen kunnen ontwikkeld worden en worden verrijkt met deze bestanddelen. Nader onderzoek van Priebe wijst uit dat dit overzicht een belangrijk probleem in voedingsonderzoek duidelijk maakt.

“In het voedingsonderzoek is sprake van een groot tekort aan gerandomiseerde gecontroleerde studies die nodig zijn om evidence-based aanbevelingen voor gezonde voeding te doen”. Een reden voor dit tekort in verband met het ontstaan van type-2 diabetes is de lange tijdsperiode tot het ontstaan van de ziekte. Het is dringend nodig fysiologische factoren, de zogeheten ‘biomarkers’, te vinden die het ontstaan van diabetes in een vroeg stadium betrouwbaar kunnen voorspellen. Dit kan de duur van de studies verkorten.

Cochrane LibraryDe Cochrane Library is een elektronische database van de Cochrane Collaboration. Dit is een onafhankelijke internationale organisatie die als doel heeft up to date en correcte informatie over gezondheidseffecten van behandelingen beschikbaar te stellen. In systematische overzichtsonderzoeken worden “evidence-based” conclusies getrokken over medische interventies nadat zowel de inhoud als de kwaliteit van bestaande medische onderzoeken op gebied van een bepaald onderwerp zijn overwogen.

bron: zorgkrant / mediaplanet

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in